Konferencija „Women Who are Changing Science - Driving Bold Research in Canada and Croatia“ održana je 12. rujna u Zagrebu.

Na konferenciji smo imali priliku poslušati iskustva vodećih hrvatskih i kanadskih znanstvenica, koje su naglasak stavile na ulogu znanosti u izgradnji održive budućnosti.

Jedna od govornica, bila je dr. Morag Park, profesorica na Odsjeku za onkologiju i biokemiju Sveučilišta McGill u Kanadi te direktorica Centra za istraživanje raka Rosalind i Morris Goodman.

Njezini istraživački interesi uključuju razumijevanje specifičnog raka dojke, objavila je preko 230 publikacija na tu temu i pionir je u proučavanju tumora dojke i imunološkog mikrookruženja kod trostruko negativnog raka dojke.

Profesorica Park je odgovorila na nekoliko pitanja o znanosti, životu i izazovima koje donosi njezin posao. Rodom iz Škotske, odlučila je otići na drugi kontinent i upisala postdoktorski studij na National Cancer Institute u Washingtonu.

Zašto ste postali znanstvenica?

Biologija mi je oduvijek bila zanimljiva. Onda sam počela shvaćati koliki je utjecaj raka i vidjela sam da se pomoću novih tehnologija rak može bolje istražiti i razumjeti. Pomoću novih tehnologija možemo poboljšati ishode raka i upravo sam zbog toga toliko predana ovom poslu.

Na kojoj znanstvenoj temi upravo radite? Zašto ste počeli istraživati rak?

Trenutno radim na podskupini raka dojke koja se zove trostruko negativni rak dojke, koji trenutno ima najgori ishod i za koji ne postoje precizne terapije. Naši su ciljevi razumjeti zašto ne reagira na trenutne terapije i pokušati identificirati nove terapijske intervencije.

Je li teško balansirati između privatnog i poslovnog života?

Bilo je teško dok su djeca bila mala. Važno je odrediti prioritete, potražiti pomoć i ne biti previše izbirljiv što se tiče stvari koje zapravo nisu važne.

Koji su najveći izazovi u području istraživanja raka?

Uvijek postoje izazovi kako dobiti financijska sredstva. Postoji potreba za okupljanjem velikih timova i korištenjem vrhunske tehnologije za rješavanje ključnih pitanja raka. To zahtijeva postojanost i značajna financijska sredstva.

Što će se promijeniti u sljedećih 10 godina u području raka?

U sljedećih 10 godina naši su ciljevi koristiti biomarkere koje smo identificirali za bolje liječenje žena s trostruko negativnim rakom dojke te identificirati one za koje se predviđa da će odgovoriti na imunoterapije i identificirati nove vrste imunoloških terapija.

Jeste li ikada imali dojam da bi bilo lakše da ste muškarac?

Da, kad sam bila mlađa. Sada više ne. Vjerujem da se znanstveno društvo dosta promijenilo u zadnjih 20 godina.

Slika nije dostupna Svakako obratite pažnju: Sedam simptoma raka dojke koji nisu kvržica

Slika nije dostupna ''Ne odustajem'': Pogledajte spot za podršku ženama s metastatskim rakom dojke

Što biste poručile ženama koje se bore s rakom dojke?

Ishodi raka dojke dramatično su poboljšani u posljednjih 10 godina. Većina žena nije liječena preciznom terapijom koja je prikladna za njihovu podvrstu raka dojke, a nove imunoterapije će biti uvedene u kliniku za rak dojke u sljedećih nekoliko godina.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju