Izložba "30 godina Univerzijade '87" otvorena je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Izloženo je ondje više od tisuću predmeta i drugih memorabilija kao sjećanje na veliki sportski i društveni događaj koji je zauvijek promijenio Zagreb i Hrvatsku

Galerija Izložba '30 godina Univerzijade '87' otvorena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla - 7 Izložba '30 godina Univerzijade '87' otvorena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla - 12 Izložba '30 godina Univerzijade '87' otvorena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla - 9 +10 Izložba '30 godina Univerzijade '87' otvorena je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla Legendarna Ljetna univerzijada 1987., održana prije 30 godina u Zagrebu, i njena kultna maskota Zagi ponovno su oživjeli u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu gdje je postavljena izložba "30 godina Univerzijade '87" koju možete razgledati do 4. veljače 2018. godine.

Izložba '30 godina Univerzijade '87' otvorena je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Izloženo je ondje više od tisuću predmeta i drugih memorabilija kao sjećanje na veliki sportski i društveni događaj koji je zauvijek promijenio Zagreb i Hrvatsku

Prilika je to podsjetiti se tog velikog događaja zbog kojeg su izgrađeni poznati zagrebački sportski objekti poput sportskog centra na Jarunu, kompleksa bazena Mladost i dvorane Cibona te su obnovljeni sportski centar Šalata, stadion Dinamo i niz sportskih objekata u Zagrebu i gradovima suorganizatorima: Bjelovaru, Čakovcu, Jastrebarskom, Karlovcu, Kumrovcu, Petrinji, Sisku, Varaždinu i Svetom Ivanu Zelini.

Te 1987. godine, bio sam prvašić i nisam baš previše znao o Univerzijadi, ali sam znao da je u moj grad i život stigao Zagi, sveprisutna i simpatična vjeverica u svim veličinama, oblicima i okusima (čokolada, žvake, sladoled ...). Pjesma Trešnjevačkih mališana 'Zag Zagi Zagreb' nije mi izlazila iz glave, svirala je stalno na radiju, pjevala se u stanu, u autu, na igralištu, u školi. Na školskoj torbi je bio Zagi bedž, u torbi su bile Zagi bilježnice, plava pernica sa Zagi prišivkom, u pernici Zagi olovke. Ipak, najdraži Zagi bio je bijela plišana igračka.

I tako te 1987., sve je bilo u znaku Zagija, a onda je završila Univerzijada '87 i dok smo Grad i ja rasli i bivali sve veći, Zagi je ostao u 1987. i odlazio sve više u zaborav...

Godine 2012. bio sam slučajni prolaznik na jednom sajmu i tamo sam ugledao bijelog plišanog Zagija. Istog kakvog sam imao kao klinac. Gledao sam ga, prljavog i prašnog, ali taj njegov osmijeh pun radosti me istog trena vratio u dane bezbrižnog djetinjstva.

Kupio sam ga i pomislio 'Što je sa Zagijem, je li još uvijek živ, može li ga se igdje kupiti?'. Nisam imao mnogo uspjeha u traženju odgovora, zapravo, rezultati su bili vrlo skromni pa sam odlučio Zagija i Univerzijadu '87 oteti zaboravu.
Izložba '30 godina Univerzijade '87' otvorena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla - 2 Izložba '30 godina Univerzijade '87' otvorena je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla Foto: Sandro Sklepić

S vremenom je moja kolekcija predmeta vezanih za Univerzijadu '87 rasla. Iznenađujuće je koliko je mnogo predmeta vezano uz Univerzijadu '87 i Zagi maskotu! Uspio sam ih, manje-više, prikupiti sve i odlučio ih pokazati u povodu 30. godišnjice održavanja te sportske manifestacije. Jer Zagi i Univerzijada '87 su unijeli radost u moj grad i moje djetinjstvo i smatram da je red da im zahvalim, barem izložbom
, kaže autor izložbe i kolekcionar Igor Novaković.

Međunarodne studentske sportske igre Univerzijada ’87 održane su pod geslom “Svijet mladih za svijet mira” i u znaku simpatične vjeverice Zagija 122 reprezentacije sa 6423 sportaša i službenih osoba sudjelovalo je u dvanaest sportova.

Zagreb je tada nakratko postao centar svijeta i domaćin najveće sportske manifestacije održane do tada na ovim prostorima. Zagrebačka Univerzijada smatra se najvećom sportskom manifestacijom održanom u Zagrebu i Hrvatskoj. Bila je to ujedno i najmasovnija do tada održana Univerzijada.

Univerzijada nije bila samo sportsko natjecanje. U razdoblju za vrijeme te neposredno prije i nakon Univerzijade, u gradu je održano pedesetak koncerata, niz predstava i izložbi, otvoren je Muzej "Mimara", održano je prvo izdanje međunarodnog kazališnog festivala Eurokaz koji će postati relevantan u svjetskim razmjerima. Sve to za cilj je imalo predstaviti Zagreb, ljude i cijelu svoju zemlju gostima i sudionicima sa svih kontinenata.
Izložba '30 godina Univerzijade '87' otvorena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla - 12 Izložba '30 godina Univerzijade '87' otvorena je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla (Foto: Sandro Sklepić)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju