Otkako su, prije nekoliko godina, romani iz žanra psihotrilera poharali svijet, mogli smo pročitati brojne odlične bestselere. U Hrvatskoj je specifično ova godina, koja se bliži kraju, bila prepuna trilera s naglaskom na psihološkom. Prvijenac Ali Land, još je jedan istaknuti primjer kako napisati napetu priču koja zadire u najdublje tajne ljudske psihe.

Anniena majka je serijski ubojica. Annie nema izbora: majku ne može zaustaviti pa je mora prijaviti policiji. Kad dobije novu, udomiteljsku obitelj i novo ime – Milly – nada se novome početku. Sad će zacijelo moći biti onakva kakva želi. No kako se približava dan suđenja njezinoj majci, tajne iz Millyne prošlosti neće joj dati spavati.
Jer majka joj je serijski ubojica.
A krv nije voda…


Radnja je prilično originalna i postavlja važno pitanje
: može li se potomak, njegov najbliži rod, serijskog ubojice odvojiti od prošlosti, odgoja i, konačno, od genetske veze? Postoji li život poslije života?

Annie, sada MIlly, je djevojka koja je prijavila svoju vlastitu majku te će biti glavni svjedok na suđenju. Dok se čeka taj dan, dodijeljena joj je udomiteljska obitelj u kojoj je otac, Mike, istovremeno i psiholog, stručnjak za traumatična iskustva.

Majka se zove Saskia, udaljena, prazna i depresivna žena. Njihova kći Phoebe je, najblaže rečeno, problematična. Dakle, mlada djevojka sa stvarno velikim problemom i traumom dolazi u obitelj koja nije u potpunosti funkcionalna.

Radnju pratimo ravno iz Millyena uma u kojem nam podastire svoje misli o novom životu. U tom toku misli nerijetko se obraća svojoj mami te nas uvijek time podsjeti da je za nju vezana bez obzira na užase koje je ova počinila. A oni se, ukratko, sastoje od ubojstva i maltretiranja nemalog broja djece. To su užasi za koje nema opravdanja i oprosta.

Milly se priprema za suđenje uz pomoć Mikea koji je vodi kroz proces prilagodbe na novu stvarnost. Pokušava se uključiti u školu i normalan adolescentski život, ali Phoebe je isključuje i ružno se ponaša prema njoj.

Kao psihloški triler, ivaj je roman uspješno odradio posao držanja čitatelja na rubu stolca tijekom cijele knjige

No Milly je proživjela puno gore stvari od nevještog manipuliranja nekog srednjoškolskog bullyja. I tako se naša junakinja, prilagođava najbolje što može.

Nova je obitelj prepuna nesklada i autorica nam pokazuje koliko je ono što smatramo funkcionalnim zapravo blizu ponora. Tu je njezina vještina na vrhuncu. Također, psihološki profil Milly je izvrsno opisan jer na svakoj stranici vidimo, čitamo i osjećamo da je ta djevojka morala odrasti prebrzo i da svijet gleda očima stranca koji zna da ne pripada. Pitanje koje se proteže romanom je može li ikada pripadati…

Kroz cijelu se knjigu Milly boji da će njezina prošlost, njezina tajna koja mora ostati skrivena kako bi imala barem približno normalan život, izaći na površinu i to onemogućiti. Zamislite kako bi se stvari odvijale da se sazna kako je njezina majka ubila više ljudi. Tako nešto društvo ne oprašta niti osobama koje su na ikoji način povezane s ubojicom, a kamoli kad su njezinom djetetu.

Ovaj roman istovremeno je napet, nevjerojatno zanimljiv i jako tužan. Radnja jednostavno ne dozvoljava neku razinu sreće jer ono što se dogodilo ostaje trajno i neizbrisivo. Kao psihloški triler, uspješno je odradio posao držanja čitatelja na rubu stolca tijekom cijele knjige. Vjerujemo da prvi roman ove talentirane autorice nećete brzo zaboraviti. (Mozaik, 99,00 kn)

Ovaj psihotriler istovremeno je napet i nevjerojatno zanimljiv Ovaj psihotriler istovremeno je napet i nevjerojatno zanimljiv (Foto: Sonja Kovač)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju