Za razliku od pasa koji na vrlo očit način pokazuju ljubav prema nama, mačke su ipak nešto suptilnije. Zato se često pitamo jesu li nam uopće privržene, imaju li osjećaje prema nama i jesu li sretne u našem domu?

Galerija Mačka i djevojčica Mačja ljubav - 12 Mačja ljubav - 11 +10 Uvijek su vam blizu

Iskusni vlasnici maca vjerojatno su naviknuli na opušteni mačji karakter, a za sve one koji su tek udomili macu, pripremili smo popis načina na koji vam one suptilno pokazuju da vas vole i da su vam zahvalne na svemu što činite za njih.

1. Uvijek su vam blizu

Mačke inače vole svoj osobni prostor, ali nikad neće propustiti priliku da se ugnijezde u vaše krilo. Ako se osjećate loše, mačka će vam priskočiti u pomoć i pružiti vam utjehu. One znaju kad ste tužni i razumiju vašu energiju pa će se sklupčati pokraj vas i pružiti vam dnevnu dozu sreće. Ako primijetite da vam je mačka blizu kad ste tužni, znači da vas jako voli i želi vam pružiti utjehu.

Mačja ljubav - 10 Uvijek su vam blizu (Foto: Shutterstock)

2. Pokazuju trbuh

Dobro nam je poznato da psi uživaju u češkanju trbuha. S druge strane, mace su predatori pa im smeta kad mazite njihov trbuh. Ako vam to ipak dopuste, znači da vam vjeruju i da osjećaju ljubav prema vama.

Mačja ljubav - 6 Pokazuju trbuh (Foto: Shutterstock)

3. Trepću dok vas gledaju

Mace inače bulje i imaju nevjerojatno sposobnost da gotovo uopće ne moraju trepnuti. Njihova je pozornost uvijek usmjerena na nešto, iako često izgledaju kao da su zamišljene i pomalo izgubljene. Kad mačka bulji u vas, vjerojatno gleda kroz vas, ali ako u tom trenutku trepće, to znači da vam govori da vas voli.

Mačja ljubav - 8 Trepću kad vas gledaju (Foto: Shutterstock)

4. Obilježavaju vas mirisom

Znate li da mace imaju mirisne žlijezde u obrazima, šapama i na dnu repa? Ako vas udaraju glavom i trljaju obraze o vaše lice, znači da vas obilježavaju svojim mirisom i da smatraju kako pripadate njima. To je jedan od znakova da vaša mačka razlikuje osjećaje prema vama i prema nekim drugim ljudima. Također, one mogu biti pomalo posesivne, a to ćete primijetiti u situacijama kad je neka druga mačka u blizini.

Mačja ljubav - 11 Stalno su u vašem krilu (Foto: Shutterstock)

5. Donose vam poklone

Mačke su ponosne na svoje lovačke sposobnosti. Je li vam se ikad dogodilo da na kućnom pragu završi miš, ptica ili kakav ostatak hrane? To je način na koji vam one žele zahvaliti što ih hranite. Kad mali predatori s vama podijele svoj plijen, to mora biti znak ljubavi. Također, ako vam donose svoje igračke, znači da vas jako vole. 

Mačja ljubav Donosi vam poklone i igra se s vama (Foto: Shutterstock)

6. Dolaze vas pozdraviti

Dok psići trče prema vama i mašu repom i prije nego što ste došli s posla, mačke uistinu boli briga jeste li u kući ili ne. One su posebno samostalne i ne trebate im kako bi se zabavile. Međutim, ako potiču igru bilo kakve vrste i ako vas čekaju ispred vrata kad dolazite s posla – to mora biti znak ljubavi.

Mačja ljubav Dolaze vas pozdraviti (Foto: Shutterstock)

7. Gnječe vas šapama

Mačići obično gnječe svoju mamu kad su gladni. To je izrazito intiman pokret u mačjem svijetu koji se događa samo između mame mačke i njezinih mačića. Ako ste primijetili da vas maca s vremena na vrijeme gnječi, to je znak da vas jako voli.

Mačja ljubav - 5 Gnječe vas šapama (Foto: Shutterstock)

8. Ližu vas

Poznato nam je da mace dane provode u dotjerivanju. Lizanje je njihov način kupanja i sređivanja te način na koji pozdravljaju članove svoje obitelji. Ako vas maca poliže s vremena na vrijeme, to je način na koji vam pokazuje da vas smatra članom svoje obitelji – ili da se osjeća članom vaše obitelji.

Mačja ljubav - 9 Uživaju u vašem domu (Foto: Shutterstock)

9. Grickaju vas

Ugriz na prvu ne izgleda kao pokazatelj ljubavi, ali u mačjem je svijetu gotovo svaki ugriz – ljubavni. Ako vas maca ugrize za vrijeme igre, znači da je prijateljski nastrojena prema vama i da joj je predivno u vašem društvu.

Mačja ljubav - 7 S vama im je najljepše (Foto: Shutterstock)

10. Piške po vašim stvarima

Iako je ovo jedan od onih načina na koje baš i ne želimo da nam mačke pokazuju ljubav, dosta je čest. Vlasnici mačaka barem jednom pronašli su mokro iznenađenje u svojoj cipeli, a to je također znak ljubavi, opuštenosti i privrženosti.

Mačja ljubav - 3 Popiške se po vašim stvarima (Foto: Shutterstock)

11. Repom također pokazuju ljubav

Više nego glasovima mačke svoje osjećaju pokazuju govorom tijela. Inače ne obraćamo pažnju na pokrete repa, ali on nam puno govori o tome kako se mačka osjećaja. Primjerice, ako je pospana, lagano će rep pomicati lijevo-desno, a kad je rep tvrd, a vršak repa lagano zakrivljen prema unutra – to znači da vam pokazuje ljubav.

Mačja ljubav Mace repom pokazuju ljubav (Foto: Shutterstock)

Burmanska mačka: Mistična ljepotica koju mogu imati i oni alergični na dlaku Burmanska mačka Burmanska mačka Burmanska mačka +2 Burmanska mačka

12. Predu i mijauču u vašem društvu

Kad mace predu, znači da uživaju. Inače mace šute i nemaju potrebu za ispuštanjem zvukova, sve dok nisu jako sretne ili jako uznemirene (ili, naravno, gladne). Ako maca prede u vašem krilu, to je svakako znak ljubavi prema vama. 

Mačja ljubav Mace vas obožavaju (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju