Koliko novca potrošiti na opremanje apartmana, a da je investicija isplativa? Imamo brojku, a i savjete kako na najbolji mogući način izbalansirati uloženo i dobiveno. Ovo je "D literatura" za sve koji se bave iznajmljivanjem apartmana

Galerija Interijer Interijer Interijer +1 Ručnici U Hrvatskoj navodno ima 450.000 smještajnih jedinica u privatnom smještaju i sigurno smo jedna od onih zemalja s duuugom zimmerfrei tradicijom. Ipak, u posljednjih nekoliko godina stvari su se počele dramatično mijenjati.

Podiže se nivo privatnog smještaja, više se ulaže, apartmani su ljepši, opremljeniji, skuplji, bolji... Mogli bismo čak govoriti i o novoj eri apartmana u Hrvatskoj, a jedan od predvodnika te nove generacije iznajmljivača jest tvrtka Irundo (bivši ZigZag), koja u Hrvatskoj ima 200-tinjak apartmana i koji su naši sugovornici za ovu temu.
Kako urediti da se to gostima uistinu sviđa i da će baš vaš apartman prvi bukirati?

Kako da apartman izgleda elegantno i skupo, a da opet ne potrošimo bogatstvo? Kako izbalansirati uloženo i dobiveno? Kada možemo očekivati povrat? Kako, kako..., zasula sam pitanjima Tomislava Zovka i Anju Grgić iz Irunda, tvrtke koja je jedna od najuglednijih u Hrvatskoj koja se bavi iznajmljivanjem i upravljanjem apartmanima po sistemu integriranog hotela.
Ručnici Ručnici (Foto: House Doctor)
Tomislav me gleda i smije mi se. Kaže, čak imamo i točan iznos po broju kreveta. Za studio apartman od 25 kvadrata veći ulog od 5000 eura ti se ne isplati. Povrat je predug, a ionako moraš očekivati da ćeš svakih pet godina morati ulagati u apartman, mijenjati namještaj, preuređivati. A računaj da ćeš svake dvije godine morati kupiti niz novih stvari koje se pohabaju, primjerice nove prekrivače, tepihe, dekore... A neke stvari poput čaša, tanjura ćeš kupovati stalno, priča mi Tomislav.

Čekaj želiš reći da vi svake godine farbate, a da svakih pet godina kupujete nove stolice i krevete?

Da. Ponekad i češće. Ništa ne smije izgledati staro i ofucano. I mora biti točno onako kao što je prikazano na fotografijama. Ako nije, to će ti gosti uzeti kao veliki minus i dobit ćeš loše ocjene, priča mi Tomislav iz bivšeg ZigZaga i velikodušno daje recept svojeg poslovanja.

Više o uređenju apartmana saznajte na D Blogu.
Interijer Interijer (Foto: H&M Home)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju