Izložba fotografija "David Bowie by Brian Rašić" otvara se u četvrtak 2. veljače u 19 sati u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Fotografska priča o Davidu Bowieju, ispričana iz perspektive vrhunskog fotografa Briana Rašića koji je Bowieja pratio više od 20 godina, izniman je uvid u život jednog od najutjecajnijih glazbenika 20. stoljeća

David Bowie i Brain Rašić upoznali su se početkom osamdesetih godina, a njihova suradnja trajala je sve do posljednjeg nastupa Davida Bowieja 2006. godine. Radeći kao osobni fotograf Davida Bowieja, ali i mnogih drugih velikih imena glazbe poput The Rolling Stonesa, Rašić je razvio posebnu komunikaciju kamere i perfomera, stvarajući seriju nezaboravnih fotografija, prvi put dostupnih zagrebačkoj publici.

Izložba fotografija 'David Bowie by Brian Rašić' otvara se u četvrtak 2. veljače u 19 sati u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu

Ove veljače MUO postavlja izložbu fotografija neprežaljenog glazbenog genija i umjetničkog kameleona, Davida Bowieja, iz objektiva Briana Rašića u produkciji Festivala Rovinj Photodays.

Neposredno nakon smrti glazbene legende Davida Bowieja danima su Brianu Rašiću u Londonu zvonili telefoni s izrazom sućuti mnogobrojnih štovatelja Bowiejva lika i djela. Svakodnevno svjetski mediji objavljuju Brianove fotografije, a vizualizacija audio zapisa dostiže vrhunac.

Ova je izložba multimedijalna priča o Davidu Bowieju kroz objektiv majstora fotografije, obožavatelja rock’n’rolla , čovjeka koji se kamerom družio s Davidom Bowiejem više od dva desetljeća, točnije od 1983. do 2005. godine. Predstavlja jedinstveni pogled u svijet nezamjenjivog umjetnika koji je objavio 25 solo albuma, 9 live albuma, 46 kompilacijskih albuma, 5 EP-ja, 3 soundtracka, 13 video albuma, 51 spot i čak 111 singlova i čija popularnost s novim generacijama nimalo ne jenjava. Uloga fotografa u vizualnoj komunikaciji s jednim od najvećih svjetskih glazbenih performera ima snažan potencijal u razotkrivanju enigme vrlo kompleksne osobnosti zvane David Bowie.

Ako bi postojao termin "muzički fotograf", Brian Rašić bi svakako bio prototip istog. Već više od tri desetljeća živi i radi u Londonu, ali i širom svijeta. Osim epiteta na koje je ponosan, a to je prije svega osobni fotograf najveće r’n’r grupe na svijetu The Rolling Stones, Brian voli reći da je "foto objektivan" tj. da surađuje s muzičarima najrazličitijih žanrova.

U arhivi posjeduje fotografije koje u mnogome predstavljaju malu povijest glazbe. Od Muddy Wattersa i Chuck Berryja, utemeljivača r’n’r, preko manje vise svih vodećih bendova popularne muzike kao i solo izvođača, pa sve do Franka Sinatre. Od Dolly Parton u countryju, Metallice u heavy metalu ili Robbieja Williamsa u popu, od Blondie i Kate Bush pa do Beyonce, Rihanne i Miley Cyrus. Rod Stewart ili Bruce Springsteen, Muse ili Coldplay – sve je Brian imao ispred svog objektiva – bilo da su legende ili tek mladi noviji izvođači.

Fotografira koncerte Rolling Stonesa od ranih 80-ih godina. David Bowie osobno ga je angažirao za svoje posljednje nastupe, a David Gilmour (Pink Floyd) za promociju i koncerte albuma "On The Island".

Izložba "David Bowie by Brian Rašić" bit će otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu od 2. veljače do 5. ožujka.

Popratni program izložbe:


- u petak 3. veljače s početkom u 14 sati okrugli stol „David Bowie by Brian Rašić”
sudjeluju: Brian Rašić, Ante Batinović, Aleksandar Dragaš i Siniša Škarica

- u četvrtak 16. i 23. veljače od 18 do 19:30 sati projekcija filma "David Bowie – Five Years" (za posjetitelje s kupljenom ulaznicu za izložbu), produkcija BBC

- u petak 24. veljače od 22 do 3 sata "Silent Experience Party: David Bowie"

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju