Povodom početka kampanje ''Ne odustajem'' posvećenoj ženama s metastatskim rakom dojke predstavljena je obrada popularne Gibonnijeve pjesme s mladim hrvatskim pjevačicama koje su na ovaj način pružile podršku kampanji i oboljelim ženama. Uz pjevačice, u spotu sudjeluju i žene s metastatskim rakom dojke, članice Udruge NISMO SAME.

Ponekad je najhrabrija stvar koju možete napraviti boriti se onda kad nemate više snage za živjeti. Ja ne odustajem zbog sebe i zbog svih onih koji me vole, kaže Tajana Dorić, članica Udruge NISMO SAME.

Svečanom predstavljanju spota za obradu pjesme "Ne odustajem" prisustvovale su pjevačice Eni Jurišić, Nika Turković, Antonela Đinđić i Mia Dimšić koje sudjeluju u novoj obradi, u aranžmanu Nikše Bratoša, kao i članice Udruge NISMO SAME te oboljele žene, sudionice spota i liječnici.

Predstavljanje spota Ne odustajem za podršku ženama s metastatskim rakom dojke - 3 Mia Dimšić, Antonela Đinđić i Nikša Bratoš na predstavljanju spota 'Ne odustajem' (Foto: Roberto Uzelac)

Za mene je privilegij biti dio ove kampanje i velika čast stajati uz ove žene, te koliko je moguće biti im pri ruci. Naglašavam hrabre žene, a ne neustrašive. Jer neustrašivi su oni koji se ne straše, a hrabri su oni koji usprkos strahu i rizicima svejedno ne napuštaju prvu crtu, i ne odustaju', kazao je Gibonni.

U Hrvatskoj svake godine skoro tisuću žena oboli od metastatskog raka dojke. Samo je u 2020. godini prema najnovijim podacima, od raka dojke ukupno oboljelo 2894 žena, od kojih je, sukladno pojavnosti, oko 30 posto s metastatskim stadijem bolesti. Upravo je njima posvećena kampanja "Ne odustajem'", prva ovakva kampanja u Hrvatskoj koja se bavi metastatskim rakom dojke, a pokrenuta je u suradnji s Udrugom NISMO SAME, uz podršku udruga Onkoput, Sve za Nju i Europa Donna. Danas je prerasla u inicijativu sustavne pomoći ženama s metastatskim rakom dojke.

Predstavljanje spota Ne odustajem za podršku ženama s metastatskim rakom dojke - 1 Uz pjevačice, u spotu sudjeluju i žene s metastatskim rakom dojke, članice Udruge NISMO SAME (Foto: Borna Hrzina)

Izuzetno sam počašćena biti dio tako važne kampanje. U mojoj obitelji je ta zloćudna bolest ostavila traga, pa mi je promicanje takvih vrijednosti zbilja primarno, istaknula je pjevačica Nika Turković.

Naime, trenutak kada žena dobije dijagnozu metastatskog raka dojke jedan je od najtežih u njenom životu, u kojem se sve mijenja. Ona tada želi postaviti tisuću pitanja svome liječniku, ali ne postavlja nijedno, jer je u šoku. Upravo radi toga ova inicijativa ima za cilj educirati i informirati žene s metastatskim rakom dojke te ih osnažiti i ohrabriti da razgovaraju sa svojim liječnicima o izboru terapije, eventualnim nuspojavama, ishodima liječenja i kvaliteti života.

Predstavljanje spota Ne odustajem za podršku ženama s metastatskim rakom dojke - 4 Uz pjevačice, u spotu sudjeluju i žene s metastatskim rakom dojke, članice Udruge NISMO SAME (Foto: Borna Hrzina)

Jer upravo zahvaljujući novim, suvremenim terapijama pacijentice mogu dugo i kvalitetno živjeti. U posljednjih 20 godina vrijeme preživljenja s metastatskim rakom dojke znatno se produžilo zahvaljujući napretku medicine, ali prostora za napredak još uvijek ima, upravo u području boljeg praćenja ishoda liječenja.

Liječenje uznapredovalog raka dojke može se opisati kao zahtjevna utrka u kojoj nema odmora niti predviđanja koliko će trajati. Stoga je izuzetno važno primjeniti multidisciplinarni pristup koji uključuje optimalno korištenje svih modaliteta liječenja, praćenje ishoda liječenja, psihološku pomoć, dobru suradnju s liječnicima obiteljske medicine i podršku obitelji', istaknula je dr. sc. Ana Tečić Vuger, dr. med., Odjel za liječenje raka dojke Zavoda za internističku onkologiju Klinike za tumore, KBC-a Sestre milosrdnice. Važnu ulogu u borbi s ovom bolešću ima i opća razina osviještenosti i dobra informiranost svih sudionika društva.

Slika nije dostupna Priča jedne lavice: "U sekundi mi se srušio čitav svijet kada sam saznala da imam rak dojke"

Ivana Kalogjera i Goranka Perc - 3 Voditeljice udruge Nismo same: "Žene, budite sebi prve! Okanite se izgovora i otiđite na pregled"

Naša inicijativa prvenstveno ima za cilj osnaživanje žena u njihovoj borbi s metastatskim rakom dojke te su upravo one najveća vrijednost kampanje 'Ne odustajem' čije su ispovijesti nadahnuće i pokretač da nikada ne odustaju, naglasila je Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge NISMO SAME, koja je nositelj ove inicijative. Osim žena s metastatskim rakom dojke, inicijativa okuplja i njihove bližnje kojima se želi poslati poruka nade i podrške u trenutku kada su svi zajedno suočeni s činjenicom da je došlo do napredovanja bolesti.

Kad sam dobila dijagnozu mislila sam da je to kraj. Ali ima toliko života nakon dijagnoze, poručuje Ivana Kalogjera u spotu "Ne odustajem".

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju