Svega 40-ak minuta od centra Zagreba, u malom selu Šumećani kraj Ivanić-Grada krije se jedno sasvim posebno polje ispunjeno lavandom koja služi, između ostalog, kao punjenje za igračke koje djeci pomažu da lakše zaspu.

Iza te ideje krije se aromaterapeutkinja Maja Čanđar koja je zasukala rukava i promijenila smjer karijere kako bi pomogla svome ocu Zlatku, a rođenje nećaka Zrina dalo joj je potrebni poticaj za novi dodatak ponudi koju su ranije imali – med, suvenire od lavande, sapune i mirisne soli.

Sve je počelo kada je tata odlaskom u mirovinu zapušteni voćnjak iza kuće odlučio pretvoriti u površinu za sadnju lavande Budrovke, otvorio OPG I krenuo s ekološkim uzgojem. Međutim, zadruga koja je te godine trebala okupiti eterično ulje i hidrolat od lavandera s našeg područja, prestala je s radom.

Tako je tata ostao sa sirovinama i odlučio krenuti na radionice prirodne kozmetike i počeo stvarati mirisne suvenire od lavande. Okolina je bila u čudu; bio je tada jedan od rijetkih muških polaznika na radionicama, a bio je to odmak i od onog što je radio do tada – čitav život proveo u vojsci, započinje Maja svoju priču.

S vremenom mu je počela pomagati, shvatila koliko joj nedostaje život na selu i odlučila odmaknuti se od svog uredskog posla. Stekla je certifikat aromaterapeutkinje, a prošle je godine otvorila i vlastiti obrt naziva Šumska, inspirirano nazivom sela Šumećani i nadimkom koji joj je dala okolina.

Trbuščići heklanih igračaka punjeni su lavandom.

Osim sapuna, mirisnih soli i ostalih suvenira od lavande, ono što najviše privlači pažnju u današnjem Majinom radu svakako su heklane igračke čiji su trbuščići ispunjeni lavandom, a na tu ju je ideju potaknulo rođenja nećaka.

Njegovim rođenjem osvijestila sam što sve bebe stavljaju u usta, što diraju, što im se stavlja u krevetić. Uglavnom su to umjetni materijali. Htjela sam da on ima nešto unikatno i ujedno ekološki, nešto napravljeno s ljubavlju. Izrada pojedine igračke traje i po nekoliko sati, a ako su složenije, čak i do dva dana. Svaka od njih priča posebnu priču, svaka je unikatna, ističe.

Kako nastavlja, u igračkama se koristi suhi cvijet lavande iz vlastita ekološkog uzgoja, kao i vuna – materijal koji diše. Lavanda ispušta izrazito blagi miris koji djetetu pomaže da se opusti i lakše zaspi. Usto, suhi cvijet lavande čuva igračku od grinja, moljaca i djeluje antibakterijski.

U Majinom primjeru, riječ je o lavandinu (lavanda Budrovka) kojeg najčešće srećemo u Hrvatskoj i koji je naš autohtoni hibrid Lavande angustifolie (prava lavanda) i Lavande latiofolie (širokolisna lavanda), koji dolazi s otoka Hvara, pa se naziva i Hvarska lavanda ili Hvarski lavandin. Sama Lavanda Budrovka je otporna i pogodna za uzgoj i u kontinentalnim područjima s obzirom na to da podnosi temperature i do -- 20 Celzijevih stupnjeva.

Sada kada u dvorištu svog roditeljskog doma ima lavandu na dohvat ruke, shvaća da je bavljenje ovim poslom ono što je zapravo uvijek željela.

Ovo je idealan spoj altruizam kojem sam težila i povratka prirodu, radu s biljkama, zemljom. To je svojevrsni oblik meditacije. U svemu tome također mi je važna i podrška dragih ljudi koji me svojim prijedlozima, pohvalama, ali i kritikama potiču da se razvijam i dalje, a to je nešto što je svakako potrebno s obzirom na borbu s birokracijom koja ide uz vlastiti obrt, iskrena je.

Njezinim se igračkama vesele i maleni i veliki. Zasada se mogu kupiti u suvenirnici Seoskog imanja Kezele, Centru za posjetitelje Ivanić-Grad, te putem društvenih mreža, a u planu je i otvaranje internetske trgovine u skoroj budućnosti. Cijena jedne igračke ovisi o veličini, zahtjevnosti izrade, utrošenom materijali i vremenu, a kreće se od 80 kn naviše.

Želite li svome djetetu, nećaku ili bilo kojem posebnom malom biću u svome životu podariti igračku kakvu zasigurno neće imati nitko drugi, kontaktirajte „šumsku“ Maju putem Instagrama ili na obrtsumska@gmail.com

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju