Netolerancija na laktozu

Osjećaj nadutosti ili grčevi u trbuhu mogu biti posljedica netolerancije na laktozu. Kako bi ste unatoč tome organizmu svakodnevno osigurali visokovrijedne sastojke iz mlijeka, posebno kalcij, posegnite za mlijekom sa smanjenim udjelom laktoze.

Procjenjuje se da danas pet posto europske populacije, pa tako i stanovnika Hrvatske, ima poteškoća s probavljanjem mliječnog šećera laktoze, kod kojih organizam ne proizvodi dovoljno ili pak uopće ne proizvodi laktazu, probavni enzim koji razgrađuje mliječni šećer laktozu na jednostavnije šećere.

Kod tih osoba laktoza dolazi u debelo crijevo nerazgrađena, što može dovesti do nadutosti, grčeva, pa ponekad i bolova u trbuhu.

Kako utvrditi netoleranciju na laktozu
Kako bi se utvrdila eventualna prisutnost problema netolerancije na laktozu, potrebno je posavjetovati se s liječnikom. Liječnik će za postavljanje dijagnoze preporučiti privremeno izbjegavanje konzumacije mlijeka kroz kraće vremensko razdoblje. Ukoliko se u tom periodu simptomi povuku, u većini slučajeva nije potrebno raditi daljnje pretrage, već je nužno prilagoditi prehranu problemu netolerancije na laktozu, u kojoj će i dalje biti zastupljeno mlijeko, ali mlijeko sa smanjenim udjelom laktoze.

Savjeti za prehranu
Naime, mlijeko je najbolji izvor kalcija iz hrane, građevnog minerala naših kostiju i zuba. Stoga je svakodnevno konzumiranje mlijeka, i to dva do tri serviranja dnevno, preporuka vodećih liječnika i nutricionista. Kako bi se kod tih osoba osigurao dovoljan i stalan unos kalcija, preporučuje im se konzumiranje mlijeka sa smanjenim udjelom laktoze.

Kalcij iz mlijeka doprinosi održavanju zdravlja kostiju
Redovnom konzumacijom mlijeka, bilo konvencionalnog ili onog sa smanjenim udjelom laktoze, organizmu osiguravamo visokovrijedne nutrijente, posebice kalcij, čime se smanjuje rizik od prijeloma kostiju i osteoporoze, od koje danas podjednako obolijevaju i muškarci i žene. Nadalje, važno je naglasiti kako se osteoporoza stvara u mlađoj, a ispoljava u kasnijoj životnoj dobi, stoga je za njenu prevenciju važan dostatan unos kalcija iz mlijeka.

Saznajte više
Više o problemu netolerancije na laktozu, savjetima za pravilnu i uravnoteženu prehranu možete pronaći i na portalu www.netolerancijanalaktozu.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju