Fizičko zdravlje odrazit će se na psihu, a psiha na fizičko stanje. Na koji je danas način moguće razmišljati o psihofizičkom zdravlju žena u jednom od najosjetljvijih razdoblja života? U nastavku saznajte sve o sveobuhvatnom, holističkom, integriranom pristupu zdravlju žena u 21. stoljeću.

Galerija Prihvaćanje hormonalnih promjena Akupunktura kao sredstvo ublažvanja simptoma (peri)menopauze U podcastu otkrijte kako prirodnim načinima i biljnim pripravcima možete pomoći u olakšavanju tegoba +4 Jedan od najčešćih simptoma u menopauzi su vrućine koje dolaze iznenada Najčešće u ranim 40-ima nastupa razdoblje prelaska iz reproduktivne dobi u postproduktivnu. Riječ je o perimenopauzi. Manje količine estrogena i progesterona uzrokuju brojne promjene u tijelu s kojima se mnoge žene teško nose.

Upravo kako bi im to razdoblje bilo olakšano, u prvom dm-ovu podcastu Žensko zdravlje razgovara se o tom poglavlju života. Budući da se simptomi razlikuju od žene do žene i mogu se razlikovati u intenzitetu i trajanju, treba im se pristupati individualno i cjelovito.

 

U dm-ovu podcastu Kad hormoni zazvone: Žena u žrvnju hormonalnog disbalansa razgovaraju moderatorica Anita Galić, magistra farmacije i menadžmenta u zdravstvu s više od 18 godina profesionalnog iskustva na području zdravstva i zdravstvenih politika, i dr. med. Nataša Šemnički, spec. ginekologije i opstetricije, akupunkturologinja iz Poliklinike Artemeda koja se bavi ginekologijom 20 godina, a poznata je po svojem cjelovitom pristupu pacijenticama.

U ugodnom i zanimljivom razgovoru dotaknule su se tema koje zanimaju sve žene koje se nađu u razdoblju perimenopauze ili menopauze. Moderatorica Anita ponosna je majka dvoje školaraca koja je sudjelovala u kreiranju i provođenju brojnih javnozdravstvenih projekata s ciljem zdravstvenog opismenjavanja građana, a prije dvije godine hrabro je pokrenula prvi regionalni think tank za zdravstvo i zdravstvenu industriju Health Hub, koji sve krupnijim koracima postaje zamašnjak promjena i stjecište dobrih ideja i projekata u zdravstvu, okupljajući sve dionike zdravstvenog ekosustava.

Pitanja o kojima promišljaju jesu kako prihvatiti hormonalne promjene, a kada je potrebna terapijska intervencija, kojim si prirodnim načinima i biljnim pripravcima možete pomoći u olakšavanju tegoba, interakcije biljaka i lijekova, biljni čajevi, suplementi i ekstrakti kod hormonalnih promjena, hrana koja utječe na hormonalni disbalans.

Žene se danas informiraju iz mnogo različitih izvora. Zato su njihova znanja vrijedna i za liječnike i liječnice koji su educirani za (peri)menopauzalne promjene. Uče obostrano jedni od drugih, liječnici zatim provjeravaju što je znanstveno utemeljeno i tako šire znanje o temi koja je važna velikom broju žena.

Ginekologinja Nataša ističe i činjenicu da (peri)menopauza nije razdoblje u životu žene s drukčijim ili neobičnim simptomima. To je vrijeme u kojem se žena mijenja i mentalno.

Pacijenticama se uvijek preporučuje self-care metoda i promjena životnog stila Pacijenticama se uvijek preporučuje self-care metoda i promjena životnog stila Foto: Getty Images

U svom radu u potpunosti primjenjuje principe znanstveno utemeljene integrativne – lifestyle medicine u domeni zdravlja žene. Uz primarno konvencionalno ginekološko znanje implementira akupunkturu, mikronutriciju, fitoaromaterapiju i različite modalitete mind-body medicine i tjelovježbe, u suradnji s ostalim akademskim stručnjacima. Primjenom tog principa liječenja teži se cjelovitim pristupom obuhvatiti i fizički, i mentalni, i emotivni, i duhovni aspekt čovjeka (holos).

Što nakon zadnje menstruacije?

U podcastu se dosta razgovara i o strahu s kojim žene dolaze u ordinaciju ginekologa, a glavna poruka koju ginekologinja Nataša šalje jest da to novo i drukčije razdoblje treba iskoristiti za povezivanje samih sa sobom.

Ističe kako će to biti, ili već jest, razdoblje u životu kojeg se žena ne treba bojati, već treba znati kako će postati mudrija, snažnija i bogatija iskustvom.

Strah se javlja, kaže, vjerojatno zbog goleme količine informacija koje su danas ženama dostupne, a u fokus uvijek upadaju više one negativne nego pozitivne, pa se javljaju briga i strah. A tada je i potrebno puno više vremena da bi pacijenti dobro čuli što im liječnici savjetuju.

Danas, ističe ginekologinja, u svojoj ordinaciji viđa sve mlađe žene sa simptomima perimenopauze pa ne iznenađuje činjenica da joj se obraćaju i žene u 30-ima.

Najčešći su simptomi vrućine koje dolaze iznenada, neugodne su i otežavaju normalno funkcioniranje, a tijekom noći remete kvalitetan san. Nekvalitetan san jedan je od prvih simptoma, koji potom utječe na cijeli hormonalni sustav, a zatim dolazi i do problema s koncentracijom i pamćenjem.

Jedan od najčešćih simptoma u menopauzi su vrućine koje dolaze iznenada Jedan od najčešćih simptoma u menopauzi su vrućine koje dolaze iznenada Foto: Getty Images

Kada se obratiti liječniku?

Kada žena primijeti da ima ponavljajuće simptome koji ne prestaju, vrijeme je da se javi liječniku. Pacijenticama koje se javljaju s tegobama uvijek će se preporučiti self-care metoda i promjena životnog stila.

Međutim, kad se kod pacijentice javljaju izraženi simptomi u ranijoj dobi i kad to može ugroziti njezino opće zdravlje, liječnici će najčešće preporučiti nešto što će podržati njezino tijelo da ne krene u patološke promjene. Također, ako kod pacijentice postoji opterećena anamneza, ona će teško biti kandidat za klasičnu farmakološku hormonalnu terapiju, ali self-care, za koji se danas zna da je iznimno važan, preporučuje se uvijek i svima.

U klinici ginekologinje Nataše, koja je jedna od rijetkih koja ovoj temi pristupa baš cjelovito, rade i fitoaromaterapeuti, homeopati, psihoterapeuti, psiholozi, treneri, dijetetičari, analizira se i crijevni biom, a pacijenti mogu obaviti laboratorijske i hormonske pretrage. U toj se klinici vjeruje kako je to ispravan put da bi se pronašlo pravo individualizirano rješenje za ženu.

U dm-ovu podcastu saznajte i kojim si prirodnim načinima i biljnim pripravcima možete pomoći u olakšavanju tegoba te koje biljne čajeve, suplemente i ekstrakte možete naći na policama dm-a i olakšati si jedno od životnih razdoblja s kojim se tek susrećete.

Pratite dm-ov podcast svake srijede i na drukčiji i cjelovit način upoznajte se s temama ženskog psihičkog i fizičkog zdravlja.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom dm po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju