Da je moguće spojiti vrhunske sportske rezultate, studiranje i strast prema slasticama, pokazuje Ivana Granoša iz Osijeka. Ova 22-godišnja studentica diplomskog studija Financijska matematika i statistika već se sedam godina aktivno bavi triatlonom te predstavlja Hrvatsku na europskim natjecanjima, a uskoro će se tome pridružiti i ona svjetska.

Otkako zna za sebe, Ivana je bila zaljubljenica u sport, adrenalin, aktivnosti i boravak u prirodi.

Kao dijete cijele sam dane provodila vani trčeći i igrajući se s prijateljima. U vrtiću smo imali dodatnu gimnastiku i trebala sam se upisati u gimnastički klub kada sam upisivala osnovnu školu, no nešto se čudno odvilo u mojoj glavi i odjednom sam rekla roditeljima da želim trenirati plivanje - bili su u šoku. Nikome nije bilo jasno odakle sad plivanje jer sam se jedva znala održavati na vodi i nisam poznavala osnove tog sporta.

Zavoljela sam plivanje odmah i mogu reći da je plivanje moja prva ljubav. Najviše sam voljela plivati delfin na 200 metara i imam nekoliko državnih medalja u toj disciplini, započinje Ivana svoju priču.

Nekad padneš i ne uspiješ i vratiš se koji korak unazad, no bitno je nastaviti jer će sve doći na svoje.

Kao srednjoškolku trener Aleksandar Tompa, za kojeg kaže da danas ne bi bila tu gdje jest bez njega, pozvao ju je u triatlonski klub i upravo je tu krenula jedna sasvim posebna priča.

Svaki napredak motivacija je za dalje

Triatlon je atletsko natjecanje koje u sebi sadrži tri različite discipline. Najčešće se pod triatlonom podrazumijeva sportsko natjecanje u disciplinama plivanje, biciklizam i trčanje, a sve njih Ivana je itekako savladala te iz dana u dan gleda svoj napredak.

Osvojila je brojne medalje, pehare i priznanja, među kojima se ističe 15. mjesto u kategoriji ELITE Women te 6. mjesto u U23 Women na Svjetskom prvenstvu u akvatlonu u Slovačkoj. 241. je na svjetskoj rang-listi, a 2022. postala je i četverostruka hrvatska prvakinja u triatlonu. Osim toga, potencijalna je kandidatkinja za Olimpijske igre.

Ivana Granoša Ivana Granoša (Foto: Privatna arhiva)

Mislim da je napredak ono što vas motivira za daljnji i još jači rad. Od potencijalne kandidatkinje do stvarnog odlaska na Olimpijske igre dugačak je i težak put, pun sitnih koraka koje treba pažljivo isplanirati, a potom i ostvariti. Naravno da bih voljela ostvariti svoj san i otići na OI, no kako sam i rekla, dugačak je to put za koji je potrebno puno rada, ali i sreće. Treniram, napredujem, utrkujem se i jedva čekam vidjeti do kuda ću dogurati, iskrena je Ivana.

Svojom velikom ljubavi prema sportu nadahnula je i fakultetske kolege i prijatelje na bavljenje rekreativnim sportskim aktivnostima. Kada je gledaju kako je ustrajna u onome što voli i što unatoč preprekama na putu nije odustala, jasno im je koliko sport može obogatiti nečiji život. I sama Ivana kaže da ne može zamisliti dan bez treninga i sporta.

Prije natjecanja pojačano trenira, a za samo natjecanje ima posebne rituale.

Ivana Granoša Ivana Granoša (Foto: Privatna arhiva)

Dan prije natjecanja najčešće treniram sva tri sporta u umjerenom intenzitetu s nekoliko ubrzanja i sprintova te upoznajem stazu same trke. Na dan natjecanja odradim potrebna zagrijavanja i ovisno o vremenskim uvjetima (vjetar, kiša, valovi…) komentiram s trenerom što bi i kako trebalo odraditi u svakom segmentu, što, naravno, budu samo planovi koji su nekada manje ili više uspješno realizirani, govori nam.

No bez obzira na to, kao mlada triatlonka vidi svoj napredak u svakom segmentu i to je ono na što je najponosnija.

Najviše me motivira napredak i spoznaja da sam bolja nego što sam bila jučer. Lijepo je kada se osvrneš iza sebe i vidiš svaki svoj korak i put koji si prešao stepenicu po stepenicu. Nekad padneš i ne uspiješ i vratiš se koji korak unazad, no bitno je nastaviti jer će sve doći na svoje. Nema boljeg osjećaja nego kad se sav uloženi trud vrati, govori nam s osmijehom.

Najviše me motivira napredak i spoznaja da sam bolja nego što sam bila jučer.

Međutim, sport nije njezina jedina strast. Naime, Ivana s dvije prijateljice vodi i instagramski profil Soul Food, a već sam pogled na slastice koje spremaju dovoljan je da odmah poželimo nešto slatko. Kao sportašica zna koliko je prehrana važna, no ipak ponekad ne može odoljeti tortama i kolačima.

Prehrana je bitna u svačijem životu, a kod sportaša posebno. Treba paziti što će se jesti prije treninga, a što poslije kako bi oporavak bio što bolji. U segmentu prehrane sam najslabija jer si prečesto volim udovoljiti i priuštiti hranu za dušu. Slatko mi je slabost, no borim se svakodnevno jer je prehrana ključan dio dobrog rezultata i uspjeha, kaže.

Veliki planovi za budućnost

Ipak, sve je to dio puta kojim Ivana nezaustavljivo kroči.

Moji najveći izazovi tek slijede s obzirom na to da sam još relativno mlada triatlonka, koja je u razvoju. Dosad sam najčešće nastupala na trkama europskog kupa, no ove godine pokušat ću nastupiti i na jednom svjetskom kupu te na azijskom ili afričkom kupu. Triatlon je jako dinamičan sport, tako da nikada nije dosadno i svaki je dan zapravo novi izazov kojemu se treba suprotstaviti i riješiti ga.

Da je itekako spremna uhvatiti se ukoštac sa svim tim izazovima, govore i njezini planovi za ovu sportsku godinu.

Ivana Granoša Ivana Granoša (Foto: Privatna arhiva)

Plan je pokušati biti među 100 na europskoj i 150 na svjetskoj rang-listi. Prvu utrku planiramo početkom travnja u Turskoj, no sad se zbog potresa ne zna hoće li se utrka održati ili ne. Što se tiče državne razine, voljela bih ponoviti prošlogodišnje rezultate i obraniti naslove četverostruke prvakinje države.

Krajem lipnja održavaju se Europske igre, za koje ću, nadam se, izboriti plasman. Iskorak u odnosu na prošlu godinu bit će odlazak na jednu utrku svjetskog kupa, gdje će biti prava borba s najboljim djevojkama ovog sporta, zaključuje svestrana Ivana Granoša, kojoj želimo svu sreću na daljnjim natjecanjima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju