Sezona gripe je na vrhuncu pa je sada pravo vrijeme da ojačamo organizam uz pomoć prehrane.

Brojne namirnice pomažu tijelu da stekne otpornost na viruse i bakterije koji nas okružuju, ali osim ciljanog "liječenja" hranom u trenutku kada nas svlada prehlada ili gripa, moramo misliti i na svoje opće zdravstveno stanje.

Dobra krvna slika osnova je dobrog zdravlja i zato bismo na svoj jelovnik također morali uvrstiti hranu koja stabilizira razinu željeza u krvi. Jedan od naših najjačih saveznika za to svakako je – cikla.

Upravo je ona jedan od "superjunaka" koje uvijek treba imati u kuhinji tijekom hladnih dana. Često se naziva kraljicom zdravlja, a od davnina je poznata kao glavni saveznik u liječenju anemije, odnosno slabokrvnosti. Naime, pigment betacijanin koji se nalazi u cikli pomaže hemoglobinu prenijeti kisik do stanica. Time utječe i na povećanje energije, ali i sprječava vrtoglavice koje često idu ruku pod ruku s anemijom. Ako se redovito konzumira, ona može značajno pročistiti jetru.

Mnogi ne vole ciklu zbog njezinog specifičnog "zemljanog" okusa, ali zato ju možete kombinirati s drugim namirnicama koje će neutralizirati taj okus i istaknuti slatkoću cikle. U nastavku vam donosimo recept za ukusnu salatu koja će vam pomoći da ojačate organizam.

SASTOJCI ZA SALATU:

- ¼ glavice crvenog zelja
- 2 cikle srednje veličine
- 2 srednje mrkve
- 1 veća jabuka
- 10 dag rikole
- 1 mali crveni luk
- 1 šaka peršinovog lišća
- 1 šaka sjemenki ili orašastih plodova po želji
- 1 veći limun
- sol i papar
- ulje

PRIPREMA SALATE:

1. Naribajte zelje ili ga tanko narežite pa zatim temeljito operite. Ogulite ciklu, mrkvu i jabuku, operite ih i naribajte. Očistite i operite rikolu. Luk i peršin nasjeckajte nasitno. Ako ćete u salatu stavljati orašaste plodove, nasjeckajte i njih. Ako koristite manje sjemenke, njih ne morate sjeckati.

2. Sve sastojke stavite u zdjelu, posolite, popaprite te začinite uljem i sokom od jednog limuna.

SAVJET:

- ako ne volite salatu začinjavati limunom, umjesto njega možete koristiti ocat, ali imajte na umu da je limun važan dio ove salate jer vitamin C iz te voćke pomaže u apsorpciji željeza

- u salatu slobodno dodajte i ostalo povrće po svom ukusu poput crvenog radiča, zelene salate, naribane korabice itd.

- ako želite ovu salatu jesti kao samostalni obrok, možete u nju dodati malo mesa poput npr. pečene piletine koju ste narezali na sitnije kockice ili pak žitarice poput ječma te mahunarki poput leće

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju