Znate li koliko ljudi godišnje u Hrvatskoj sklopi brak, a koliko brakova završi razvodom? Istraživanje Državnog zavoda za statistiku pokazalo je zanimljive rezultate

U 2015. godini u Hrvatskoj je sklopljeno 19.834 brakova i zabilježeno je 6010 razvoda. Drugim riječima, od 1000 sklopljenih brakova, 303 ih je završilo razvodom

Možda vam se čini kako je to "crna" ljubavna statistika, ali prema dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku, broj razvoda u Hrvatskoj je u padu. U odnosu na 2014. godinu kada je sklopljeno 19.501 brakova, a razvodom je završilo njih 6570, u 2015. godini dogodio se porast broja brakova i pad broja razvoda.

U 2015. godini u Hrvatskoj je sklopljeno 19.834 brakova i zabilježeno je 6010 razvoda.

Zanimljivo je kako je prema brojnim statistikama broj razvoda u inozemstvu u porastu. Prema iskustvu Johna Gottmana, psihologa na sveučilištu Washington i osnivača cijenjenog bračnog instituta Gottman, glavni uzrok raspada brakova je – prijezir.

Ta emocija definira se kao negativan osjećaj neodobravanja popraćen gađenjem, ljutnjom i odbacivanjem. Prijezir je puno gori od "obične" frustriranosti i negativnosti jer ukazuje na to da partner na vas ne gleda kao na nekog jednakog sebi, već smatra da ste "ispod njega" i vrijedite manje.

Istraživanje pod vodstvom Michaela Rosenfelda, profesora sociologije na Stanfordu, potvrdilo je da žene češće iniciraju razvod braka. Prema analizi podataka skupljenih između 2009. i 2015. godine u anketama u kojima je sudjelovalo više od 2.500 parova, žene su u 69 posto slučajeva bile te koje su tražile razvod.

Time odgovaraju na konvencionalne uloge supružnika koje još uvijek nisu u suglasju s promjenama na području jednakosti spolova. Udane žene koje su sudjelovale u istraživanju izražavale su svoje nezadovoljstvo s kvalitetom odnosa u braku, u usporedbi s odnosom koji su imale s partnerom prije braka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju