Otvorenje izložbe zagrebačke umjetnice i fotografkinje Ane Šesto ‘Time Containers’ održat će se 24. lipnja u 19 sati u londonskom The Rocket-u. Na izložbi će biti izložene fotografije velikog formata te po prvi puta predstavljena ekskluzivna kolekcija torbi na kojima se nalaze fotografije s izložbe.

Suradnja je ostvarena s modnim brendom ENLOGIQ dizajnerice Kristine Nikl. Kolekcija se sastoji od šest različitih modela torbi napravljenih u ograničenom broju. Zajednička suradnja dviju autorica ostvarena je pod novim nazivom EQ600 kao zanimljiv spoj njihova dva imena. Ideja je da se umjetnost prenese na odjevni predmet te da postane pravi statement komad koji će probuditi umjetnika u vama.

Bitno je napomenuti kako je serija torbi ograničena te da je ovo samo prvi plod zajedničke suradnje, dok je već u pripremi i nova kolekcija odjevnih predmeta.

O izložbi:
Kraj epohe industrijskog svijeta naglasio je i mnoge druge, a među njima i kraj fotografije, slikarstva, estetike i filozofije. Važno je to odmah reći, kad je riječ o ciklusu fotografija Ane Šesto, koje prikazuju odbačene bačve, u stvari industrijski materijal tipičan za isto takvo društvo, a kojeg je sama autorica nazvala ‘'Time Containers''.

Asocijativan naslov upotpunjen isto takvim dekorativnim i umjetničkim fotografijama koje posjeduju živ kolorit i nesumnjivo originalan slikarski jezik. Magičnost post-industrijskog krajolika ovdje je izražena redukcijom i minijaturom koje svjedoče o vremenskoj devoluciji zapostavljene i odbačene građe. U tom spletu između samih predmeta kao dokumentirana prostora i vremena, koje transformički djeluje na njihovo propadanje kao izrazit estetski pečat, na ovim fotografijama prisutno je odstupanje od bilo kakve ekološke utopije. Istovremeno, one svojom jedinstvenom poetikom pokazuju krutost i hladnoću naše zbilje zapaženu i snimljenu u detalju.

Fotografije Ane Šesto snimljene su u tradiciji modernizma i pomalo vuku na zaboravljeni i sve rjeđi pop-art iako u sebi ne nose lepršavost ili pobunu kao brojni prethodni uzori. One nastoje redefinirati, uvjetno rečeno, ideju foto-istraživanja one zbilje svijeta koja nesumnjivo uz nas propada i nestaje, kako vidimo, u svojoj začudnoj ljepoti.

Kratka biografija:
Ana Šesto (1986) zagrebačka je fotografkinja, novinarka i voditeljica kulturnog kluba O’GRADA. Bavi se organizacijom izložbi i raznih kreativnih događanja. Do sada je imala dvadesetak samostalnih i tridesetak grupnih izložbi (domaćih i međunarodnih). Članica je HDLU-a i HZSU-a. Fotografijom se bavi od 2000. kad je upisala ŠPUD, smjer za fotografskog dizajnera. Magistrirala je 2013. godine na Studiju novinarstva na FPZG-u s mag. radom "Fotografkinje od 70-ih do danas".

Realizirala je 40 naslovnica za hrvatske književnike, dok su joj radovi objavljivani u raznim hrvatskim i stranim magazinima te naslovnicama. Iza sebe ima već nekoliko prvih nagrada. Radi kao samostalna umjetnica, fotografkinja i novinarka, snima za razna kazališta, umjetničke projekte i nakladničke kuće. Dobitnica nagrade "Kiklop" kao dio tima (fotografija) u knjizi za djecu "Palac Sim i palac Tam" 2014. godine. 2019. izlazi knjiga s fotografijama ‘Miona daj šuti’ koja je odabrana među najljepše oblikovane knjige svijeta u sklopu natječaja „Best Book Design from all over the World“ u 2020. godini.

Knjiga ‘Zagrebalica’ tek je jedan od projekata koje je ostvarila u autorskom timu s majkom, književnicom Silvijom Šesto. U rujnu 2021. izlazi nova knjiga ’Potresna Zagrebalica’, a u pripremi je i izložba. Ana Šesto 2020. godine osvaja nagradu na međunarodnoj manifestaciji ‘International Theater Photography Contest’. U posljednje dvije godine redovito odlazi u London i pohađa razne radionice, snima kratke filmove, fotografira te surađuje u prostoru Create Art Space London. U Londonu je završila ‘Creative Media Production’ i ‘Digital Marketing Fundamentals’. Ovo joj je prva izložba u Londonu.

Glazba:
Sara Al Hamad / Rika Muzika njeguje jedinstveni izraz umjetnika koji ispituju granice tradicijskog zvukovlja i modernih glazbenih izričaja. Od raznih organskih zvukova do modernih ritmova, predstavljamo zajednicu glasova s Balkana i šire. Odabir glazbe uključivat će najbolje od modernog nu-jazz zvuka koji dolazi iz Hrvatske, sve do tradicionalnijih jazz i funk ritmova koji su duboko utkani u balkansku glazbenu baštinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju