Koja poza je najbolja, a koja najgora za sjedenje bila je tema kojom se bavilo istraživanje u kojem su ispitanici sjedili na tri načina na koja najčešće sjedimo. Rezultati istraživanja prilično su iznenađujući

'Sjedi uspravno', svatko je čuo barem jednom u životu. No, čini se da ovaj dobronamjerni savjet našem zdravlju čini više štete nego koristi.

Dok sjedimo s ravnim leđima najviše pritišćemo diskove kralježnice, dok je kod poze s leđima nagnutima prema nazad pritisak najmanji

Naime, studija objavljena u časopisu 'Medical News Today' došla je do zaključka da je uspravno sjedenje loše za leđa. Kada sjedimo s ravnim leđima previše ih opterećujemo što uzrokuje bol i ostale leđne probleme.

Koristeći magnetnu rezonancu znanstvenici iz Škotske proučavali su koje su poze u kojima najčešće sjedimo najbolje i najgore za leđa. Ispitanici su sjedili u tri različita položaja: naginjući se naprijed preko stola, s leđima pod 90 stupnjeva te opušteno, s leđima nagnutima prema nazad, pod 135 stupnjeva.

Znanstvenici su mjerili u kolikoj mjeri svaki od ta tri položaja leđa vrši pritisak na diskove kralježnice. Došli su do zaključka da dok sjedimo s ravnim leđima najviše pritišćemo diskove, dok je kod poze s leđima pod 135 stupnjeva pritisak najmanji. Drugim riječima, sjedenje s uspravnim leđima je najgore, a sjedenje s leđima nagnutim prema nazad najbolje.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju