Lavanda je cvjetnica prepoznatljiva po svom izgledu, odnosno boji i mirisu. Riječ lavanda dolazi od latinske riječi "lavare" koja znači prati. Najranja zabilježena upotreba lavande datira još iz starog Egipta kada je njezino ulje imalo ulogu u procesu mumifikacije.

Galerija Lavanda kao ukras doma - 1 Lavanda kao ukras doma - 3 Lavanda kao ukras doma - 2 +6 Lavanda kao ukras doma - 7

Kasnije je postala i dodatak prilikom kupanja u nekoliko regija poput stare Perzije, Grčke i Rima. Tamošnje stanovništvo vjerovalo je da lavanda pomaže u pročišćavanju tijela i uma.

Od davnina lavanda se koristi i kao pomoć kod brojnih zdravstvenih stanja, a neke od njezinih dobrobiti za zdravlje potvrdila je i moderna znanost.

Lavanda je višenamjenska biljka. Ljudi je koriste u raznim oblicima, od suhog cvijeća preko ulja do čajeva, krema, losiona i melema te beauty proizvoda.

Rujevina je listopadni grm s delikatnim paperjastim cvjetovima koji dolaze u nekoliko boja - 6 Grm s paperjastim cvjetovima koji oduševljava i one koji putuju na naše more

Mnogim ljudima miris lavande je ugodan i umirujući, a sama biljka je, pored ostalog, i predivan ukras doma, bila ona suha ili svježa. Osim toga od lavande se mogu izraditi i divne dekoracije, a deset fotografija u našoj galeriji možda vas uvjeri da je vrijeme da ova divna biljka postane ukras i u vašem domu.

Lavanda kao ukras doma - 3 Lavanda kao ukras doma - 3 (Foto: Getty Images)

Lavanda kao ukras doma - 5 Lavanda kao ukras doma - 5 (Foto: Living4media)

Lavanda kao ukras doma - 4 Lavanda kao ukras doma - 4 (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju