Baš zbog njihove dužne (odnosno kratkoće) kratka imena mogu biti jako efektna. Znaju to i roditelji koji za svoje mališane vrlo često biraju upravo takva - kratka, slatka i efektna imena.

Osim što su jako cool, kratka imena mogu biti i dobar balans u slučaju dugog prezimena. Kako god, jednostavna su, lako se izgovaraju i pišu i to su samo neke od njihovih prednosti.

Bez obzira na to koji su vaši razlozi zbog kojih svom djetetu želite nadjenuti kratko ime, popis koji donosimo u nastavku može vam poslužiti kao izvor inspiracije.

Slika nije dostupna Kratka i baš zvučna: 30 najpopularnijih skandinavskih imena za curice i dečke

Naime, nedavno je Ministarstvo pravosuđa i uprave objavilo kojih su 50 imena u prošloj godini roditelji u Hrvatskoj najčešće davali svojim dječacima i djevojčicama, a mi smo s popisa najpopularnijih izdvojili deset imena za djevojčice od samo tri slova.

Slika nije dostupna Popis za inspiraciju: 20 najpopularnijih imena za djevojčice i dječake u Hrvatskoj

Jedno od tih kratkih imena, Mia, zauzelo je prvo ime na popisu najčešćih u 2020. godini i dobila ga je 531 djevojčica. Svih deset popularnih imena za djevojčice od samo tri slova i njihova značenja pročitajte u nastavku. U zagradi je broj djevojčica koje su ga dobile u prošloj godini.

1. Mia (531)

Iako postoji tumačenje prema kojem je ime Mia jedan od skraćenih oblika imena Maria, odnosno Marija i tako simoblizira čistu ljubav, postoje i druga tumačenja. U romanskim jezicima Mia znači 'moja', dok ne grčkom znači 'moja' i 'samo jedna'.

2. Ema (376)

Ime Ema izvedeno je od germanske riječi ermen koja znači 'cijeli', 'univerzalan' ili 'sveobuhvatan'.

3. Ana (294)

Ime Ana dolazi od starohebrejskog imena Hannah, koje znači 'milost'. Postoji mnogo izvedenica ovog imena, a samo po sebi jedno je od najpopularnijih imena na svijetu.

4. Eva (269)

Najstarijim pisanim izvorom za ime Eva smatra se Biblija. Samo ime ima podrijetlo u hebrejskom jeziku i znači 'životni dar' i 'majka svih živih'.

5. Iva (258)

Postoji više tumačenja imena Iva. Prema jednom radi se o imenu nastalom od biljke, odnosno vrbe ive. U Skandinaviji to ime znači 'zaštita'. Tu je i opcija prema kojoj je ime Iva skraćeni oblik imena Ivana, koje ima podrijetlo u hebrejskom jeziku i izvedeno je iz hebrejskog imena Yochanan, koje znači 'Jahve je milostiv'.

Osim što su jednostavna i efektna, kratka imena lako se izgovaraju i pišu i to su samo neke od njihovih prednosti.6. Lea (192)

U doslovnom prijevodu s latinskog jezika (leo – lav), ime Lea znači lavica, dok se u prenesenom značenju odnosi, između ostalog, na osobe koje su hrabre i neustrašive, borbene, uporne, one s lavljim srcem.

7. Ena (174)

Prema jednom tumačenju ime Ena je skraćeni oblik imena Jelena i u tom slučaju znači 'sunčeva svjetlost'. Prema drugoj verziji radi se o skraćenom obliku ime, a Irena koje ima podrijetlo u grčkom jeziku i znači 'mir'.

8. Una (133)

Značenje imena Una jest jedna ili jedinstvena. Ima podrijetlo u latinskom jeziku, a sama riječ una korijen je mnogih riječi.

9. Tia (120)

Vjeruje se da je ime Tia nastalo kao skraćenica imena koja ga u nekom obliku sadrže. Neka od tih imena su Tihana, koje je nastalo od pridjeva tiha, odnosno Tijana, koje je također varijanta imena Tihana.

10. Tea (114)


Ime Tea ima grčko podrijetlo i izvedeno je od riječi theos, koja znači 'bog', odnosno 'božica' ili 'boginja'. Već u 18. stoljeću to ime bilo je samostalno, a prije toga bilo je skraćeni oblik imena kao što su Dorotea ili Teodora.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju