Bijele poput snijega, izdržljive i nježne – tako bi se najkraće mogle opisati ivančice.

Ivančica ili margareta zeljasta je biljka iz porodice glavočika, rasprostranjena diljem Europe, Sjeverne Amerike, Australije i novog Zelanda.

Dugo je bila samo dijelom livada, pa je neki i danas smatraju isključivo poljskim cvijećem. Ipak, s obzirom na velik broj sorta ivančica, a time i različite boje, danas s pravom nosi titulu jednog od najljepših i najnježnijih cvjetova.

Može narasti do 90 cm visine, a svojim cvjetnim glavicama najčešće žuto-bijele boje privlači leptire i pčele.

Zanimljivo je i da je cvijet ivančice jestiv, primjerice u salatama, no u fazi tik prije cvatnje, Jestiv je i njihov korijen, a cvjetni pupoljci mogu se i ukiseliti pa se koristiti tijekom čitave godine kao dodatak salatama.

Prema tom cvijetu mnoge žene nose i ime, posebice na sjeveru Hrvatske i u središnjem dijelu zemlje, oko Karlovca, Samobora i Zagreba. Verzija s engleskog govornog područja, Daisy, također je vrlo česta, a nerijetko su je svojim nježnim junakinjama dodjeljivali i veliki književnici, poput F. Scotta Fitzgeralda u knjizi Veliki Gatsby.

KAKO SE BRINUTI ZA IVANČICE U TEGLAMA I NA GREDICAMA?

Ako imate mali balkon okrenut prema sunčanoj strani, ivančice su idealne za tu poziciju. Cvatu od kraja svibnja pa sve do rujna, a odgovara im vlažna, ali drenirana zemlja. Vrlo se lako prilagođavaju uvjetima, pa može uspjeti i ondje gdje joj tlo nije idealno, a podnosi i sušu.

Ivančice u vazi mogu izdržati i više od desetak dana.

Ako se ivančice sade na gredice, dobro je između sadnica ostaviti do 30 cm prostora. Prednost takve sadnje jest što ih treba rjeđe zalijevati jer korijen crpi vlagu izravno iz zemlje. Božur Njegovo veličanstvo božur: Najraskošniji cvijet koji donosi sreću u ljubavi Slika nije dostupna Bijeli jasmin: Izdržljivi cvijet sunca od kojeg će zamirisati cijeli balkon i vrt

Kao i sve drugo cvijeće, potrebno ju je povremeno dohranjivati, barem jednom godišnje, a izvan toga zalijevati jednom tjedno. Upravo je zato idealna za one koji nemaju vremena za biljke ili često zaborave na zalijevanje.

Poput drugih ljetnih trajnica, ivančice će se navečer zatvoriti, a „svoje oči“ otvoriti tek idućeg jutra.

IDEALNE ZA BUKETE

Osim u teglama i na gredicama, ivančice često viđamo i u buketima, posebno one visoke sorte. Ivančice se mogu kupiti i na tržnicama diljem zemlje, a njihova je velika prednost to što su vrlo izdržljive. U vazi mogu izdržati i do dva tjedna, a da gotovo i ne promijene oblik i boju. Dovoljno je samo povremeno promijeniti vodu u vazi, a kako bi izdržale i duže, može se posegnuti za starim trikom – u vodu dodati metalni novčić ili šećer.

S obzirom na njihovu boju i jednostavnost, dobro se nadopunjuju s ostalim biljkama u buketima, a ako ih nekome poklonite prilikom posjeta u njihovu domu, odat ćete dojam elegancije i jednostavnosti.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju