James Dean jedan je od najpoznatijih holivudskih glumaca svih vremena. Bio je pravi miljenik žena i poznati zavodnik, no svoju je veliku ljubav života izgubio i nikad to nije prebolio.

James Byron Dean rođen je u malom gradiću Marion u američkoj saveznoj državi Indiani 8. veljače 1931. godine. Od najranijeg djetinjstva bio je vrlo povezan i privržen svojoj majci Mildred Marie Wilson, za koju je tvrdio da ga jedina razumije.

Kad ju je iznenada izgubio od raka kad je imao svega devet godina, život mu se promijenio iz korijena. Otac ga šalje da živi na farmi kod ujaka i ujne, što će dramatično poremetiti njihov odnos sve do glumčeve prerane smrti.

Njegovi biografi tvrde da je utjehu, društvo, ali i duhovno vodstvo u teškim trenucima pronašao u metodističkom svećeniku Jamesu DeWeerdu, koji je navodno rasplamsao i Deanovu ljubav prema brzim automobilima.

Na studiju prava u Kaliforniji otkrit će svoju sklonost prema glumi, zbog koje će ući u filmsku legendu.

Zločesti dečko meka srca

I dok je u javnosti imao imidž zločestog dečka zahvaljujući ulogama u filmu "Buntovnik bez razloga" i "Istočno od raja", njegovi poznanici tvrde da je James bio daleko od te slike. Često je mijenjao raspoloženja te se munjevito transformirao iz tihog i povučenog, katkad sramežljivog momka u šašavog komedijaša koji može razvedriti cijelo društvo.

Ipak, studiji su ga poticali da igra na kartu kul frajera koji se rijetko kad smije u javnosti, ne vadi cigaretu iz usta i koji lomi srca gdje god prođe svojim motociklom ili sportskim automobilom.

Zahvaljujući svojoj magnetskoj privlačnosti i neosporivoj karizmatičnosti, uspio je čak i najobičnije komade odjeće – plave traperice i bijelu majicu – pretvoriti u modni trend koji se i danas kopira.

James Dean je bez sumnje imao "ono nešto" što je privlačilo ljude bez obzira na njihov spol. Odoljeti mu nisu mogle ni Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Joan Crawford i Judy Garland. No on nije mogao preboljeti gubitak ljubavi jedne glumice – Pier Angeli.

Neprežaljena ljubav

Talijanska glumica Pier Angeli i James Dean nisu dugo bili u vezi, a nekoliko je razloga za njihov prekid. Njezina majka nije odobravala to što Dean nije bio katolik, njegov stil života, brze automobile i način odijevanja. Također, ljudi iz filmskog studija s kojima je on surađivao pokušavali su ga odgovoriti od braka s Angeli.

Dean je i sam priznao mladoj glumici kako nije još spreman za brak, a nedugo nakon njihova prekida Angeli se zaručila za pjevača Vica Damonea te su se 1954. godine i vjenčali. Slavni glumac bio je šokiran i slomljena srca.

Kako je bio u nevjerici te se sam morao uvjeriti da je to sve istina, na dan vjenčanja Dean se sa svojim motorom pojavio ispred crkve.

Paul Newman Slažete li se s izborom? 15 najljepših muškaraca svih vremena

Četrnaest godina nakon što je njihova veza završila Pier Angeli opisala je kako je ta romansa izgledala:

Išli bismo zajedno na kalifornijsku obalu i tamo bismo u tajnosti ostajali u jednoj kućici na plaži, što dalje od znatiželjnih pogleda. Većinu vremena provodili smo na plaži, sjedeći, zabavljajući se, baš poput klinaca na fakultetu. Razgovarali bismo o sebi samima i našim problemima, o filmovima i glumi, o životu i životu poslije smrti. U potpunosti smo razumjeli jedno drugo. Bili smo poput Romea i Julije, zajedno i nerazdvojni. Ponekad smo na plaži toliko voljeli jedno drugo da smo samo htjeli zajedno ući u more držeći se za ruke, znajući da bismo onda bili zauvijek zajedno.

James Dean proveo je pet godina u Hollywoodu te je glumio u tri velika filma – "Istočno od raja", "Buntovnik bez razloga" i "Div". Prognozirala mu se ogromna slava i uspješna karijera, no mjesec dana prije premijere Buntovnika bez razloga 24-godišnji glumac stradao je u automobilskoj nesreći.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju