Zavirite li na korisničke račune društvenih mreža vezanih uz dizajn interijera, gotovo ćete uvijek naići na iznimno popularne sukulente ili sukulentne biljke. Jednako su tako nezaobilazni u našim cvjećarnicama i trgovinama koje prodaju predmete za uređenje doma, a sudeći prema pomami za njima, prodaja itekako cvijeta. Vrlo ih je lako održavati pa će bez problema preživjeti i u domovima onih koji nemaju "zelene prste". Iako naizgled jednostavni, sukulenti u sebi kriju pregršt tajni zbog kojih su još čarobniji.

Galerija Zbog sokova u listovima sukulenti mogu preživjeti u ekstremno suhim i vrućim uvjetima - 3 Zbog sokova u listovima sukulenti mogu preživjeti u ekstremno suhim i vrućim uvjetima - 2 Zbog sokova u listovima sukulenti mogu preživjeti u ekstremno suhim i vrućim uvjetima - 5 +7 Nezahtjevne sukulente dovoljno je zalijevati jednom tjedno 1. Potječu iz vrućih prostora Afrike i Meksika
Iako se danas mogu naći diljem svijeta, sukulenti originalno potječu iz suhih i vrućih prostora Afrike i Meksika. Suho tlo na tamošnjim prostorima presudno je za njihov rast i razvoj, a samim time ni na našim prostorima nije im potrebna velika količina voda pa su to biljke koje mogu preživjeti u suhim i vrućim prostorijama. Dovoljno ih je zalijevati jednom tjedno. Odlična vijest, zar ne?

Ako ste kod nekoga od svojih poznanika ili prijatelja naišli na sukulente u koje ste se zaljubili na prvi pogled, dobra je vijest da ih vrlo lako možete prenijeti i kod sebe

2. Neobično ime dobili su prema svojim listovima
Ako ste se pitali odakle potječe njihovo neobično ime, odgovor se krije u latinskom jeziku. Latinska riječ sucus označava sokove koji se nalaze u njihovim listovima. Upravo je to razlog zbog kojeg mogu preživjeti u ekstremno suhim i vrućim uvjetima. Mnogi od njih na površini lista imaju i voštani sloj, što im pomaže u dužem zadržavanju vlage.

3. Aloe vera i božićni kaktus također su sukulenti
Kaktusi, agave, orhideje, aloe vera... Sukulenti se mogu naći u čak šezdeset različitih porodica biljaka. Često mnogi sukulente zamjenjuju za kaktuse. Iako kaktusi jesu sukulenti, nisu svi sukulenti kaktusi pa treba biti oprezan pri njihovom imenovanju. No bez obzira na tu dilemu, to su biljke koje će pružiti cijelu lepezu mogućnosti dekoracije, ali i primjene u zdravlju. Dakako, tu prednjači aloe vera koju je koristila i sama Kleopatra. Dovoljno je odrezati jedan njezin list, a sokovi iz nje djelovat će na bore, strije, akne i usto hidratizirati kožu.
Zbog sokova u listovima sukulenti mogu preživjeti u ekstremno suhim i vrućim uvjetima - 11 Nezahtjevne sukulente dovoljno je zalijevati jednom tjedno Foto: Living4media
4. Vrlo se lako razmnožavaju
Ako ste kod nekoga od svojih poznanika ili prijatelja naišli na sukulente u koje ste se zaljubili na prvi pogled, dobra je vijest da ih vrlo lako možete prenijeti i kod sebe. Naime, dovoljno je uzeti vršnu reznicu i prenijeti je na mjesto u kojem biste je voljeli uzgojiti. Pritom imajte na umu da je list sukulenta prepun vode pa je rez potrebno umočiti u ugljenu prašinu kako bi "rana" što brže zacijelila i kako bi se spriječilo truljenje biljke.

Nakon toga na desetak dana možete zaboraviti na njih jer im toliko treba da se rez osuši, a potom ih posadite u teglu koja će sadržavati kombinaciju zemlje i suhog pijeska. U međuvremenu ih nipošto nemojte stavljati u vodu kao što je to često slučaj s ostalim biljkama prije sadnje.

5. Od sukulenata se može izrađivati nakit

Da, dobro ste pročitali! S obzirom na to da ove biljke zahtijevaju vrlo malo pažnje i vode, prije nekoliko godina američka cvjećarka Susan McLeary osmislila je jedinstvenu ideju izrade minimalističkog nakita od konopa, metala i sukulenata. Ovaj nakit možete bez problema nositi i do nekoliko tjedana (jer toliko dugo listovi zadržavaju vodu u sebi), čime ćete nesumnjivo privući poglede i potaknuti zanimljive rasprave.

6. Razmjena iskustva na društvenim mrežama
Na društvenim mrežama aktualne su i grupe posvećene ljubiteljima sukulenata poput Succulents and Sunshine koja broji više od 26.000 članova, gdje se mogu razmjenjivati podaci i ideje o uzgoju sukulenta te dekoraciji doma uz pomoć ove jedinstvene vrste biljaka. Ako želite znati još više o njima, ovakve su grupe idealna mjesta za to.
Zbog sokova u listovima sukulenti mogu preživjeti u ekstremno suhim i vrućim uvjetima - 7 Iako kaktusi jesu sukulenti, nisu svi sukulenti kaktusi (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju