Fotografkinja Ivana Soče Govorko svojim fotoaparatom ovjekovječuje najslađe trenutke koje roditeljima mame osmijeh na lice te postaju trajne uspomene. Zaljubljenica u fotografiju otkrila nam je što je najljepše u njezinu poslu, ali i koje greške roditelji najčešće rade kada sami fotografiraju svoju djecu

 

Fotografiranje beba, trudnica i obitelji specijalnost je zagrebačke fotografkinje Ivane Soče Govorko, a ljubav prema takvoj vrsti fotografije nastavak je njezine ljubavi prema fotografiranju prirode, od čega je sve i počelo.

Fotografije prirode zapravo su me privukle fotografiji općenito. Istražujući, naišla sam sasvim slučajno prije dosta vremena na video o tzv. newborn fotografiji u SAD-u. Nešto me odmah tome privuklo i iz toga se rodila moja ljubav prema fotografiranju beba, trudnica, obitelji. Prvo sam započela s fotografiranjem novorođenčadi, a tek potom trudnica. Zatim su uslijedile obitelji sa starijom djecom, većinom postojeći klijenti čije sam bebe fotografirala ili novi klijenti čije su bebe bile već prerasle tu 'newborn' fazu, priča Ivana koja je otvorila i svoj fotografski obrt ISGphotography.

Fotografiranje beba, trudnica i obitelji specijalnost je zagrebačke fotografkinje Ivane Soče Govorko, a ljubav prema takvoj vrsti fotografije nastavak je njene ljubavi prema fotografiranju prirode

Kada nema fotoaparat u ruci, ova svestrana 29-godišnjakinja – projektira mostove. Naime, Ivana je magistra građevine, a građevinski fakultet završila je s 23 godine u Zagrebu i tu je nastavila raditi u struci. Osim fotografiranja, Ivana obožava putovanja.

Fotografija i putovanja zapravo su mi jako povezani. Obožavam fotografiranje arhitekture i prirode u svim novim mjestima koje posjetim. Jesenas smo bili u Veneciji (savršena destinacija za fotografe) pa zatim u Münchenu, a karte su kupljene za Pariz u svibnju i London u kolovozu. Najdraže putovanje bilo mi je 2013. u New York i New Orleans otkud sam se vratila sa stotinama slika, govori Ivana pa otkriva što je u njezinu poslu najljepše:

Najljepši je dio mog posla kad roditeljima dostavim fotografije. Najdraže mi je vidjeti kako oduševljeno pregledavaju slikice svoje bebe. A najljepši dio kod samog fotografiranja jest kad vam se bebica nasmije.

Kad bih morala izdvojiti neki možda teži dio, to bi svakako bilo nagovoriti dijete od 2 godine da vas pogleda ili, još teže, da vam se nasmije, ali sve to čini ovaj posao zanimljivim.


Ivana za svoj rad redovito dobiva pohvale sretnih mama i tata i svi ti komplementi jednako su joj dragi, ali jedna pohvala ipak ima posebno mjesto u njenom srcu.

Možda najbolji osjećaj od kad sam se počela baviti fotografiranjem bio mi je kad je Ana Brandt, jedna od najpoznatijih američkih fotografkinja za bebe, trudnice i obitelji lajkala moju stranicu. Mislim da sam čak na stranici stavila print screen tog lajka, što je ona opet lajkala pa mi je bilo malo neugodno, priznaje Ivana.

4 NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE RODITELJI RADE

A kako je stalno okružena fotografijama djece i obitelji, Ivana Soče Govorko već dobro zna koje greške roditelji najčešće rade kada sami fotografiraju svoju djecu:

Najljepše dio mog posla je kad roditeljima dostavim fotografije. Najdraže mi je vidjeti kako oduševljeno pregledavaju slikice svoje bebe

--Ivana Soče Govorko, fotografkinja

1. Postavljanje bebe u razne položaje kao na fotografijama profesionalnih fotografa.
To nikako ne bih preporučila roditeljima zbog sigurnosti bebe. Fotografije koje vidite na internetu često su kompoziti na kojima se naknadno izbrišu ruke asistenata koji pridržavaju bebu. Moja je preporuka roditeljima da fotografiraju svoju bebu u položajima prirodnim za nju.

2. Oštre sjene na licima.
Vodite računa o dobrom svjetlu. Odaberite dio kuće/dvorišta koji ima dosta prirodnog svjetla, ali nije direktno izložen suncu. Tako ćete izbjeći oštre sjene na licima.

3. Na slikama nema mame/tate.
Ovo je greška o kojoj mnogi roditelji ni ne razmišljaju. Njima je, naravno, najvažnije da je na fotografiji njihovo dijete. Ali te fotografije će jednog dana ostati kao uspomene vašem djetetu i ono bi sigurno voljelo imati što više fotografija iz svog djetinjstva sa svojim roditeljima. Moj je prijedlog da date svoj aparat u ruke prijateljice/bake i stanete ispred objektiva sa svojom djecom.

4. Neizrađivanje fotografija.
Ovo je najveća greška u mojoj knjizi. Često čujem kako su roditelji ostali bez slika prvih koraka ili prvog rođendana jer laptop/mobitel sa svim slikama više ne radi, a slike su bile samo na njemu pohranjene.
Moja je preporuka barem jedanput godišnje izraditi fotoknjigu sa svim bitnim slikama djece iz te godine. Tako će vaša djeca imati uspomene odmah posložene po godinama.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju