Nije sve kao prije, rekle bi pripadnice starije generacije promatrajući kako danas mladi nalaze svoje bolje polovice. I da, zaista se načini upoznavanja razlikuju od onih kako su se, na primjer, upoznavali naši roditelji. U tekstu analiziramo nove načine upoznavanja partnera, ali i prenosimo anonimna iskustva onih koji su odlučili upustiti se u nekonvencionalno traženje srodne duše.

 

Prvi dojam je prvi dojam

Iako je najpoznatija i najveća aplikacija za upoznavanje, Tinder, na glasu kao aplikacija za traženje jednokratne avanture, to baš i nije tako. Pogotovo ne u zemlji maloj poput Hrvatske. Kod nas tu aplikaciju koriste i oni koji traže smisleniji odnos s partnerom.

Tu aplikaciju biraju jer ima najveći broj korisnika, pa su šanse za pronalazak prave osobe mnogo veće. Već u samom startu korisnik ili korisnica mogu odabrati tko bi za njih bio opcija, a tko uopće ne.

Naravno da se iza fotografija i nekoliko osnovnih informacija krije osoba koju uopće ne poznajemo, ali prvi dojam može biti dovoljno važan da odlučimo želimo li se upoznati ili ne.

Iako je takav način u mnogočemu drugačiji od tradicionalnog upoznavanja, možemo reći da je ono što zovemo prvi dojam zapravo jednak i u slučaju kada nekoga upoznamo u izlasku i kada to lice vidimo na zaslonu mobitela te zatim ugovorimo sastanak.

Aplikacije za upoznavanje partnera Aplikacije za upoznavanje partnera Foto: Getty Images

Iskustva su raznolika. Jedna je čitateljica odlučila s nama podijeliti nekoliko iskustava koje je prikupila u sada već ozbiljnom stažu ugovaranja spojeva preko Tindera. Kako nam ona kaže, prvi susret nije spoj, već upoznavanje. To objasni i svojim partnerima, pa su stvari jasno posložene od početka. Ako kliknu na upoznavanju, slijedi dogovor za prvi spoj. Doživjela je svašta, a najčešći scenarij je ghosting, danas popularan oblik prekida odnosa.

Bolno je suočiti se s činjenicom da je netko s nama odlučio prekinuti odnos bez ijedne riječi ili objašnjenja, ali naša sugovornica kaže da je to u tom svijetu uobičajena pojava, ružna, ali česta. S tim se već lako nosi. Baš kao i u telekomunikacijama, danas je, čini se, najbolja veza bez ugovorne obaveze, ali i ona veza koja je dostupna na svakom koraku.

Zanimljive su i situacije na upoznavanju kada parovi shvate da su neke činjenice iz opisa pogrešno shvatili. Čitateljica voli planinariti i to isto traži kod partnera. Njegova fotografija snimljena je na vrhu planine i prošlo je nekoliko spojeva dok se nisu dotakli te teme, a pritom je saznala da njezin odabranik zapravo ne voli privatno vrijeme provoditi u prirodi i da je fotografija nastala na poslovnom druženju na koje je ''morao'' ići.

Njezin zaključak nakon godina upoznavanja na Tinderu je da većina ljudi nije spremna za stupanje u ozbiljnije odnose ili barem nije spremna s njom, ali nije izgubila nadu. Ta joj je aplikacija za upoznavanje omogućila dobre veze. Neki su joj postali prijatelji, za neke je potpuno sigurna da ih više ne želi sresti ni osobno ni online, a za neke još ima potencijala da stvore pravu vezu. Ne boji se osude okoline. Danas, smatra, nije osobito važno kako i gdje se par upoznao, već jesu li povezani na pravi način i imaju li budućnost.

Brzinski spoj s nepoznatom osobom u deset minuta

Brzinski spojevi, tzv. speed dating, nekoliko se godina održavaju i u velikim gradovima Hrvatske. Prema priči čitateljice, osjećaj je baš kao u američkim filmovima, ali stvarnost je ipak malo drugačija. Prije početka organizatori prikupe osnovne podatke o prijavljenima: godine, dob partnera i hobije. Prema tome svrstavaju prijavljene u grupe. Ali i tu treba biti oprezan. Naša je tridesetogodišnja čitateljica rekla da voli mlađe partnere, pa ju je organizacija spajala s onima u ranim dvadesetima. Pokazalo se to kao greška.

Još je bilo organizacijskih promašaja, pa je tako naša čitateljica u brzim desetominutnim spojevima dva puta dobila istog muškarca. I to onog s kojim nije kliknula, pa su oboje morali utrošiti zajedničko vrijeme u nešto što ih apsolutno ne zanima.

No, ove zapravo smiješne situacije nisu pokolebale našu čitateljicu u traženju prave veze. Nekoliko spojeva kasnije pronašla je čovjeka s kojim je stvorila jaku vezu i odlučila mu dati šansu. Sada su sretno zaljubljeni par. Možda je to ipak dokaz da ne razmišljaju baš svi da je veza bez ugovorne obaveze najbolja veza, već ona u kojoj nekome daš slobodu, a ona ili on ostanu.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom A1 po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju