Osim što je prvoklasni nogometni izbornik, Óscar Washington Tabárez koji vodi reprezentaciju Urugvaja, prava je ljudina iza čijih se nogometnih uspjeha krije zapravo nešto i puno važnije – borba za bolji obrazovni sustav u Urugvaju.

 

Zabiju li njegovi igrači gol na današnjoj utakmici protiv Francuske, pobijede li, izbornik Urugvaja Óscar Washington Tabárez neće moći potrčati od sreće. Prije dvije godine ovom 71-godišnjaku dijagnosticirana je bolest Guillain-Barréov sindrom, neurološki poremećaj u kojem imunološki sustav napada vlastita tkiva perifernog živčanog sustava.

Ovo je kronično oboljenje, nekada je dobro, nekada loše, ali neću ostaviti momke, tu sam za njih. Nisam imao iskustva s bolovima, jednostavno imam motoričkih problema. Ako u nekom trenutku osjetim da me igrači više ne prate, odlazim s klupe. Na sreću to do sada nisam primijetio, rekao je Tabárez, a prenosi portal www.b92.net.

Osim što je prvoklasni nogometni izbornik, Óscar Washington Tabárez koji vodi reprezentaciju Urugvaja, prava je ljudina iza čijih se nogometnih uspjeha krije zapravo nešto i puno važnije – borba za bolji obrazovni sustav u Urugvaju

Za hodanje koristi štap, pitanje je dana kada više neće moći hodati i kada će sjesti u invalidska kolica, ali Tabárez ne odustaje. Iako teško bolestan, ovaj bivši učitelj ima snage i volje boriti se i za bolji obrazovni sustav u svojoj zemlji. Uputio je otvoreno pismo prosvjetnim radnicima s ciljem da se izbore za obećanih šest posto iz državnog budžeta za prosvjetu.

Ničemu nam neće služiti titula prvaka svijeta, ako naši mladi ne zna gdje se nalazi Rusija ili zašto je u francuskoj reprezentaciji toliko igrača koji su rođeni u Africi ili su im roditelji iz Afrike. Ništa nam neće vrijediti titula ako naša djeca ne budu vjerovala u ono za što misle da treba da se bore i ako ne vjeruju da imaju obećavajuću budućnost.

Ovo je trenutak da se ispuni obećanje o ulaganju 6 posto budžeta u obrazovanje. Pjevajte našu himnu glasno, mi ćemo vam se odužiti, a oni će morati ispuniti svoje obećanje – 6 posto iz budžeta za obrazovanje, prenosi dio Tabárezovog pisma portal www.b92.net.

Koliko je veliki čovjek pokazao je i kada je pozvao Huana Araja, urugvajskog biznismena koji se uspješno borio s Guillain-Barréovim sindromom i koji u jednom trenutku nije mogao sam jesti, odjenuti se ili umiti, da održi motivacijski govor reprezentativcima. Tema je bila kako se pobjeđuje na nogometnom terenu, ali i u životu.

Oscar Washington Tabarez i Edinson Cavani, najbolji igrač Urugvaja Oscar Washington Tabarez i Edinson Cavani, najbolji igrač Urugvaja (Foto: AFP)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju