Danas nam je teško zamisliti vremena kada nije bilo aplikacija za pisanje poruka i mailova, a pisanje pisama postao je gotovo "endemski" običaj. Međutim, nekada su pisma bila glavni i(li) jedini oblik komunikacije s osobama koje nisu u našoj blizini.

Bez obzira na to koliko daleko bili od svojih voljenih, pisma su se pisala makar im je ponekad trebalo nekoliko mjeseci da stignu na adresu.
Tako je engleski vojnik George Fortune svojoj voljenoj supruzi Mary pisma pisao na bojišnici u 1. svjetskom ratu.

Sva njegova pisma nedavno su pronađena u jednoj humanitarnoj trgovini u gradu Sunderlandu. U staroj šivaćoj kutiji koju su dobili u sklopu donacije nalazila su se i Georgeova pisma.

Ona su važan dio povijesti i podsjećaju nas koliko su se naši vojnici žrtvovali tijekom 1. svjetskog rata. Voljeli bismo pisma vratiti nekome od potomaka Mary Fortune, kazala je vlasnica trgovine.

Njezin apel naposljetku je došao do Davida Bambrougha. Njegov pradjed bio je brat Mary Fortune. David je BBC-ju otkrio kako su George i Mary imali jedno dijete, kći Marjorie koja je imala samo nekoliko mjeseci kada je George poginuo na bojištu u 28. godini života.

Marjorie nije imala svoju djecu i umrla je 2003. godine, a sve njezine stvari, uključujući i kutiju s pismima, donirane su nakon njezine smrti.
Sretan sam što su pisma pronađena i što su vraćena obitelji. To je jako emotivan trenutak, pronaći nešto opipljivo što te povezuje s ljudima koje znaš samo iz priča, priznao je David.

U pismima je George svojoj supruzi uglavnom pisao o svojoj svakodnevici na ratištu, a završavao ih je s dirljivom pozdravom: Šaljem ljubav tebi i bebi, ja sam tvoj voljeni suprug George.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju