Posvađali ste se sa svojim partnerom. Nakon svađe ste sjeli kako biste raspravili nesuglasicu koja je stala na put vašem odnosu…

Pokušavate svim snagama muškarcu objasniti u čemu je pogriješio, ali on jednostavno ne razumije. Već ste ljuti, atmosfera je napeta i imate osjećaj da će ovo pomirenje rezultirati još jednom svađom. Je li vam poznata ova situacija?

Znanost je ovoga puta stala na stranu muškaraca i potvrdila tvrdnju da oni zaista imaju problem s razumijevanjem svojih boljih polovica. Koliko god se trudili da nas shvate, njihov mozak jednostavno funkcionira potpuno drugačije.

Zašto muškarci ne razumiju žene?

Istraživanje objavljeno u National Library of Medicine pokazalo je da muškarci imaju dvostruko više problema s dešifriranjem ženskih emocija, nego što je to slučaj s drugim muškarcima. Najteže im je pročitati emocije iz naših očiju, ili drugim riječima – zaključiti kako se osjećamo i što nam smeta onda kad im ništa ne kažemo.

Muški problemi u prepoznavanju ženskih emocija, prije svega su povezani s poteškoćama u izvlačenju relevantnih informacija iz regije očiju, koja je jedan od najbogatijih izvora društvenih informacija za pripisivanje emocionalnih stanja drugim osobama. Dakle, ako ste danas tužne, a vaš muškarac to nije prepoznao, njegov postupak možete opravdati stvarnim procesima u mozgu koji su karakteristični upravo za muškarce.

Isto istraživanje je pokazalo da ova teorija u nekim slučajevima vrijedi i obratno pa će muškarci brže prepoznati ljutitog muškarca po izrazu njegova lica, a ženama će za taj zaključak trebati duplo više vremena.

Utvrdili smo da se takozvana mreža teorije uma i mreža empatije mozga nalaze u osnovi procesa potrebnih za razumijevanje i dijeljenje misli, osjećaja i namjera drugih ljudi. Između muškog i ženskog mozga u ovom slučaju postoje duboke razlike, a posebno u muškom prepoznavanju ženskih emocija, govore autori studije.

Spomenute mreže, kažu autori, pomažu u zaključivanju mentalnih stanja i predviđanju uvjerenja i namjera drugih ljudi, a kod muškaraca su manje razvijene.

Muškarci nikad neće naučiti čitati ženske misli 

Popularna kultura tvrdi da su žene s Venere, a muškarci s Marsa pa ne čudi što između nas postoji toliko razlika. Jedna od najvećih je sposobnost „čitanja misli“ u kojemu mi žene uvjerljivo vodimo.

Istraživanje je zaključilo da muškarci ne mogu pročitati ženske emocije. Ova teorija uma jedan je od temelja empatije pa iz toga proizlazi da su muškarci manje empatični prema ženama, bez obzira na to radi li se o strankinji ili osobi s kojom su u ljubavnoj vezi.

Poznato je da je muška empatija prema ženama i kulturološki uvjetovana. Sociolozi tvrde da je za to „kriv“ odgoj. Dok su muškarci usmjereni na rješenja i očekuju da im se postavljaju pitanja, žene su proaktivnije i odgajane da umiruju, ugađaju, brinu i njeguju.

Slika nije dostupna Halo?! 20 izluđujućih muških predrasuda o ženama koje nemaju veze s istinom

Pinocchio Laži koje je svaka žena barem jednom u životu čula od muškarca

Iako nas muškarci znaju izbaciti iz takta kad nas ne razumiju, za to, ipak, možemo više kriviti biologiju, a manje njihovu nezainteresiranost.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju