Koliko ste puta u životu čuli vic o 'glupim plavušama'? Nema žene, svjetlokose ili tamnokose, kojoj su takvi vicevi zabavni, a znanost je sada potvrdila da je najpoznatiji stereotip o plavušama potpuno neutemeljen

Plavokose žene s pravom su ljute na stereotipe koji govore da su manje inteligentne od žena s tamnom boje kose. Novo istraživanje pokazalo je da to vjerovanje može otići u ropotarnicu povijesti.

Stereotipi o 'glupim plavušama' temelj su mnogih šala i itekako odmažu plavokosim ženama.

Naime, istraživači sa sveučilišta Ohio analizirali su kvocijent inteligencije više od 10 tisuća žena s prirodno plavom kosom i usporedili ga s kvocijentom crnokosih, smeđokosih i crvenokosih žena.

Ustanovljeno je kako je kvocijent inteligencije plavokosih žena jednak ili malo veći od žena s drugim bojama kose. Stereotipi o 'glupim plavušama' temelj su mnogih šala, a neki smatraju da plavuše bolje prolaze u životu. Bez obzira na sve, predrasude itekako odmažu plavokosim ženama.

Istraživanja su pokazala da utječu na zapošljavanje, napredak na poslu i ostala društvena iskustva. Ova studija pruža dovoljno dokaza u prilog tvrdnji da plavuše ne bi trebale biti diskriminirane na temelju inteligencije, rekao je Jay Zagorsky, član istraživačkog tima.

Mnoge žene iskritizirale su istraživanje na društvenim mrežama.

Naravno, objavljivanje rezultata nije moglo proći bez 'kontroverzi' - mnoge žene iskritizirale su istraživanje na društvenim mrežama. Točnije, dovele su u pitanje opravdanost njegovog provođenja.

Mislim da se ovim pokušajem pobijanja stereotipi zapravo samo jačaju. Kako će se sada osjećati žene s drugom bojom kose? Što će reći crnke, brinete, crvenokose? Hoće li one sada postati predmet viceva o manjku inteligencije? Trebali bismo raditi na tome da eliminiramo predrasude, a ne da stvaramo nove, komentirala je jedna korisnica Twittera.

Pogledajte koje su se slavne žene našle na listi najljepših plavuša svih vremena i zavirite u vodič za plavu boju kose u kojem možete vidjeti 20 različitih nijansi plave.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju