Jesu li žene bolje vozačice od muškaraca? Ako pitamo znanost, dobit ćemo vrlo jasan odgovor. Sudeći po broju prometnih nesreća sa smrtnim ishodom, ali i po kaznama koje možemo dobiti u prometu – žene su puno odgovorniji, pažljiviji i bolji vozači od muškaraca, kaže novo istraživanje, provedeno na uzorku od 15 tisuća vozača i vozačica.

Postoji vrlo raširena zabluda kako su muškarci bolji vozači od žena. Internet je pun komičnih primjera u kojima žena ne zna parkirati automobil, zamijeniti gumu ili na vrijeme primijetiti kvar na automobilu. Međutim, istraživanje nam govori da ovo nisu parametri po kojima možemo suditi kvalitetu nečije vožnje.

U pogledu sigurnosti, žene su pobijedile muškarce, i to s velikom razlikom. Istraživanje koje je proveo Injury Prevention u Velikoj Britaniji kaže da su žene 12 puta bolje vozačice od muškaraca.

Najvažnija stvar koju smo promatrali u ovom istraživanju, bili su rizici koje vaše ponašanje u prometu može predstavljati za druge ljude. Vozačice bolje razumiju promet, imaju bolji osjećaj za rizik, češće koriste dječje sjedalice, ozbiljnije su, nisu sklone bijesu u vožnji kao muškarci i puno rjeđe ispituju granice svog automobila.

Istraživanje je pokazalo da čak 70 posto žena nema potrebu „nabijati se u prtljažnik“ automobila ispred sebe, dok je to kod muškaraca sasvim normalna stvar. Jednostavno rečeno, ženama automobil služi kao sredstvo prijevoza, a muškarcima kao demonstracija moći, rekla je glavna autorica istraživanja Rachel Aldred.

U nastavku pročitajte 10 razloga zašto su žene bolje vozačice od muškaraca.

1. Muškarci misle da „posjeduju cestu“

Mnoga agresivna ponašanja koja muškarci pokazuju za vrijeme vožnje, potvrđuju stav da je „cesta njihova“, kaže istraživanje. Zanemarivanje drugih vozača rezultira prometnim nesrećama i većim brojem smrtnih slučajeva. Žene imaju drugačiji stav – prihvaćaju koncept „dijeljenja ceste“ na koju gledaju kao na živi organizam kojemu se moraju prilagoditi. Također, nisu sklone posesivnom stavu da moraju biti dobre vozačice.

2. Majčinski instinkt čini žene boljim vozačicama

Istraživanje kaže da 80 posto prometnih nesreća s pješacima i biciklistima u Velikoj Britaniji izazovu muškarci. Većina ljudi će se složiti da se žene rađaju s majčinskim instinktom koji ih čini svjesnijima u pogledu toga da budu odgovorniji vozači. Žene imaju prirodnu sklonost da zaštite ljude oko sebe, ne samo svoje dijete. Najmanje prometnih nesreća izazivaju majke, kaže istraživanje.

3. Oskudno odjevene žene odvlače mušku pažnju

Iako se na prvu ova tvrdnja čini nevjerojatnom, čak 29 posto muškaraca je priznalo da im pogled u vožnji može odvući lijepa žena u ljetnoj haljini. Neki od njih nisu vidjeli crveno svjetlo na semaforu, a neki se nisu prestrojili na vrijeme pa su doživjeli manje prometne nesreće.

4. Žene imaju manje prometnih nesreća

Iako muškarci često govore kako je njihova vožnja „finija“ i preciznija, statistika nam govori drugačije. Istraživanje je pokazalo da su muškarci u prednosti u pogledu „osjećaja za svoj automobil“ jer imaju više hrabrosti isprobavati granice svog limenog ljubimca. Žene, s druge strane, nemaju potrebu ispitivati granice svog automobila pa su u vožnji nesigurnije, a samim time i opreznije. Muškarci, kaže istraživanje, prouzroče 30 posto više prometnih nesreća nego žene.

5. Žene imaju veći raspon pažnje

Iako danas postoji mnogo načina za sigurno telefoniranje u automobilu, muškarci još uvijek dobivaju više kazni i izazivaju više nesreća zbog korištenja mobitela u vožnji. Društvene mreže i vožnja su definitivno recept za prometnu katastrofu. Iako istraživanje nije potvrdilo da žene manje odgovaraju na poruke tijekom vožnje, biologija je ipak stala na našu stranu. Estrogen ženama prirodno daje dulji raspon pažnje pa se mogu bolje i kvalitetnije fokusirati na stanje na cesti.

6. Žene bolje uče i poštuju pravila

Ova činjenica se također pripisuje ženskom hormonu estrogenu. Žene imaju prirodnu sklonost upijanju informacija i poštivanju pravila pa možemo reći da nas to čini sigurnijim i boljim vozačicama. Isto istraživanje je pokazalo da žene znaju više prometnih pravila od muškaraca, što se lako moglo provjeriti uvidom u ispite koje pišemo prilikom polaganja vozačkog ispita.

Čak 40 posto muškaraca priznalo da je „neke prometne znakove smatraju besmislenima i nepotrebnima“, a iz tog stava izlazi i njihovo ponašanje u prometu.

7. Žene voze do kasnije životne dobi nego muškarci

Činjenica da žene imaju tendenciju nadživjeti muškarce prilično je poznata. Prema New England Centenarian Study na Sveučilištu u Bostonu, čak 85 posto osoba koje žive nakon 100 godina su žene. Jedan od razloga koje istraživanje ističe je takozvana „testosteronska oluja“ koja se događa u tinejdžerskim danima i koja, između ostalog, utječe i na vožnju.

8. Žene imaju manje smrtnih slučajeva u prometnim nesrećama

Prema Osiguravajućem institutu za sigurnost na cestama, muški vozači češće sudjeluju u prometnim nesrećama sa smrtnim ishodom. Agresivne vozačke navike su u središtu tog fenomena. Isto istraživanje je pokazalo da se rizik od smrti na cesti smanjuje kako starimo, ali statistika kaže da su žene u prednosti i u starijoj životnoj dobi.

9. Žene češće nose pojas

Iako sigurnosni pojas nije nužno znak vozačke sposobnosti, ova navika upućuje na savjesniji pristup upravljanju motornim vozilom. 19 posto muškaraca je priznalo da rijetko koristi sigurnosti pojas. Preko 20 posto je priznalo da pojas veže isključivo ako vidi policiju u blizini. S druge strane, žene gotovo uvijek vežu pojas, ali to rade kako bi izbjegle kaznu, a ne jer se tako osjećaju sigurnima.

10. Muškarci češće piju alkohol i voze

Alkohol i vožnja, jedan su od vodećih razloga smrti na cestama. Postoji velika količina dokaza, kaže istraživanje, da će muškarci češće biti uhićeni i osuđeni zbog vožnje u pijanom stanju. Ovaj koncept bi se mogao povezati s osjećajem moći i kontrole te „posjedovanjem ceste“.

Mnogi muškarci misle kako je nemoguće da im pažnja padne jer su popili nekoliko pića, a da vožnja prirodna kao, primjerice, hodanje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju