Niti nakon točno pedeset pet godina od ubojstva američkog predsjednika Johna F. Kennedyja ne prestaju priče, rasprave i teorije zavjere o njegovoj smrti. Prizor njegove supruge u zakrvavljenom ružičastom kostimu duboko se usjekao u svijest američkih građana i upravo je taj odjevni predmet postao trajnim simbolom navedene tragedije.

Galerija Jackie Kennedy Lyndon B. Johnson, Jacqueline Kennedy i John F. Kennedy Jacqueline Kennedy ulazi u automobil s lijesom svoga supruga John F. Kennedyja +2 Lyndon Johnson položio je zakletvu za predsjednika u zrakoplovu koji je u Washington prevozio tijelo Johna F. Kennedyja

Jacqueline Bouvier Kennedy još uvijek je, baš i u vrijeme dok je bila američka prva dama, ikona stila čiji se istančani ukus i elegancija ističu kao najljepši primjer ženstvenosti i profinjenosti.

Kostimi sa suknjom dužine do pola koljena, jednostavni sakoi s tričetvrt rukavima te haljine A-kroja bez rukava u kombinaciji s rukavicama koje završavaju iznad laktova postali su prepoznatljivi komadi takozvanog Jackie stila.

Ovaj najtužniji ružičasti odjevni predmet prije putovanja u Teksas Jacqueline je nosila 6 puta

Njezin omiljeni dizajner bio je Oleg Cassini, Amerikanac francuskog podrijetla i obiteljski prijatelj, no uz njega Jacqueline je nosila najbolje iz francuske mode – kreacije Givenchyja, Diora i Chanela. A upravo je Chanel bio izbor za fatalni dan kada je u Dallasu ubijen John F. Kennedy.

Milijuni ljudi diljem svijeta 22. studenog 1963. godine vidjeli su kako u ružičastom kostimu drži crvene ruže i pozdravlja okupljene u zrakoplovnoj luci "Love Field".

Iako je tijekom turneje po Teksasu prilikom silaska iz zrakoplova u zračnoj luci dobivala žute ruže, tog kobnog dana gotovo proročanski u ruke je primila buket crvenih ruža.

U istom su je kostimu vidjeli kako se vozi osunčanim Dallasom u predsjedničkoj limuzini i, u konačnici, kako se pokušava izvući sa stražnjeg sjedišta vozila nakon što joj je suprug pogođen s tri metka.

Svaki put kada smo izašli iz aviona tog dana dobila sam žute ruže. U Dallasu sam dobila crveni buket i pomislila  kako neobično. Na kraju je sjedalo bilo puno krvi i crvenih latica, prisjetila se kasnije Jacqueline.

Jacqueline Kennedy ulazi u automobil s lijesom svoga supruga John F. Kennedyja Jacqueline Kennedy ulazi u automobil s lijesom svoga supruga John F. Kennedyja (Foto: AFP)

Kasnije tijekom dana Jacqueline je odbila skinuti kostim umrljan suprugovom krvlju uz riječi: Neka vide što su učinili. U njemu je bila i za vrijeme polaganja zakletve novog predsjednika Lyndona G. Johnsona tijekom leta od Dallasa prema Washingtonu u američkom predsjedničkom zrakoplovu "Air Force One". Kostim se nije prao u međuvremenu, te su krvave mrlje bile jasno vidljive na njezinu desnom rukavu.

Jackie Kennedy Priča o Jackie: Žena bez koje bi John F. Kennedy bio "samo" predsjednik

Kako je vrijeme odmicalo, u modnim je vodama počela rasprava o podrijetlu kultnog kostima. Na kraju je usuglašeno da je kostim šivan u New Yorku, ali po uzoru na odjevni komad iz linije modne kuće Chanel iz 1961. godine. Chanel također potpisuje tkaninu i gumbe.

Tijekom dana Jacqueline je odbila skinuti kostim umrljan krvlju supruga uz riječi 'Neka vide što su učinili'

Premda je Jacqueline jako voljela francusku modu, kao prva dama SAD-a željela je kupovati domaće proizvode, pa je stoga napravljen taj modno-politički kompromis.

Pretpostavlja se da je kostim stajao oko 1000 dolara (što u današnjoj vrijednosti valute iznosi više od 7500 dolara). Taj najtužniji ružičasti odjevni predmet prije putovanja u Teksas Jacqueline je nosila šest puta, između ostaloga na putovanju u London godinu dana ranije.

Jacqueline Kennedy - 2 Vrijede i danas: 5 modnih zakona Jackie Kennedy koji su je učinili ikonom stila

Kostim se danas čuva u Američkom nacionalnom arhivu u državi Maryland, gdje ga je dopremila Jacquelineina majka Janet Auchincloss oko šest mjeseci nakon atentata. Mrlje od krvi još uvijek nisu očišćene, a kostim će biti dostupan na uvid javnosti 2103. godine.

Još jedna zanimljivost jest činjenica da je šešir Jackie Kennedy nestao. Nakon atentata agent tajne službe uručio ga je predsjedničkoj tajnici, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Ružičasti kostim Ružičasti kostim danas se čuva u Američkom državnom arhivu (Foto: AFP HAND OUT CECIL STOUGHTON-WHITE HOUSE PHOTOGRAPHS/JOHN F. KENNEDY PRESIDENTIAL LIBRARY AND MUSEUM)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju