Glumica Marijana Mikulić je mama trojice dječaka ili kako ona to kaže, majka zmajeva - Ivana, Andrije i Jakova. Ona je i kći žene za koju kaže da je uvijek tu kada gori i koju je u potpunosti shvatila tek kada je i sama postala majka.

Uoči Majčinog dana upravo su majčinstvo i odnos s mamom bili tema našeg razgovora. Dotaknuli smo se svih onih lekcija, nerviranja, svađa, voljenja… koja dolaze u paketu s mamama.

Na samom početku Marijana je priznala da joj u ovim trenucima, kada odgaja tri sina, najviše znači mamina fizička podrška.

Jer, iako njih dvije ne žive na istoj adresi, kada obveze stisnu sa svih strana i kada odgoj trojice dječaka postane još izazovniji, njezina mama je ta koja će se, kad god može, pojaviti na vratima njihovog zagrebačkog stana i pomoći - onako kako to samo mame znaju.

Ona nije tu, ali još otkad se rodio prvi sin pa drugi pa treći… ona pomaže, kad nama gori ona dođe. Uskače i braći, trudi se svima biti na raspolaganju. Ona je jedna, ali kad god nekome može pomoći ona bude tu, kaže glumica i dodaje da je baš dan prije našeg razgovora mama stigla i da je dobro da je jer ne zna kako bi sve stigla odraditi bez nje.

Ne zaboravlja spomenuti ni mamu svog supruga, još jednu iz kategorije super-mama i super-baka, koju također zna nazvati kada im gori, a onda se i ona nacrta u Zagrebu i pomaže im koliko god može i treba.

To može samo mama, zaključuje glumica.

Prva stvar koja joj pada na pamet kada mora opisati svoju mamu je ta da su zapravo jako slične. Ta sličnost onda znači i da se često porječkaju pa i posvađaju.

Baš zato što smo slične svaka vuče na svoju vodu. Obje smo navikle sve same odrađivati, imati sve pod kontrolom i onda kada ona dođe kod nas to je susret dva titana, iskreno i kroz smijeh priča glumica. Nekoliko dana im treba da se njih dvije uhodaju, ali sve su to sitnice koje preko kojih je lako prijeći. Ono što je bitno, što se broji i što traje je podrška.

Podrška koja je bila tu tijekom cijelog Marijaninog odrastanja, a ona sama za sebe kaže da nije baš uvijek bila kći iz bajke. Bila je, kaže, živahna i bilo je tu nestašluka, ali i živciranja. Nije uvijek bila najoduševljenija činjenicom da se mora brinuti za tri mlađa brata, ali kad se danas prisjeti djetinjstva kaže da je sve bilo baš kako treba biti.

"Neke stvari ne možeš shvatiti dok ih sam ne doživiš"

Zapravo, danas na svoje odrastanje gleda iz perspektive majke i neke stvari puno su joj jasnije.

U pubertetu me mama znala nervirati sa svojim pitanjima gdje ćeš sad, s kim ideš…, a sad kad i sama imam tinejdžera inzistiram na istim stvarima. Danas shvaćam zašto je toliko brinula i danas cijenim to što se toliko interesirala za mene i moj život. Jednostavno, neke stvari ne možeš shvatiti dok ih sam ne doživiš, priča glumica koja danas puno bolje razumije neke situacije koje su joj dok je odrastala znale ići na živce.

Dok sam odrastala znala sam pomisliti i "Bože ova nam stalno govori da nešto moramo raditi, ljuti se bez razloga"…, a danas kad sam i sama mama, shvaćam da nam nije govorila ni blizu koliko je mogla i trebala, kaže i nastavlja.

Ja zapravo ne znam kako je ona to sve odrađivala, tada nije bilo igraonica, ona je puno radila… Ali svejedno je organizirala rođendane na kojima je bilo po 20 djece, trudila se uvijek napraviti nešto posebno. Sad se pitam kako joj se dalo,
kaže glumica koja danas sa zahvalnošću priča o periodu u kojem je mama potezala.

Marko Ciboci s mamom Marko Ciboci o mami: "Žena je Zmaj. Tijekom života uvijek se borila s raznim nedaćama, no, eto, još uvijek je živa i zdrava, s dva sina i tri unuka"

A najbolji savjet kojeg je dobila od mame? Ima, kaže, jedan kojeg se često sjeti.

Moja mama je znala reći možeš ti završiti fakultet koji hoćeš, ali morat ćeš, da prostite, potegnuti i za govno i za kašiku. Može ti pomagati tko god hoće, ali ti si ta koja je glavna i odgovorna kad su u pitanju djeca, ti si sve po redu što treba biti, unatoč fakultetu, školi, karijeri… mama je zanimanje za sebe. To je nešto što ćeš morati prihvatiti i izvesti djecu na pravi put,
ponavlja Marijana mamine riječi i dodaje kako joj neke stvari koje je pokupila od nje znaju ići na živce, ali je u isto vrijeme i zahvalna na njima.

Jer danas vidim koliko puno truda, ljubavi i vremena treba uložiti da bi svojoj djeci dala sve što je ona davala nama i to cijenim, kaže glumica koja danas za sebe može reći da je sretna žena i mama jer zna da je njezinoj djeci dom mjesto kojem se rado vraćaju jer znaju da ih tamo čeka topli ručak, ali i netko tko će ih saslušati, s njima razgovarati, dati im savjet.

Dio zasluga može pripisati i svojoj mami jer i od nje je preuzela sve ono što je smatrala dobrim, a toga nije malo. Neke stvari, naravno, radi i po svome i usput zna i pogriješiti.

Ali svi radimo greške, radila ih je i moja mama, radim ih i ja. Bitno je da u sve ideš s najboljom namjerom, a kad shvatiš da si pogriješio da to ispraviš bez zamjeranja. I to je to, kaže Marijana koja je naš razgovor završila porukom za sve mame, kćeri, sinove…

Tatjana Jurić sa svojom mamom Dragicom Tatjana Jurić: "Svi oni koji imaju to bogatstvo da ih od mame dijeli samo jedan poziv neka budu svjesni koliki je to blagoslov"

Čuvajte svoje mame dok ih imate i cijenite sve što rade za vas jer mnogi bi dali sve da imaju nekoga da im bude pri ruci, da ih dočeka sa zagrljajem, skuhanim obrokom…Mama je jedna i nezamjenjiva, pazite ih dok ih imate, zaključila je, a nama ne preostaje ništa drugo nego složiti se.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju