Ljeto može imati nekoliko nuspojava koje se tiču zdravlja intimnog područja, od gljivičnih ili urinarnih infekcija do bakterijske vaginoze. Naša poznata zagrebačka ginekologinja Ulla Marton otkriva kako održati svoje intimno područje zdravim i osjećati se ugodno tijekom ljetnih mjeseci.

Galerija Ginekologinja objašnjava kako izbjeći infekcije i ginekološke probleme ljeti Ginekologinja objašnjava kako izbjeći infekcije i ginekološke probleme ljeti Ginekologinja objašnjava kako izbjeći infekcije i ginekološke probleme ljeti +6 Ginekologinja objašnjava kako izbjeći infekcije i ginekološke probleme ljeti

Gošća posljednjeg ljetnog dm-ova podcasta o ženskom zdravlju bila je dr. sc. Ulla Marton, spec. ginekologije i porodništva s kojom se razgovaralo o izazovima vezanim za naše intimno područje s kojima se suočavamo ljeti.

Podcast je započeo razgovorom o tome kako ljetne vrućine mogu utjecati na zdravlje žena. Ljeto je samo po sebi doba kad nam je vruće, pa je i mogućnost problema uslijed znojenja veća. Tome doprinose i sintetički materijali koje nosimo, gaćice i kupaći kostimi većinom su od sintetičkih materijala, kao i ulošci. Znojem dolazi do podražaja na intimnom području, gdje je koža veoma osjetljiva i često dolazi do gljivičnih infekcija koje znaju biti izrazito neugodne i bolne.

Ginekologinja objašnjava kako izbjeći infekcije i ginekološke probleme ljeti Ginekologinja objašnjava kako izbjeći infekcije i ginekološke probleme ljeti Foto: Getty Images

Osim onoga što stavljamo na sebe, za naše intimno zdravlje važno je i ono što unosimo u sebe. Nerijetko nismo ni svjesni svih endokrinih disruptora kojima smo izloženi, a koji imaju utjecaj na naše hormone. Neki od njih su plastika, hrana koju jedemo i odjeća koju nosimo, kaže ginekologinja Marton. Edukacija i informiranje o tome kakve materijale odjeće biramo, kakvu kozmetiku koristimo na svojemu tijelu i kakvu hranu biramo ključni su načini na koje možemo osvijestiti i izbjeći neke od ovih problema.

Prvi znakovi koji javljaju da zdravlje intimnog područja nije u redu

Poremećaj dinamike menstruacijskog ciklusa jedan je od prvih znakova kojima nam tijelo daje do znanja da nešto s našim intimnim zdravljem nije u redu. Ako nam se menstrualni ciklus krati ili predugo traje, imamo neregularna krvarenja ili osjećamo kronični umor - sve su to znakovi koje nam tijelo šalje, a ponekad uzrok takvih promjena može biti stres kojem smo svakodnevno izloženi, objašnjava Marton.

Ginekologinja objašnjava kako izbjeći infekcije i ginekološke probleme ljeti Ginekologinja objašnjava kako izbjeći infekcije i ginekološke probleme ljeti Foto: Getty Images

Osim stresa, pozitivni obrasci ponašanja ženske okoline također su vrlo važni i mogu djelovati na žensko intimno zdravlje. Kada govorimo o takvim obrascima ponašanja, možemo govoriti o odrasloj ženskoj okolini ili odnosa između majke i ženske djece koje razgovaraju o ginekološkim temama bez osjećaja nelagode. Jako je poželjno da majke razgovaraju sa ženskom djecom, kaže ginekologinja.

Seksualnost je jedna osjetljiva tema i često je o tome neugodno razgovarati, pa čak i sa svojim ginekologom. Razgovor o primjeni oralnih kontraceptiva ili o spolnom odnosu nakon trudnoće za mnoge je žene i danas tabu-tema. Razgovorom o takvim temama samog sebe razgolićujemo, to je paradoks samog društva. S jedne strane imamo vrlo erotizirane reklame gdje hranidbeni proizvod reklamira polugola žena, dok s druge strane živimo u društvu beskrajnog konzervatizma, izjavljuje Marton.

Što je dobro uvijek imati uz sebe u slučaju pogoršanja zdravlja intimnog područja?

Ginekologinja nas je posavjetovala kako možemo voditi računa o svom ginekološkom zdravlju i za vrijeme godišnjeg odmora. Ako odlazimo na godišnji odmor, uvijek bi bilo dobro u svoju putnu torbu ubaciti stvari koje nam mogu pomoći u slučaju osipa u intimnom području ili infekcije. Ginekologinja objašnjava kako je dobro uvijek imati uz sebe antifugalni proizvod koji se može kupiti u slobodnoj prodaji, proizvodi na bazi hijalurona također su odličan izbor, kao i oralni probiotici.

Ginekologinja objašnjava kako izbjeći infekcije i ginekološke probleme ljeti Ginekologinja objašnjava kako izbjeći infekcije i ginekološke probleme ljeti Foto: Getty Images

Zašto je menstrualni ciklus lošiji ljeti?

Ljeti vrućina, vlaga i promjena prehrane mogu uzrokovati male neravnoteže u vaginalnoj flori, što rezultira svrbežom i trncima koji su često neugodni. Kako bismo izbjegli bakterijsku i vaginalnu infekciju, bilo bi dobro obratiti pozornost na neke od stvari na koje upozorava stručnjakinja, a mogu biti fizičke prirode, poput sintetičkih materijala, ali i onih holističkih, kao što je stres.

Ljeto može imati nekoliko nuspojava koje se tiču zdravlja intimnog područja, uključujući gljivične infekcije, bakterijsku vaginozu, infekcije mokraćnog sustava i suhoću vagine. Dakle, bitno je poduzeti korake za sprječavanje ovih nuspojava.

Ginekologinja objašnjava kako izbjeći infekcije i ginekološke probleme ljeti Ginekologinja objašnjava kako izbjeći infekcije i ginekološke probleme ljeti Foto: Getty Images

Naše zdravlje intimnog područja ne mora biti smetnja, bilo da putujemo ili uživamo u ljetu kod kuće. Dobra prehrana i slušanje vlastitoga tijela pomoći će nam da upravljamo simptomima i provedemo sretno ljeto. U dm-ovu podcastu saznajte koje je još savjete podijelila ginekologinja kako biste mogli održati svoje ginekološko stanje zdravim i osjećati se ugodno tijekom ljetnih mjeseci.

Za sve one koje žele znati više o mentalnom zdravlju, hormonalnom disbalansu, seksualnom zdravlju i važnosti prehrane dm je pripremio i prvu konferenciju za žene naziva #odvojidanzasebe na kojoj će se zanimljivim razgovorima dotaknuti važnih tema i problematika ženskog zdravlja. Konferencija će se održati 11. rujna u hotelu Zonar u Zagrebu. Sudionice konferencije moći će iz prve ruke dobiti odgovore na sva pitanja koja ih zanimaju ili o kojima žele znati više. Prodaja ulaznica kreće 16. kolovoza, stoga osigurajte svoju na vrijeme!
 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom dm po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju