Mitološka bića neiscrpna su nam inspiracija u raznoraznim situacijama, pa tako i kada tražimo ime za bebu. Donosimo 10 najljepših imena za djevojčice i dječake koja potječu iz mitologije i drevnih civilizacija.

 

1. KASANDRA
U grčkoj mitologiji Kasandra je bila kći trojanskog kralja Prijama i kraljice Hekabe u koju se zaljubio Apolon, grčki bog muške ljepote, glazbe, sunca, proroštva i liječenja. Kasandrino ime izvedeno je od grčkih riječi sjati i muškarac. Može se shvatiti kao ona koja sjaji nad muškarcima, uvlači ih u ljubavnu mrežu i obasjava.

Dijana je popularno ime za djevojčice, a potječe od staroitalske boginje svjetla, Mjeseca i života. Dijana je zaštitnica lovaca, kći Jupitera i Lete te Apolonova sestra

2. REA SILVIJA
Prema mitologiji starih Rimljana, Rea Silvija majka je legendarnih blizanaca Romula i Rema. Bila je kći Numitora, kralja Alba Longe, a nakon što je Numitora s prijestolja zbacio njegov mlađi brat Amulije, Rea Silvija morala je otići u Vestalke te se zakleti na tridesetogodišnji celibat. Međutim, zatrudnjela je, a za to je 'okrivila' rimskog boga rata Marsa koji ju je zaveo i s njom vodio ljubav.

Rodila je blizance Romula i Rema, a u strahu od Amulija morala ih je prepustiti divljoj rijeci Tiber, što se poslije pokazalo mudrom odlukom jer je košara doplutala do obale, a na obali je Romula i Rema izdojila vučica. Romul i Rem kasnije su Amulija svrgnuli s vlasti, a na prijestolje se vratio Numitor.

3. DIJANA
Dijana je staroitalska boginja svjetla, Mjeseca i života koju su Rimljani izjednačili s grčkom boginjom Artemidom. Dijana je zaštitnica lovaca, kći Jupitera i Lete te Apolonova sestra.

4. KALISTA (KALISTO)
Ime dolazi od grčke riječi koja znači najljepša. Kalista je bila nimfa koja se zavjetovala ostati djevicom. Prema jednoj verziji mita, u Kalistu se zaljubio Zeus te su vodili ljubav. Dok se kupala s nimfama božice Artemide otkriveno je da je trudna te ju je boginja pretvorila u medvjeda, a u tom je obličju rodila i svoga sina Arkada. Druga inačica priče govori da je Hera pretvorila Kalistu u medvjeda da bi se osvetila zbog muževe nevjere.

5. MAJA
Jedna je od sedam Atlantovih i Plioninih kćeri, najstarija, najljepša i najsramežljivija. Maja je Zeusu rodila sina, boga Hermesa. Maja je također odgojila i Arkada, Kalistina sina, da ga zaštiti od Herina gnjeva (Hera je njegovu majku pretvorila u medvjeda). Maja je boginja polja, a povezuje je se i s proljećem i zemljom. Po njoj je nazvan peti mjesec maj (svibanj).

Penelopino ime metafora je za vjernost jer je ona 20 godina čekala muža Odiseja

6. KORA
Drugo je ime grčke božice Perzefone, prelijepe kraljice Hada, što je postala protiv svoje volje, nakon što ju je oteo Had. Zeusova je i Demetrina kći, a za njezinu su se ruku natjecali Hermes, Ares, Apolon i Hefest, ali Demetra je odbila sve njihove darove i skrila kći daleko od društva bogova. Perzefona je živjela mirnim životom, udaljena od ostalih bogova Olimpa.

7. PENELOPA
U grčkoj mitologiji lik je iz Homerove 'Odiseje' i Odisejeva vjerna žena kojoj se on želi vratiti. Penelopino ime metafora je za vjernost jer je 20 godina čekala muža. Prema jednom tumačenju Penelopino ime blisko je grčkoj riječi za patku (penelops), a moguća je poveznica vjerovanje da su patke bile monogamne.

8. TRISTAN

Lik jedne od najpoznatijih ljubavnih priča o Tristanu i Izoldi. Tristan je u Irskoj upoznao Izoldu o čijoj je ljepoti govorio svom ujaku, kralju Marku, koji se Izoldom odlučio oženiti. No, umjesto Marka i Izolde ljubavni napitak popili su Tristan i Izolda te tako postali povezani do smrti. Ljubomora je na kraju uzrokovala da Tristan od boli umre, a Izolda je potom preminula pored njega. Kralj Mark prenio je u Cornwall tijela nesretnih ljubavnika i sahranio ih jedno do drugoga. Iz njihovih grobova izrasla su dva stabla čije su se grane međusobno ispreplele.

9. LAMIJA
U grčkoj mitologiji bila je kći Posejdona i Libije te čudovište iz Hadova podzemnog carstva, polužena i poluzmija. Na Lamiju je ljubomorna Hera bacila kletvu - nije mogla zatvoriti oči tako da je uvijek bila opsjednuta prizorom svoje preminule djece. Zeus, koji je volio Lamiju, dao joj je dar da može izvaditi svoje oči da bi se odmorila, a potom ih poslije vratiti. Lamija je zbog svog gubitka bila ljubomorna na ostale majke.

10. ENEJA (ENEJ)
Iako se ovo ime smatra ženskim, u grčkoj mitologiji tako se zvao sin princa Anhiza i boginje Afrodite, trojanski junak koji je imao zapaženu ulogu u Trojanskom ratu. Enejino ime vjerojatno je izvedeno od grčke riječi aine koja znači hvaljenje.

U Homerovoj 'Ilijadi' Eneja je bio vođa trojanskih saveznika Dardanaca te Hektorov poručnik. Nakon pada Troje, Eneja je bio jedan od rijetkih preživjelih Trojanaca te je s ostalima preživjelima krenuo na put u Italiju. Eneja je na odlasku iz Troje dobio od Parisa trojanski mač, a proročanstvo starih proroka govorilo je da onaj koji ima trojanski mač ima sjajnu budućnost.
 

Donosimo i 5 francuskih imena za djevojčice i dječake koje želimo 'ukrasti'.

Doznajte i kojih je to top 10 unisex imena za djecu u Hrvatskoj.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju