Veliki sam fan Isusa Krista. Evo vam jedan uskrsni "coming out", umjesto recepta za pincu i bio-vegan jaja ofarbana organskom ciklom

Bez obzira na to vjerujete li u hodanje po vodi, multiplikaciju riba i božansko iskupljenje ili ne, lik Isusa (prema biblijskom opisu) je rijetko fascinantna pojava. A još je fascinantnije koliki broj ljudi pod krinkom njegovog imena rade i propagiraju upravo suprotno od svega u što je on vjerovao i za što se borio svakog dana. Veliki i neshvatljiv paradoks.

Odgajala me jedna predivna osoba, baka Ana. Skromna, radišna, brza i nasmijana. Baka je bila jako pobožna i posvećena mom svjetovnom i vjerskom obrazovanju. Učila je sa mnom francuski, vježbala klavir, ali i svakodnevno pričala legende o apostolima, izgubljenim sinovima i djetinjstvu u štalici.

Slušala sam te priče otvorenih usta. Baki je bilo važno da mi prenese svoje vjersko naslijeđe zajedno s povezanim moralnim kodom. Bila je nježna i tolerantna, ništa nije nametala i silila, a ja sam obožavala te njene biblijske prispodobe. I čitati sam naučila jako rano slovkajući iz malih knjižica "Biblija u slikama".

Iako na kraju nisam ispala praktična vjernica, oprosti bako, odradila sam sve sakramente i moguće stupnjeve vjeronauka, godinama čitala vjerovanja na misama, čak sam i nekoliko puta glumila Gospu u crkvi Svetog Blaža na polnoćki. Zapravo su mi prvi scenski nastupi bili ispred oltara, tako je sve počelo.

Isus je bio sve samo ne konzervativac. Isus je bio sasvim novi, svježi put razumijevanja i nade.

Kao "certificirana katolkinja" često razmišljam o Crkvi, religiji općenito i kako je jedna divna ideologija jednakosti i skromnosti u nekim slučajevima postala podloga za biznis i promociju ideja koje su i u Isusovo vrijeme bile zatucane i osuđivane.

Isus je bio pravi revolucionar, borac protiv sistema i punker. Volio je "malog čovjeka", družio se i spašavao život prostitutkama, tukao s trgovcima-kapitalistima. Mrzio je licemjerje i bogaćenje na račun vjere.

U IME ISUSA NASTAO JE NAJPROFITABILNIJI BIZNIS NA SVIJETU

Naravno da ima ogroman broj vjernika, sigurno velika većina, koja se Isusovog nauka drži, poštuje vrijednosti i živi njegovu poruku, ali glas tih drugih, moćnih i agresivnih postaje sve prodorniji. Bubnjaju nam po glavi svojim zahtjevima i interpretacijama koje s Isusom imaju veze k'o Horvatinčić s pokajanjem.

Bez obzira na to vjerujete li u hodanje po vodi, multiplikaciju riba i božansko iskupljenje ili ne, lik Isusa je rijetko fascinantna pojava.

U ime Isusa traži se striktna definicija obitelji, uredno prijavljenih potomaka nastalih u (crkvenom) braku dvoje supružnika. Isus sam bio je izvanbračno dijete, pravno gledano nepriznatog očinstva, ali apsolutno prihvaćen i voljen od strane svog dobrog i tolerantnog očuha.

U ime Isusa nastao je najprofitabilniji biznis na svijetu čiji predstavnici (ne svi, ali ima ih) i u najsiromašnijim europskim državama voze Mercedese, dok je Isus propovijedao dijeljenje svih zemaljskih dobara sirotinji i život u asketskim uvjetima.

U ime Isusa plaše nas izbjeglicama i ilegalnim doseljenicima koji će nas uništiti i prenijeti nam nepoznate bolesti čim izađu iz svojih šatora. Isus sam bio je izbjeglica, protjeran u strahu, rođen u teškoj ilegali, u štali bez dokumenata.

U ime Isusa se petlja u politiku i ulizuje vlasti
, rade kombinacije s lokalnim moćnicima. Isus je moć prezirao i govorio da biti velik znači služiti, da su vlastodršci naši robovi, pa i on sam je naš sluga.

U ime Isusa trguje se lukrativnom imovinom i pozicijama, Isus je trgovce protjerao iz svog hrama.

Hipik, borac za pravdu i ljudska prava, neprilagođeni sanjar, provokator.

U ime Isusa nas uče da postoje naši i vaši. Da se držimo svojih, a mrzimo neprijatelje. Isus je govorio da ljubimo svoga bližnjega, ali i svoje neprijatelje. Isus je za neprijatelje molio, danas se moli protiv njih.

U ime Isusa propagira se nacionalizam i podjele. Isus je prihvaćao ljude svih staleža i porijekla, a izazvao i pravu konsternaciju svojom pričom o dobrom Samaritancu (Samaritanci - tad neprijateljski narod) koji je jedini pomogao iscrpljenom Židovu, dok su ga sunarodnjaci ostavili samog k'o psa.

U ime Isusa uvode se zabrane, pravila i kazne - protiv pobačaja, protiv umjetne oplodnje, protiv homoseksualaca, protiv ateista... Vlastite tajne i grijehe brižljivo se sakriva premještanjem u drugu župu. Isus je govorio - ne sudite. Što gledaš trun u oku brata svoga, a brvna u oku svome ne opažaš?

U ime Isusa žene se obespravljuje, svodi ih se na ulogu rodilje, a ostajanje u lošim i nasilnim vezama proglašava bračnom dužnošću i neraskidivom obavezom. Isus se sa ženama intenzivno družio i imao velik broj učenica koje su ravnopravno sudjelovale u raspravama, ali samo muški apostoli su od sebe napravili brend.

VLASTI NEUHVATLJIV, NESALOMLJIV I NESVODIV POD KONTROLU

Isus je bio ljubav i tolerancija. Je li bio uistinu Sin Božiji? To ostavljam vama na interpretaciju. U svakom slučaju je bio ozbiljna faca. Hipik, borac za pravdu i ljudska prava, neprilagođeni sanjar, provokator.

U ime Isusa žene se obespravljuje, svodi ih se na ulogu rodilje, a ostajanje u lošim i nasilnim vezama proglašava bračnom dužnošću i neraskidivom obavezom

Vlasti neuhvatljiv, nesalomljiv i nesvodiv pod kontrolu. Kao i uvijek kroz povijest, takvi entuzijasti s karizmom postaju opasnost za establishment.

Pa kreće uobičajen recept - konstruiran spin o izdaji vlastitog naroda (tko priča protiv vlasti, taj mrzi svoju domovinu), manipulacija svjetine, par marketinških trikova i lažnih naslova. I narod sam odabire radije lokalnog krimosa, nego revolucionara koji propagira jednakost, društvenu odgovornost i promjene.

Raznih svjetonazora i ideologija na svijetu ima. Priznajem pravo svakome da izrazi svoje viđenje optimalnog poretka. Ali ideologiju zabrana, diskriminacije, gramzivosti i oholosti stavljati pod nazivnik kršćanstva? Sasvim uvredljivo i neprikladno. Lijepo je vidjeti kad vjernici sami to prepoznaju i ograđuju se.

Svima nama, vjernicima i ateistima, a posebno onima koji pod imenom Isusa i danas promoviraju podjele, obespravljivanje slabijih i "konzervativne vrijednosti" preporučujem da što češće i koncentriranije čitamo Isusove citate i učenje. Jer Isus je bio sve samo ne konzervativac. Isus je bio sasvim novi, svježi put razumijevanja i nade.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju