Isprobali smo tri trenutačno najpopularnija tipa viralnih božićnih keksića: preslatke slojevite božićne kekse, čokoladne keksiće bez glutena i minimalističke bijelo-zlatne kekse koji izgledaju kao iz luksuzne slastičarnice.
Bez obzira na to volite li razigrane šarene kekse, čokoladne bez glutena ili elegantne bijelo-zlatne klasike, jedno je sigurno – uz kvalitetne sastojke i dobar pribor domaći božićni keksi mogu izgledati spektakularno.
Sve smo radili uz dmBio proizvode i uvijek rado viđene pomoćnike za vrijeme blagdana - Profissimo modlice i vrećice za ukrašavanje te dekoracije koje sve možete pronaći u dm trgovinama ili na dm online shopu ako želite izbjeći blagdanske gužve ili jednostavno nemate vremena otići do trgovine. Rezultat nas je iskreno oduševio – keksi koji izgledaju profesionalno, a rade se bez stresa i kompliciranih tehnika.
Ove tri viralne verzije dokazuju da ne trebate biti profesionalni slastičar da biste imali božićne kolačiće za koje svi pitaju: “Gdje si ih kupila?” Osim što su savršeni za blagdanski stol, ovi keksi idealni su i kao poklon. Ako još niste, sada je pravi trenutak da i vi testirate viralne božićne kekse kod kuće. U nastavku donosimo detaljne recepte i ideje za ukrašavanje koje uspijevaju baš svima.

Slojeviti božićni keksi sa šarenim posipom
Ovi ''stacked Christmas sprinkle cookies'' pravi su viralni hit – šareni su, veseli, a zovu se tako jer se slažu jedan na drugi. Tijesto je mekano, ne razlijeva se tijekom pečenja i savršeno drži oblik, a kombinacija boja mrvica zapravo im daje pravi wow-efekt. Idealni su za blagdanske poklone, ali i za blagdanske aktivnosti s djecom jer nisu komplicirani, a usto možete i izraziti svoju kreativnu stranu.
Sastojci za 24-26 keksića:
- 200 g omekšalog maslaca
- 120 g dmBio smeđeg šećera od šećerne trske
- 1 jaje
- 1/3 žličice dmBio Bourbon vanilije, mljevene
- 320 g dmBio glatkog brašna
- prstohvat soli
- 1/2 žličice dmBio praška za pecivo
- 3-4 žlice dmBio trajnog mlijeka 3,5 % m. m.
Za dekoraciju:
- bijela čokolada, otopljena
- jestive boje
- dmBio Šareni šećerni posip
- Profissimo vrećica za ukrašavanje

Priprema:
- U velikoj zdjeli mutite omekšali maslac, šećer i vaniliju dok se ne povežu u glatku smjesu. Dodajte jaje i kratko umutite.
- U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo pa polovicu suhih sastojaka dodajte u smjesu maslaca. Ulijte mlijeko i zatim postupno dodajte ostatak brašna. Sve sjedinite kuhačom dok ne dobijete mekano, podatno tijesto.
- Tijesto ostavite oko pola sata u hladnjaku, a zatim od njega radite kuglice veličine oraha pa ih uvaljajte u šarene mrvice i pritisnite čašom o papir za pečenje. Na stisnuti keksić dodajte manju razvaljanu kuglicu, koja će biti idealna podloga za crtanje raznih božićnih motiva kada se keksići ohlade.
- Pecite na 180 °C 10–12 minuta, dok lagano ne porumene po rubovima. Ostavite da se potpuno ohlade.
- Rastopite bijelu čokoladu i obojite je bojama po izboru, smjestite u Proffisimo vrećice za ukrašavanje te nacrtajte božićne motive na keksićima.

Čokoladni keksići bez glutena
Ovi čokoladni keksići bez glutena tope se u ustima, intenzivno su čokoladni i vrlo se brzo i jednostavno prave bez prethodnog hlađenja smjese u hladnjaku. Kada napravite tijesto za kekse, stavite ga u Profisimo vrećicu za ukrašavanje s raznim nastavcima i zabavite se iscrtavajući razne oblike, koje ćete potom umočiti u topljenu čokoladu i ukrasiti šarenim mrvicama.
Sastojci za 24-26 keksića:
- • 200 g omekšalog maslaca
- • 125 g dmBio datulja u prahu
- • 1/3 žličice dmBio Bourbon vanilije, mljevene
- • 300 g dmBio integralnog brašna od heljde
- • 40 g dmBio kakaa u prahu
- •prstohvat soli
- 5 žlica dmBio trajnog mlijeka 3,5 % m. m.
Za dekoraciju:
- 225 g dmBio tamne čokolade, otopljene
- dmBio Šareni šećerni posip
- Profissimo vrećica za ukrašavanje s nastavkom

Priprema:
- U velikoj zdjeli umutite omekšali maslac, šećer i vaniliju dok se ne povežu u glatku smjesu, ali ne previše pjenastu.
- U posebnoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke. Pola te mješavine dodajte u smjesu maslaca, dodajte mlijeko pa postupno umiješajte ostatak suhih sastojaka. Sve sjedinite kuhačom – tijesto treba biti mekano i dovoljno podatno za istiskivanje.
- Smjesu prebacite u Proffissimo vrećicu za ukrašavanje s nastavkom po želji. Istiskujte keksiće u raznim oblicima (slovo S, krugove, rozete, puslice) na papir za pečenje, uz razmak od oko 2 cm.
- Pecite na 180 °C oko 15 minuta. Ostavite da se hlade 10 minuta na plehu pa ih premjestite na tanjur.
- Otopite čokoladu, umočite polovicu svakog keksa i odmah pospite šarenim mrvicama.

Minimalistički bijelo-zlatni božićni keksi
Ovi keksi inspirirani skandinavskim stilom osvajaju na prvi pogled – jednostavni su, elegantni i izgledaju kao iz luksuzne slastičarnice. Savršeni su za poklon, blagdanski stol i stajling fotografije.
Sastojci za 25-30 keksića:
- 250 g dmBio glatkog brašna
- 140 g omekšalog maslaca
- 100 g dmBio smeđeg šećera od šećerne trske
- 1 jaje
- 1/3 žličice dmBio Bourbon vanilije, mljevene
- prstohvat soli
Za royal icing:
- 1 bjelanjak
- 200-220 g šećera u prahu
- nekoliko kapi dmBio začinskog limunovog soka
Za dekoraciju:
- zlatne perlice
- zlatni jestivi prah
- Profissimo vrećice za ukrašavanje
- Profissimo izrezivači za kekse (zvijezde, drvca, kuglice, životinje)

Priprema:
- Maslac, šećer i vaniliju umutite u glatku smjesu, dodajte jaje i kratko sjedinite. Umiješajte brašno i sol te zamijesite glatko tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite 20-30 minuta u hladnjaku.
- Razvaljajte tijesto, izrežite željene oblike Proffissimo modlicama i pecite na 180 °C 10-12 minuta. Ohladite.
- Za icing mutite bjelanjak, šećer u prahu i limun dok ne dobijete glatku, gustu smjesu. Ravnomjerno premažite kekse pa ovisno o tome što radite pričekajte da se osuši ili dok se još nije steglo, dodajte zlatne perlice. Na osušenu bijelu podlogu nacrtajte tanke zlatne linije ili ih lagano pospite zlatnim prahom.
