Stare Maje štovale su suncokret kao simbol svjetlosti i plodnosti, a danas ovaj čaroban cvijet simbolizira sunce, ljeto, sreću, vedrinu. Suncokret i raste samo u ljetno vrijeme, od lipnja do rujna, i ne može živjeti bez sunca.

Galerija Suncokreti kao ukras doma - 6 Suncokreti kao ukras doma - 10 Suncokreti kao ukras doma - 8 +6 Suncokreti kao ukras doma

Tijekom dana suncokret se okreće za suncem, a navečer nježno pogne glavu i tako čeka jutro. Njegovo ime Helianthus, koje se koristi u botanici, potječe od grčke riječi helios što znači sunce.

Legenda kaže kako je suncokret stvorio bog sunca Apolon, pretvorivši u njega zaljubljenu djevojku kako bi svakog dana mogla slijediti sunce u njegovu prolasku nebeskim svodom.

Domaći suncokret potječe iz Meksika i Perua odakle je u prvoj polovici 16. stoljeća prenesen u Španjolsku. Razne vrste suncokreta imaju veću ili manju stabljiku, a razlikuju se i po veličini cvjetne glave i sjemenki - od minijaturnih visine 10 do 20 centimetara pa sve do gigantskih vrsta visokih i preko tri metra, te raznih boja latica i sjemenki.

Suncokreti kao ukras doma - 5 Rezani suncokreti mogu izdržati i desetak dana u vazi (Foto: Living4media)

Suncokret je poznat i kao biljka koja liječi tlo - ima nevjerojatnu sposobnost upijanja štetnih i otrovnih tvari iz tla te velike količine vode. Suncokret u vrtu djeluje moćno i lijepo, kao "prizemljeno sunce" pod našim prozorom.

Gladiole 10 vrsta ljetnog cvijeća koje već godinama obožavamo

Lavanda kao ukras doma - 1 10 fotografija zbog kojih ćete poželjeti ukrasiti dom lavandom

Jako ga je lijepo vidjeti i u vazi, a rezani suncokreti mogu izdržati i desetak dana prije nego što pelud počne opadati. Neka i vaš životni prostor krasi ovo pravo ljetno cvijeće, a ideje kako da suncokreti postanu najljepši ukras doma pronađite u fotogaleriji na početku teksta.

Suncokreti kao ukras doma - 1 Zid od suncokreta na balkonu koji štiti od pogleda (Foto: Living4media)

Suncokreti kao ukras doma - 7 Veseli suncokreti lijepo će se uklopiti u svaki prostor (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju