Mačja osobnost nas iznenađuje iz dana u dan. Razigrani karakter i pogled koji jasno govori da uvijek mora biti po njihovom, glavne su mačje karakteristike koje oduševljavaju, ali i zbunjuju vlasnike.

12 znakova kojima vam mačka pokazuje svoju ljubav Mačka i djevojčica Mačja ljubav - 12 Mačja ljubav - 11 +10 Mačja ljubav - 10

Za razliku od pasa koji na vrlo očit način pokazuju ljubav prema nama, mačke su ipak nešto suptilnije. Zato se često pitamo jesu li nam uopće privržene, imaju li osjećaje prema nama i jesu li sretne u našem domu?

Odgovor na to pitanje leži u novom istraživanju koje je provelo Sveučilište Nottingham Trent u Engleskoj.

Jednostavno rečeno – istraživanje je zaključilo da mačke upijaju karakter svog vlasnika i da se nakon nekog vremena počinju ponašati baš kao vi.

Dakle, ako mislite da vas mačka ne voli, pokušajte pokazivati više ljubavi u njezinom prisutstvu pa ćete vrlo brzo imati ljubimca koji se voli maziti u vašem krilu. 

Baš kao što stilovi roditeljstva mogu utjecati na osobnost djeteta, tako i stilovi kojima se brinete za svoju macu, mogu oblikovati njezin karakter. Mačke inače percipiramo kao neovisne, ali novo istraživanje je pokazalo da su one zapravo preslika karaktera njihovog vlasnika.

Istraživanje je uključivalo tri tisuće mačaka i njihovih vlasnika. Znanstvenici su koristili takozvani Big Five Test osobnosti, ljestvicu koja mjeri ekstravertiranost, susretljivost, savjesnost, neuroticizam i otvorenost.

Istraživanje je pokazalo da je vlasnikova osobina jako slična osobini njegovog ljubimca. Primjerice, vlasnici koji su sami sebe opisali kao neurotične, imali su mačke s poremećajem u ponašanju. Vlasnici koji su sami sebe ocijenili visoko u kategoriji otvorenost, imali su aktivnije mačke koje su češće bile na otvorenom.

Šest zanimljivosti o crnim mačkama koje razbijaju lošu reputaciju Crne mačke Crne mačke Crne mačke +12 Crne mačke

Vlasnici svoje ljubimce smatraju članovima obitelji i povezuju se s njima na dubokim razinama. Zato je sasvim normalno da način na koji komuniciramo s njima i kako se prema njima ponašamo utječe na njihov karakter koji se očito godinama može promijeniti, odnosno mi na njega možemo utjecati, objasnila je Lauren Finka sa Sveučilišta Nottingham Trent.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju