Hrvatski glumac, redatelj i voditelj Vlado Štefančić napustio nas je u 87 godini života. Njemu u čast prisjetili smo se prvog velikog hrvatskog mjuzikla Jalta, Jalta, koja se izvodi već više od 45 godina


Neka cijeli ovaj svijet, još sja u suncu, neka naša Zemlja sva, postane sretna,
misao je vodilja i stihovi završnog songa u popularnom hrvatskom mjuziklu "Jalta, Jalta" za kojeg je libreto napisao Milan Grgić, a glazbu Alfi Kabiljo.

Radnja mjuzikla Jalta, Jalta smještena je u istoimeno crnomorsko ljetovalište na poluotoku Krim tijekom glasovite konferencije u veljači 1945. godine na kojoj su Staljin, Churchill i Roosevelt krojili novu mapu svijeta.

S državnicima stižu i njihova tri sobara: Rus Griša, Englez Stanley i Amerikanac Larry koji nemaju međusobnog povjerenja jedan u drugog kao i njihovi šefovi. Smješteni su u vilu Aramovski koju nadgleda Nina Filipovna, i koja pokušava održati mir među sobarima.

I sami sluge imaju ideju za podjelu svijeta, a to možda i ne bi bilo tako teško organizirati da se ne sukobljavaju na svakom koraku, i da ne postoji tajanstvena zelena livada na Antarktiku gdje nema zla ni rata...
Praizvedba je bila 28. prosinca 1971. godine u Zagrebu u režiji oca hrvatskog mjuzikla - Vlade Štefančića, a odigrana je više od 700 puta u 46 godina.

Rođeni Vukovarac većinu svoje karijere proveo je u Zagrebačkom kazalištu Komedija kao glumac i redatelj, a od 1969. do 1978. obnašao je i funkciju umjetničkog ravnatelja. Autor je gotovo 200 kazališnih predstava, 10.000 radijskih i oko 2000 televizijskih emisija.

Realizirao je i mjuzikl "Dundo Maroje", kao i prvu rock-operu "Gubec-beg" i "Grička vještica". Kao redatelj radio je i na najboljim stranim mjuziklima kao što su "Čovjek iz Manche" i "Jadnici" prije nego što su oni bili igrani na West Endu ili Broadwayu.

Na hrvatske daske koje život znače doveo je i "Guslača na krovu", "Kosu", "My Fair Lady", "Seviljskog brijača", ali i mnoge domaće mjuzikle kao što su Car Franjo Josip u Zagrebu i Kralj je gol Milana Grgića i Alfija Kabilja, Lady Šram Nine Škrabea i Arsena Dedića, ili "Tko pjeva zlo ne misli" Alfija Kabilja i Drage Britvića.
Vlado Štefančić dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad. Udruženje dramskih umjetnika Hrvatske mu je 2000. godine dodijelilo Nagradu Hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje, a 2006. godine dobio je nagradu "Vatroslav Lisinski" Hrvatskog društva skladatelja za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu.

Njegovom radu posvećena je i monografija  "Zabavljač", a u Kazalištu Komedija sljedećeg mi mjeseca trebao biti organiziran svečan koncert kojim će se obilježiti 70. obljetnica njegovog umjetničkog rada.

U videu pogledajte najpopularniju i završnu pjesmu iz mjuzikla Jalta, Jalta po imenu Neka cijeli ovaj svijet.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju