Svatko poznaje barem jedan par u vezi koji za sebe uvijek govori u množini, kao da te dvije osobe ne egzistiraju jedna bez druge, kao da nisu individue. Nekome trećem takav način komunikacije može biti iritantan, pa čak i odbojan, ali novo istraživanje tvrdi da ova navika zapravo pokazuje jednu vrlo pozitivnu stvar.

 

Za neke ljude pretjerana međuzavisnost parova vezi može biti iritantna, ali novo istraživanje zaključilo je da su osobe u vezi koje u razgovorima s drugima za sebe uvijek govore u množini, odnosno mi ili naše, vjerojatno sretnije u ljubavi od parova koji to ne govore.

Svatko poznaje barem jedan par u vezi koji za sebe uvijek govori u množini, kao da te dvije osobe ne egzistiraju jedna bez druge, kao da nisu individueZnanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji istraživali su povezanost između korištenja zamjenice u prvom licu množine poput mi, nas, naše i zdrave romantične veze. Tim predvođen psihologinjom Megan Robbins analizirao je 30 studija u kojima je sudjelovalo 5000 ljudi, od kojih je polovica bila u braku. U obzir su uzeli pet glavnih faktora: koliko dugo su parovi zajedno, njihovo ponašanje u vezi, mentalno zdravlje sudionika, njihovo fizičko zdravlje i koliko se svakodnevno brinu o samima sebi.

Došli su do zaključka da su parovi koji za sebe govore u množini imali bolje rezultate u svim kategorijama te da su općenito imali bolje i sretnije veze. I ti rezultati vrijedili su za sve dobne skupine.

Međutim, još treba utvrditi jesu li sretni parovi po prirodi skloniji koristiti prvo lice množine ili korištenje prvog lica množine čini par sretnijim.

Vjerojatno se radi i o jednom i o drugom. Kada čujemo sebe ili partnera kako govori u množini, takvo obraćanje može nas potaknuti da naš individualni način razmišljanja bude više međuzavisan, što pak može rezultirati zdravijom vezom, kaže Megan Robbins, voditeljica istraživanja objavljenog u Journal of Social and Personal Relationships.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju