Ako ste pogledali barem jednu epizodu popularne Netflixove hit serije “Grace i Frankie”, odmah će vas oduševiti nevjerojatna kemija i bliskost između glavnih glumica Jane Fonde i Lily Tomlin.

Galerija Jane Fonda i Lily Tomlin - 2 Jane Fonda i Lily Tomlin - 6 Jane Fonda i Lily Tomlin - 1 +4 Jane Fonda i Lily Tomlin - 4

Za to je jednim dijelom zaslužna briljantna gluma ovih diva, ali i privatno prijateljstvo koje traje već desetljećima.

Jane i Lily će reći da su zapravo srodne duše, koje su se upoznale 1977. godine nakon izvođenja Tomilinine monodrame “Appearing Nitely” u teatru Ahmanson u Los Angelesu. Jane Fondu je toliko oduševio njezin nastup da je odlučila iste večeri posjetiti njezinu garderobu i upoznati se.

Lily je, dakako, čula za kćer slavnog Petera Fonde. Štoviše, smatrala ju je pripadnicom holivudske elite te izvrsnom glumicom, koja ju je oduševila ulogom Bree Daniels u noir filmu "Klute" iz 1971. godine.

Glumice su odmah kliknule, a vrlo brzo Jane Fonda je odlučila Lily ponuditi ulogu u fimu “9 do 5” kojeg je koproducirala. Bila je riječ o komediji u kojem se tri tajnice odluče osvetiti svojem seksisičkom šefu.

Morala sam ju godinu dana nagovarati da prihvati ulogu, otkrila je Jane Fonda. Lily se željela posvetiti ozbiljnijim glumačkim ulogama, ali na kraju je ipak popustila.

Kada se projektu pridružila Dolly Parton, stvoren je legendarni trio koji će ih prometnuti u velike zvijezde. Komedija je osvojila srca mnogih u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i ostatku svijeta.

Jane Fonda i Lily Tomlin - 5 Lily Tomlin i Jane Fonda u filmu od 9 do 5 (Foto: Getty Images / Profimedia.hr)

Istovremeno, dolila je benzina njihovoj gorljivoj aktivističkoj želji da se zalažu za prava žena što čine i do današnjih dana.

U intervjuu za magazin People 2017. godine Jane Fonda je priznala:

Bila sam silovana i seksualno zlostavljana kao dijete. Dobila sam otkaz jer nisam željela spavati sa svojim šefom. Uvijek sam mislila da je sve to moja krivica, da nisam napravila ili rekla pravu stvar…Jedna od najboljih stvari koji je ženski pokret napravio jest činjenica da smo shvatili kako silovanje i nasilje nije naša krivica. Nad nama je počinjen zločin, to nije pravedno…

Ne čudi stoga što se posebno angažirala u projektima koji pomažu silovanim ženama. Niti što je svoju aktivističku strast prenijela je i na Lily, koja joj se, primjerice, pridružila u Ženskom maršu u Washintonu prošle godine, ali u protestima protiv moći velikih banaka te povećanju minimalnih nadnica za radnike diljem Sjedinjenih Američkih Država.

Iako u Hollywoodu vlada veliko rivalstvo, Jane i Lily ostale su dobre prijateljice sve ove godine. Zajedno su preživjele mnoge uspone i padove. Lily je bila velika podrška kada se Jane razvodila od supruga Toma Haydena i medijskog mogula Teda Turnera, a zauzvrat je dobila osobu kojoj može povjeriti detalje o svojoj privatnoj vezi sa spisateljicom Jane Wagner s kojom je od 1971.

U njoj sam našla nekoga s kim se mogu zabavljati, nekoga tko je odvažan, prodoran, tko se razumije u politiku, tko ima strast prema našem planetu, tko je dobra osoba te ima osjećaj za pravdu,
priznala je Lily Tomlin o Jane Fondi.

Fascinira me. Uvijek kaže nešto smiješno. Ne mogu vjeroavati koliko je duhovita. Volim je od prvog trenutka od kada sam je upoznala, otkrila je Jane Fonda o Lily Tomlin američkom tv voditelju Jimmyju Kimmelu.

Njihova nova serija je svojevrsna oda feminizmu jer Grace Hanson i Frankie Bergstein u svakoj epizodi na svojem primjeru pokazuju što to znači biti žena koja zna što želi. Grace i Frankie, naime, započnu proizvodnju vibratora za žene u trećoj životnoj dobi (koji su bolji za staračke zglobove) nakon što otkriju da su im muževi homoseksualci.

Jane i Lily željele su zajedno ponovo raditi, no priliku su dobile sasvim slučajno kada je poznata televizijska scenaristica Marta Kauffman (koja je s Davidom Craneom stvorila “Prijatelje”) načula kako su obje zainteresirane za projekt na malim ekranima.

U prvi mah pomislila je kako će pristati na posao samo ako glume u istom projektu, i tako je stvorena ideja za seriju "Grace and Frankie", koja se s velikim uspjehom emitira na Netflixu već petu godinu zaredom.

Neki bi rekli, bilo im je suđeno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju