Većina žena u nekom trenutku života osjeti vrlo snažne menstrualne grčeve, no kada to postane tortura i bolovi se javljaju na više mjesta, uzrok bi mogla biti endometrioza, kažu liječnici.

Naziv bolesti dolazi od "endometrija", naziva za sluznicu maternice. Endometrioza je poremećaj u kojem se benigne stanice endometrija nasele i počnu rasti izvan maternice, primjerice na jajnicima ili čak na mjehuru ili crijevima.

Svaka deseta žena, po procjenama stručnjaka, pati od endometrioze

Endometriotično tkivo osjetljivo je na spolne hormone jednako kao i normalna sluznica maternice, ono raste, zadebljava se i naposljetku ljušti. Za vrijeme menstruacije žena s endometriozom ne krvari samo iz maternice nego iz svih otočića endometrija izvan nje.

Pošto brojna druga stanja mogu izazvati slične bolne simptome, mogu proći godine dok se endometrioza ne dijagnosticira. Dotad se u zahvaćenim organima mogu stvoriti priraslice i upale.

Žena kod ginekologa Endometrioza: Pet istina koje treba znati o vrlo čestoj kroničnoj bolesti

Svaka deseta žena, po procjenama stručnjaka, pati od endometrioze. Bol povezana s endometriozom obično počinje danima prije i traje tijekom mjesečnice i nakon toga nestaje. Može se osjetiti u donjem dijelu abdomena, ali i u leđima i tijekom mokrenja, pražnjenja crijeva ili spolnog odnosa.

Jajnici Pet tihih znakova policističnih jajnika zbog kojih morate ginekologu

Žene s takvim osjetom boli, posebno ako je povezan s menstrualnim ciklusom, trebale bi se obratiti svojem ginekologu, koji može otkriti znakove endometrioze ultrazvučnim pregledom. No sigurna dijagnoza može se postaviti jedino laparoskopijom pod općom anestezijom.

Slika nije dostupna Sedam istina koje prva menstruacija otkriva o zdravlju u budućnosti

U toj će proceduri kirurg napraviti malen rez u blizini pupka, umetnuti instrument - laparoskop - i njime u abdomenu potražiti tkivo nalik endometrijskom. Ponekad ga može i očistiti.

Slika nije dostupna Pet bitnih stvari koje ne smijemo prešutjeti svom ginekologu

Lijekovi poput sintetskih progesterona, tableta za kontracepciju i protuupalnih analgetika mogu pomoći u ublažavanju problema. Simptomi se mogu privremeno povući s trudnoćom. Treba napomenuti da endometrioza često utječe na ženinu plodnost. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju