Ona je nepretenciozna holivudska zvijezda koja u svojoj karijeri stalno ruši predrasude. Jedna je od rijetkih koja će priznati da svoje glumačke početke zahvaljuje „vezama“, odnosno svojim slavnim roditeljima.

Galerija Jamie Lee Curtis Jamie Lee Curtis kao mala beba sa starijom sestrom Kelly i roditeljima Jamie Lee Curtis sa suprugom Christopherom Guestom 1992. godine +6 Jamie Lee Curtis u Noći vještica 1978. godine

Postala je popularna zahvaljujući serijalu filmova „Noć vještica“, a nazivaju je kraljicom horora, iako je privatno iznimno plašljiva. Najveće komplimente za glumu, pak, dobila je za svoj rad u komedijama i akcijskim filmovima.

Iako se u Hollywoodu ustalilo mišljenje kako žene iznad 40. godine teško dobivaju poslove, najzapaženiju ulogu u karijeri – i to onu u filmu "Everything Everywhere All at Once" redatelja Daniela Kwana i Daniela Scheinerta za koju je po prvi put nominirana za nagradu Oscar – ostvarila je u sedmom desetljeću života. Drage dame, ona je Jamie Lee Curtis.

U holivudskoj "kraljevskoj" obitelji

Jamie Lee Curtis rođena je 22. studenog 1958. godine u Santa Monici u Kaliforniji. Kćer je Jeanette Helen Morrison i Bernarda Schwartza poznatijih po njihovim scenskim imenima – Janet Leigh i Tony Curtis. Kada su se upoznali 1950. godine Janet je već bila etablirana glumica sa zanimljivim filmskim životopisom i dva propala braka, a Tony je tek započinjao svoju zvjezdanu karijeru.

Iako su radili za konkurentske filmske studije i mnogi su bili protiv njihove veze, ipak su se oženili 1951. godine. S vremenom su počeli zajedno raditi na istim projektima i pojavljivati se na glamuroznim holivudskim događanjima. Ispred kamera izgledalo je kao da imaju savršeni brak, no tek su rijetki znali da je njihov odnos iznimno turbulentan – ispunjen svađama, preljubima i profesionalnom ljubomorom.

Jamie Lee Curtis kao mala beba sa starijom sestrom Kelly i roditeljima Jamie Lee Curtis kao mala beba sa starijom sestrom Kelly i roditeljima (Foto: Guliver)

Neki vjeruju da je Janetina nominacija za Oscara u kategoriji najbolje sporedne ženske glumice 1961. godine za film „Psiho“ redatelja Alfreda Hitchcocka bila je kap koja je prelila čašu u njihovoj vezi. Nakon snimanja ovog kultnog filma glumica je, navodno, počela često tražiti utjehu u čaši, a Curtis je zatražio razvod godinu dana kasnije – kad je Jamie Lee imala tek četiri godine.

Jamie Lee i njezinu stariju sestru Kelly odgojila je njihova majka uz pomoć burzovnog mešetara Roberta Brandta za kojeg se udala 1962. godine i s kojim je ostala do kraja svojeg života.

On nije bio otac i nije bio zainteresiran biti ocem, rekla je Jamie Lee Curtis o Tonyju Curtisu nakon njegove smrti u medijima. Zanimljivo je pripomenuti da se holivudski glumac nakon razvoda s Janet Leigh oženio još pet puta, a sveukupno imao šestero djece kojima nije ostavio ni centa u svojoj oporuci.

Nismo se viđali, niti sam imala izgrađen odnos s njim, pa me nije mogao ni razočarati, ovim je riječima Jamie Lee Curtis objasnila osjećaje prema svojem biološkom ocu.

Jamie Lee Curtis u Noći vještica 1978. godine Jamie Lee Curtis u Noći vještica 1978. godine (Foto: Profimedia)

Glumački geni i kraljica horora

Iako je odrasla u obitelji holivudskih glumaca, Jamie Lee Curtis nikad nije sanjala o glumačkoj karijeri.

Škola joj nije išla od ruke, ali je bila popularna zahvaljujući vedroj naravi i smislu za humor. Pohađala je elitnu školu Harvard-Westlake, srednju školu Beverly Hills u Los Angelesu te Choate Rosemary Hall u Connecticutu. Upisala je i pravo na Sveučilištu Pacifik u Stocktonu u Kaliforniji, no odustala je nakon samo jednog semestra.

Zahvaljujući obiteljskim vezama pružila joj se prilika da iskuša glumu. Prve glumačke korake poduzela je na televizijskom setu, radeći na nizu serija poput "Quincy M.E." i "Pettycoat Affair".

Njezina prva filmska uloga – i to one Laurie Strode koja se nađe na meti serijskog ubojice Micheala Myersa u Carpenterovom filmu "Noć vještica" iz 1978. godine prometnula ju je u filmsku zvijezdu. Uloga je to koju je reprizirala čak sedam puta – posljednji u nizu bio je film "Noć vještica: Kraj" iz 2022. godine – i zahvaljujući kojoj je dobila nadimak kraljica horora.

Jamie Lee Curtis u filmu Kolo sreće iz 1983. godine Jamie Lee Curtis u filmu Kolo sreće iz 1983. godine (Foto: Profimedia)

Ništa ne bih imala bez Laurie Strode, ne bih imala karijeru, priznala je Jamie Lee u kasnijim intervjuima te otkrila da je vrlo plašljive naravi. Kraljica horora boji se naglih i jakih zvukova, a rukama prekriva lice kada nasluti da će se u filmu pojaviti neka strašna scena.

Iako su je nakon "Noći vještica" mnogi redatelji željeli davati isključivo uloge u horor filmovima, Jamie Lee je pokazala u 80-im godinama prošlog stoljeća da može briljirati i u drugim žanrovima. Nastupila je u nekim od najpopularnijih komedija te dekade kao što je "Kolo sreće" redatelja Johna Landisa u kojem se pojavila uz Eddyja Murphyja i Dana Akroyda, a za koji je osvojila nagradu BAFTA za najbolju sporednu glumicu 1984. godine. Kritičari su hvalili i njezin nastup u filmu "Riba zvanoj Wanda" Charlesa Crichtona i Johna Cleesea iz 1988. godine.

Jamie Lee Curtis sa suprugom Christopherom Guestom 1992. godine Jamie Lee Curtis sa suprugom Christopherom Guestom 1992. godine (Foto: Guliver)

Ljubav na prvi pogled

U prvoj polovici osamdesetih godina prošlog stoljeća upoznala je i ljubav svojeg života – Christophera Guesta. Štoviše, prvi put je svojeg budućeg supruga vidjela na stranicama časopisa.

Jedno proljetno popodne 1984. godine sjedila sam u dnevnom boravku s prijateljicom i producenticom Debrom Hill…i listala časopis Rolling Stones. Naišla sam na fotografiju tri muškarca. Pogledala sam u onog koji je stajao skroz ulijevo u kariranoj košulji, uprla sam prstom u fotografiju i rekla – udat ću se za njega,
priznala je glumica u razgovoru s Oprah Winfrey.

Prijateljica joj je otkrila da je riječ o vrlo talentiranom glumcu Christopheru Guestu koji je u to vrijeme promovirao svoj novi film "This is a Spinal Tap" redatelja Roba Rainera, a u kojem je tumačio rock zvijezdu. Dala joj je broj njegovog agenta.

Jamie Lee je u tom trenutku imala 25 godina, upravo je kupila svoj prvi dom u Los Angelesu, i imala obećavajuću filmsku karijeru ispred sebe. Okuražila se, nazvala Guestovog agenta i ostavila mu svoj broj uz naputak da ju Christopher nazove ako je zainteresiran za upoznavanje i druženje.

Prošli su mjeseci, a Guest ju nije nazvao. No sudbina ih nije mogla držati razdvojene predugo. Na ljeto iste godine slučajno su se vidjeli u jednom poznatom restoranu u New Yorku, par dana kasnije izašli na prvi spoj, a 18. prosinca 1984. godine izrekli sudbonosno da.

Jamie Lee Curtis s Ruby i Annie Jamie Lee Curtis s Ruby i Annie (Foto: Profimedia)

Neplodnost i posvajanje djece

Jamie Lee i Christopher u braku su već 39 godina i zajedno imaju dvoje djece: Annie i Ruby. Uvijek su željeli biti roditelji, ali su se dugo borili s neplodnošću.

Posvojenje je bio jedini način za nas da imamo obitelj, priznala je kasnije glumica u intervjuima.

Annie su posvojili 1986. godine, a deset godina kasnije obitelji se pridružila i Ruby koja je 2020. godine obitelji priznala da je transrodna osoba. Jamie Lee i Christopher velika su joj podrška na tom putu, o čemu će glumica reći:

Učim novu terminologiju i nove riječi. Nisam netko tko se pretvara da zna puno o transrodnim osobama. Svjesna sam da ću zabrljati, ali želim izbjeći velike greške.


Zahvaljujući svojim iskustvima s Annie i Ruby, Jamie Lee Curtis postala je javna zagovarateljica prava transrodnih osoba, ali i autorica dječjih knjiga. Napisala je dosad 12 dječjih knjiga za izdavačku kuću Harper Collins u kojima otvoreno progovara o važnim pitanjima poput posvajanja djece, odrastanja i moralnim vrijednostima.

Jamie Lee Curtis u filmu Perfect Jamie Lee Curtis u filmu Perfect (Foto: Profimedia)

Holivudski standardi ljepote i ovisnost o drogama

Tijekom cijele karijere, a posebice nakon filma "Perfect" iz 1985. godine u kojem je tumačila instruktoricu aerobika nevjerojatnih fizičkih proporcija, Jamie Lee Curtis je osjećala pritisak da udovolji nestvarnim holivudskim standardima ljepote.

Neumorno je vježbala i držala dijete, a prvu estetsku korekciju imala je prije 30. rođendana nakon što joj je kamerman na filmu rekao da je neće snimati jer izgleda – napuhnuto.

Bila sam ponižena, odmah nakon toga otišla sam kod estetskog kirurga i „sredila“ oči. Tada sam i prvi put probala Vicodin, i tako je započela moj ciklus ovisnosti.

Vicodin su jaki lijekovi protiv bolova koji mogu izazvati ovisnost ako se uzimaju u dužem vremenskom periodu. Jamie Lee ih je uzimala skoro 10 godina, a istovremeno se borila i s ovisnošću o alkoholu.

Kada sam prestala konzumirati ove supstance (1999. god. op. a) bila sam prestravljena da će tabloidi otkriti moju tajnu. Bila sam posramljena svojom slabošću.

Na kraju je shvatila da mora javno progovoriti o svojim slabostima jer će na taj način možda nadahnuti druge da potraže pomoć. Javno je govorila i o svojim manjim i većim estetskim zahvatima od botoksa do lipsosukcije koje je sve redom zažalila.

Odlučila je da ne želi više lagati o svojem izgledu niti podupirati industriju koja slavi mladost, te je pokazala svoje pravo lice i tijelo 2002 godine na naslovnici magazina More – bez trunke šminke i Photoshopa – u kompletu donjeg rublja.

Jamie Lee Curtis u filmu Istinite laži Jamie Lee Curtis u filmu Istinite laži (Foto: Profimedia)

Prva nominacija za nagradu Oscar

Jamie Lee Curtis u svojoj plodnoj karijeri radila je na osamdesetak filmskih i televizijskih projekata. Uz njezin rad na serijalu Noć vještica, i danas se najviše priča o filmu "Istinite laži" Jamesa Camerona iz 1994. godine u kojem je briljirala u ulozi šeprtljave supruge tajnog agenta, a za koju je dobila i Zlatni globus.

Bila je nominirana za Emmy, Grammy, Zlatne Globuse, Baftu i druge prestižne glumačke nagrade, a ove godine po prvi puta dobila je nominaciju i za nagradu Oscar. Baš kao i njezina majka, nominirana je za najbolju žensku sporednu ulogu i to za metaverzumski film "Everything Everywhere All at Once" koji je teško prepričati i onima koji su ga pogledali od prve do posljednje minute.

Holivudska glumica u filmu tumači službenicu u poreznoj upravi koja rastura borilačke vještine i može svirati klavir nožnim prstima.

Nikad nisam mislila da ću biti nominirana za Oscara. Moji roditelji i njihova slava je bila toliko legendarna da nikad nisam mislila da ću biti ni blizu te razine. Ova nominacija prekrasna je poveznica,
rekla je glumica.

Hoće li nadmašiti svoje roditelje i osvojiti prvi zlatni kipić u obitelji, otkrit ćemo u noći s nedjelje na ponedjeljak 13. ožujka kada će biti upriličena 95. dodjela nagrade Oscar.

Jamie Lee Curtis u filmu Everything Everywhere All at Once Jamie Lee Curtis u filmu Everything Everywhere All at Once (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju