Island je proslavio Međunarodni dan žena na najbolji mogući način - tako što je postao prva država u svijetu koja zahtjeva da tvrtke dokažu kako nude jednake plaće svojim zaposlenicima

Island je tako postao prva nacija koja je ovo učinila obaveznim za javna i privatna poduzeća, u kojima se plaće teško reguliraju.

'Island je postao prva država koja traži potpuno izjednačavanje plaća žena i muškaraca'

Novi zakon će zahtijevati od svake tvrtke s 25 ili više zaposlenika da posjeduju certifikat kojim će dokazati da sve zaposlenike plaćaju jednako "bez obzira na spol, etnicitet, seksualnost ili nacionalnost".

Naime, tisuće Islanđanki u listopadu prošle godine napustile su svoja radna mjesta točno u 14 sati i 38 minuta kako bi se pridružile protestu ispred parlamenta za izjednačavanje plaća muškaraca i žena. Razlika u plaći pokazuje da žene na Islandu zapravo rade besplatno svaki dan točno nakon tog vremena. Pogledajte i slike zbog kojih žene iz cijelog svijeta slave.

Iako je Island već osam godina prvi na ljestvici kao država s najvećom spolnom jednakošću, žene u toj zemlji i dalje u prosjeku zarađuju do 18 posto manje plaće od muškaraca. Stoga Reykjavik planira do 2022. godine u potpunosti izjednačiti plaće muškaraca i žena.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju