Naoko savršena ljubav Jacqueline Bouvier i Johna F. Kennedyja imala je više padova nego uspona, ponajviše zbog brojnih afera neprežaljenog američkog predsjednika. Međutim, iako je uvijek okretala glavu na njegove preljube, jasno mu je davala do znanja da i ona ima svoje granice te je zahtijevala da ih poštuje.

U 50-im i 60-im godinama prošlog stoljeća, klan Kennedy za Amerikance je bio ekvivalent kraljevskim obiteljima. Građani SAD-a s neviđenim zanimanjem pratili su njihov javni i privatni život, a poseban interes izazivao je brak Jackie i Johna F. Kennedyja.

Jacqueline Bouvier udala se 1953. godine za mladog senatora Johna F. Kennedya. Obrazovana, inteligentna, sofisticirana i lijepa Jackie bila je žena iz snova za svakog političara, a pogotovo za Johna koji je imao velike ambicije i želju da postane predsjednik SAD-a.

Međutim, kao i mnogi drugi muškarci, J. F. K. nije znao cijeniti to što je imao. Njihov naoko savršen i skladan brak opstao je zahvaljujući Jackie koja je bila spremna tolerirati nevjere svog supruga pod uvjetom da je ne sramoti javno.

Upravo je zato jedna od njegovih afera u njoj izazivala najviše ljutnje.

NEOPROSTIVA MARILYN MONROE

U njujorškom Madison Square Gardenu 19. svibnja 1962. priređena je velika zabava povodom Kennedyjeva 45. rođendana. Američki predsjednik dobio je i jednu posebnu čestitku od žene koju je Jackie smatrala najvećom prijetnjom svom braku.

To je bila Marilyn Monroe. Tada 36-godišnja glumica zavodljivo je Kennedyju otpjevala "Sretan rođendan" ispred više od 15 tisuća ljudi i brojnih novinara koji su jedva dočekali priliku da ih ulove zajedno. Njezin nastup predsjednik je sa smiješkom prokomentirao: Sada mogu otići u mirovinu. Jackie je vjerovala da bi Marilyn svaki tren mogla javno progovoriti o vezi s Johnom, prirediti skandal koji će uništiti njegovu reputaciju i njihov brak te ih javno osramotiti.

Afera predsjednika i glumice koja je tada već bila javna tajna započela je tri mjeseca ranije, na večeri u njegovu čast održanoj u New Yorku. Nakon putovanja u Palm Springs krajem ožujka 1962. John je navodno odlučio prekinuti vezu s Marilyn koja se nikada nije prestala nadati da će postati njegova druga supruga.

Urbana legenda kaže da je u jednom trenutku čak nazvala Jackie kako bi joj priopćila da je John želi ostaviti zbog nje, ali Jackie joj je na to spremno odgovorila: Marilyn, oženit ćeš se za njega, to je sjajno. Nakon toga ćeš se useliti u Bijelu kuću i baviti se dužnostima Prve dame, a ja ću se iseliti i ti ćeš preuzeti sve probleme.

Javno zavođenje na rođendanskoj zabavi u Madison Square Gardenu nikada nije oprostila svom suprugu, ali pronašla je način da mu vrati za neugodu koju joj je prouzročio.

ZAVODNIK ONASSIS – KONURENCIJA KOJU J. F. K. NIJE MOGAO IGNORIRATI

Četiri godine ranije Jackie i John neočekivano su se našli na jahti milijunaša Aristotela Onassisa. Tamo ih je doveo talijanski industrijalist Giovanni Agnelli kako bi upoznali Winstona Churchilla kojeg je Onassis pozvao na druženje.

Dok su Winston i Kennedy razgovarali, grčki zavodnik iskoristio je priliku kako bi se upoznao s Jackie. Ostao je zadivljen njezinom elegantnom pojavom. Ima nešto vraški tvrdoglavo u njoj, nešto provokativno u toj dami. Ona ima senzualnu dušu, kazao je nakon upoznavanja svojim prijateljima koji su ga odmah upozorili da je premlada za njega. Iako je u to vrijeme već bio u vezi s opernom divom Marijom Callas, to ga nije spriječilo da u budućoj američkoj prvoj dami pronađe svoj novi zavodnički izazov.

Kennedy je u to vrijeme planirao kandidaturu za predsjednika SAD-a i svoju ženu čvrsto je držao uz sebe pa je Onassis uskoro pažnju usmjerio na njezinu sestru Lee Radziwill.

U proljeće 1963. godine njezin brak sa Stanislavom Radziwillom bio je pred raspadom. Upustila se u aferu s Onassisom, a mnogi vjeruju da ju je zaveo samo kako bi došao do Jackie. Bio je magnetski privlačan. Kretao se kao vladar, želio je biti primijećen i primjećivao je sve, opisala ga je Lee jednom prilikom. Kada su je upitali je li se željela udati za njega, odgovorila je kratko i jasno: A tko nije?

Kada je Jackie 1961. godine otputovala u službeni posjet Grčkoj, Kennedy je s njom poslao i agenta tajne službe koji je imao dužnost držati Prvu damu podalje od Onassisa. Vjerovao je da će je pokušati zavesti ako se sretnu i želio je to onemogućiti pod svaku cijenu. To mu je i uspjelo, ali sljedeći susret nije mogao spriječiti.

Početkom kolovoza 1963. Jackie je rodila sina Patricka koji je umro 39 sati nakon rođenja. Prva dama bila je neutješna, a Lee se uplašila da će pasti u tešku depresiju. Pozvala je sestru da joj se pridruži na krstarenju s Onassisom kako bi udaljena od američke javnosti lakše prebrodila gubitak djeteta.

Jackie je odmah pristala na to, ali Kennedyju se ta ideja nimalo nije svidjela. Do njega su odavno došle glasine o Onassisovom interesu za njegovu suprugu, a bogataševa veza s Lee također je bila trn u oku njihove obitelji.

J. F. K. je u jednom trenutku kleknuo ispred supruge i preklinjao je da ne ode na krstarenje kako ne bi ugrozila imidž obitelji. Međutim, Jackie je bila odlučna i ništa je nije moglo spriječiti da otputuje. Bio je to i način da suprugu vrati za svu sramotu koju joj je priredio svojim preljubima, a naposljetku joj je povjeren i tajni zadatak – sestru je morala uvjeriti da se zbog ugleda klana Kennedy ne uda za Grka koji je u SAD-u imao kontroverznu reputaciju.

Na Onassisovoj jahti Christina provela je četiri tjedna tijekom kojih je bogataš maksimalno poštivao njezinu privatnost, držao se podalje od nje i dao joj prostora da se u miru oporavlja od teškog gubitka.

Kada se odlučila vratiti u SAD sa sestrom, Onassis im je dao oproštajni poklon. Jackie je dobila ogrlicu s rubinima, a Lee tri narukvice ukrašene dijamantima. Nezadovoljna Lee u svom pismu Kennedyju napisala je da njezine nakinđurene narukvice njegova mala kći Caroline ne bi nosila ni na dječju rođendansku zabavu.

RASPLET RAVAN GRČKIM TRAGEDIJAMA

Samo dva mjeseca kasnije dogodila se prva tragedija koja je zauvijek obilježila život obitelji Kennedy. John F. Kennedy 22. studenog 1963. ubijen je u Dallasu. Slike Jackie u ružičastom kostimu natopljenom krvlju ubijenog supruga obišle su svijet.

Utjehu nakon Johnove smrti pronašla je u njegovu bratu Robertu Kennedyju. Međutim, sudbina ovoj obitelji i dalje nije davala mira. Robert je ubijen u atentatu 1968. godine. Jackie se iz straha za svoju djecu odlučila potpuno odvojiti od Kennedyjevih nakon ove tragedije i obratila se starom prijatelju koji ju je dočekao raširenih ruku –Aristotelu Onassisu.

Ubrzo je iznenadila svijet zarukama za 23 godine starijeg grčkog bogataša o kojima nije sama obavijestila sestru. To je umjesto nje napravio Onassis. Lee je bila šokirana i razočarana. Iako više nije bila u vezi s njim, sestrine zaruke doživjela je kao izdaju s obzirom na to da ju je godinama prije toga sama Jackie odgovarala od braka s Onassisom.

Bogataš ju je molio da dođe na vjenčanje, što je naposljetku i napravila. Na malu ceremoniju održanu na Onassisovu privatnom otoku stigla je u ulozi sestrine vjenčane kume. Odjevena u jednostavnu bijelu haljinu modne kuće Valentino, Jackie je ispred 40-ak uzvanika obećala vjernost svom drugom suprugu.

Tog dana Jackie Kennedy postala je Jackie O.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju