Na što prvo pomislite kad spomenemo riječ ženstvenost? Je li to žena u štiklama i haljini, ili je to možda neki oblik ženske energije? Je li ženstvenost sinonim za profinjenost – ili možda za ranjivost, nježnost i (pretjeranu) emocionalnost?

Galerija Ženstvenost forma Ženstvenost u poslovnom svijetu Ženstvenost i samopouzdanje +4 Ženstvenost i poslovno odijevanje

Ženstvenost je zaista složen pojam, a upravo smo tu temu istaknule u projektu Sve nijanse ženstvenosti, koji provodimo uoči Dana žena.

Ne postoji univerzalna definicija ženstvenosti, prvenstveno jer se osjećaj ne može definirati, ali i zbog činjenice da u nama koegzistiraju i princeze i ratnice. Je li princeza ženstvenija od ratnice?

Ženstvenost se često mijenja sa seksipilom i izazovnošću što mnogim mladim ženama radi pomutnju i usađuje krivu sliku te ih čini nesigurnima.

Kao što možemo vidjeti iz priloženog, tema ženstvenosti neprestano otvara neka nova pitanja. Kako bismo pronašli odgovore, porazgovarali smo s Antonijom Tomić, autoricom sadržaja na društvenim mrežama Nove TV, koja je s nama podijelila što za nju znači pojam ženstvenosti i kako ga doživljava mlada žena generacije Z.

Antonija ima zarazan osmijeh, topao karakter i mnoštvo hobija koji su je oblikovali u svestranu osobu. Smatra se običnom mladom ženom, kojoj je u većini slučajeva važnije spavati pola sata duže nego to vrijeme potrošiti na dotjerivanje.

Ženstvenost definicija Antonija Tomić (Foto: Mirna Marić/Zadovoljna.hr)

U slobodno vrijeme voli pogledati dobar film i odigrati game League of Legendsa, popularne videoigre kojom vladaju muškarci. Rekreativno igra tenis i brine se o životinjama, konjima i kozama.

Zbog svojih hobija često nailazi na negodovanje muške populacije.

Igrice su rezervirane za dečke, kako se ti uopće možeš istaknuti u LOL-u? To je muški svijet u kojemu jednostavno ne možeš parirati dečkima. Oni su vladali tipkovnicom i joystickom čak i prije nego što su znali pisati i ti se sad s njima želiš natjecati. Bolje odmah odustani, jedan je od komentara s kojima se Antonija susrela.

Ženstvenost je kombinacija vanjštine i nutrine svake žene. To je njezina magija.

Ali Antonija nije htjela odustati. I upravo tu leži njezina ženstvenost koja izvire kroz snagu, ustrajnost i samopouzdanje.

Po mom mišljenju ženstvenost je pojam koji opisuje ženu kako zrači. Osoba koja je zadovoljna sa sobom, voli prvenstveno sebe i ljude koji je okružuju. Sa svojom osobnosti i stilom privlači poglede i interes ostalih, rekla nam je Antonija.

U današnje moderno užurbano vrijeme ženstvenost se često mijenja sa seksepilom i izazovnošću, što mnogim mladim ženama radi pomutnju i usađuje pogrešnu sliku te ih čini nesigurnima. Da bismo se osjećale ženstveno, moramo zavoljeti svoje fizičke, karakterne i mentalne osobine, koje nas čine različitima i ženstvenima, nastavila je.

Kao primjer ženstvenosti Antonija navodi Queen Latifu.

Među mnoštvom drugih žena smatram da je ona osoba koja je sretna prvenstveno sama sa sobom i uspješno ostvaruje svoje planove te je vrlo svestrana i ustrajna. Uspješno svladava sve prepreke i poteškoće, a sama ženstvenost kod nje zrači iznutra, objasnila je.

Diskriminaciju sam osjetila više od strane žena nego od muškaraca.

Antonija smatra da je ženstvenost kombinacija vanjštine i nutrine. Iako često govorimo kako vanjska ljepota ne bi trebala biti važna, moramo si priznati da ona nikad ne prolazi nezamijećeno.

Ženstvenost i samopouzdanje Antonija Tomić (Foto: Mirna Marić/Zadovoljna.hr)

Ona nadopunjuje cijeli paket i ženu čini kompletnom. Pomaže da njezina magija dođe do izražaja i prožeta je s našim osjećajem samopouzdanja. Kad nam netko kaže da blistamo – to je to.

Kada razmišljam o svojim dosadašnjim iskustvima, iako su vrlo skromna jer sam još u dvadesetima, diskriminaciju sam nažalost osjetila više od žena nego od muškaraca. To su uglavnom negativni i neprimjereni komentari što moram, a što ne smijem jer ostale žene smatraju da vanjski izgled prvenstveno utječe na ostvarivanje viših prava, mogućnosti i prilika da se ostvarite na poslovnom i u ostalim pogledima, govori Antonija.

Na pitanje kad se osjeća najženstvenije u svojoj koži, Antonija nam je odgovorila:

Kad sam lijepo obučena, uspješan radni dan je iza mene i zaputim se sa svojim društvom nekamo, s novom frizurom i osjećajem unutarnjeg zadovoljstva i mira.

Ženstvenost Antonija Tomić (Foto: Mirna Marić/Zadovoljna.hr)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju