Stručnjaci napominju da će ove godine popularno biti sirovo drvo u svjetlijim nijansama. Bezvremenski materijal kao što je drvo nikad ne može izići iz mode. To nam potvrđuje i činjenica da se iznova vraća u naš dom i u sjenu stavlja neke druge materijale.
Zato će mnogi poželjeti drvo ukomponirati i u uređenje kuhinjskog poda. Zbog hrpe prolivenih čaša, hrane, prskanja masnoće i ostalih zgoda i nezgoda stručnjaci će ipak preporučiti pločice jer je u uređenju doma, a posebno kuhinje – funkcionalnost uvijek ispred estetike.
Parketi u kuhinji (Foto: Living4media)
To nam je potvrdila i Martina Kordić, stručnjakinja u području uređenja interijera, koju smo upitali jedno od trenutačno najčešćih pitanja:
Je li parket dobar izbor za kuhinju ili bismo ipak trebali odabrati pločice?
U uređenju kuhinjskih podova, u ovim modernim vremenima, ključnu ulogu (iznad estetike) igra funkcionalnost, praktičnost i održavanje. Danas ima mnogo različitih materijala u odnosu na prije pa se, srećom, ne mora žrtvovati estetika za funkcionalnost, govori Martina.
Po njezinu osobnom odabiru, keramičke pločice doista su najbolji materijal za kuhinjski pod, ali nipošto ne treba isključiti mogućnost postavljanja neke vrste drvenog poda.
Zašto odabrati keramičke pločice?
Keramika je materijal koji se dobiva pečenjem na izrazito visokoj temperaturi, što je zapravo zato čini izdržljivom, vodootpornom i otpornom na toplinu. Preostale su prednosti lako održavanje, raznolikost dizajna, hipoalergenost i svakako prihvatljiva cijena. Sve te karakteristike čine keramičke pločice popularnim izborom za kuhinje i često su preferirane zbog svoje kombinacije praktičnosti, estetike i dugotrajnosti, objasnila je Martina.
Zašto odabrati parket?
Ipak, pločice su osjetljive na udarce, hladne na dodir, skliske, fuge se vrlo brzo zaprljaju i, naravno, zahtijevaju stručnost pri instalaciji, a često se dogodi da jedne ruke moraju prepravljati rad nekih drugih ruku.
To su glavni razlozi, objasnila je Martina, zbog kojih ljudi razmišljaju o nekim drugim materijalima prilikom uređenja kuhinjskog poda, a parket je mnogima prvi izbor nakon pločica.
Parketi u kuhinji (Foto: Living4media)
Pozitivne strane parketa u kuhinji su estetika, odnosno topliji dojam doma, udobnost poda, mogućnost obnavljanja, ekološka prihvatljivost, apsorbiranje zvukova hodanja i smanjenja buke, povećava vrijednost doma - u smislu kvalitetnog postavljenog parketa, kaže Martina i napominje da ljudi ipak trebaju razmisliti i o onim negativnim stranama parketa u kuhinji.
To ponekad može biti financijski izazovan pothvat. Primjerice, parket se deformira u kontaktu s vodom, osjetljiv je na visoke temperature, potrebno je paziti da se odmah obriše tekućina kako bi se spriječila apsorpcija tekućine, sklon je ogrebotinama i oštećenjima, objasnila je.
Na što treba obratiti pozornost prilikom odabira parketa za kuhinju?
- Kada smo u situaciji biranja parketa, najbitnije je obratiti pozornost na kvalitetu drva i proračun - parket može biti različito cijenjen, ovisno o vrsti drveta, debljini, završnoj obradi i proizvođaču.
- Postavite budžet prije nego što krenete u potragu za parketom i pronađite opciju koja odgovara vašem proračunu. Svaka vrsta drveta ima svoj vlastiti izgled, boju, teksturu i tvrdoću, pa odaberite onu koja najbolje odgovara vašem ukusu i potrebama.
- Svakako je jako dobar savjet otići kod stručnjaka na prodajna mjesta i uživo pregledati uzorke pod različitim osvjetljenjima i isprobati materijal na dodir, objasnila je Martina.
Još jedno pitanje koje se nameće u ovoj situaciji jest:
Treba li parket u kuhinji biti isti kao u ostatku doma?
To isključivo ovisi o osobnim preferencijama i stilu uređenja, kao i o praktičnim faktorima. Ne mora se koristiti parket i u kuhinji kao kontinuitet u odnosu na ostatak podova u domu. Važno je uzeti u obzir sve faktore, poput spomenutog kontinuiteta, estetskog dojma, praktičnosti, dostupnosti i troška (koji najčešće igra najveću ulogu) te na kraju odabrati opciju koja vam najbolje odgovara.
Koje su alternative?
Jedna od glavnih alternativa su podovi od vanila. Radi se o vrsti podne obloge koja je danas jako popularna zbog izdržljivosti, jednostavnosti održavanja i širokog raspona stilova i dizajna.
Parketi u kuhinji (Foto: Living4media)
Imaju mnogo kvaliteta – vodootpornost, izdržljivost, jednostavno održavanje, raznolikost stilova, udobnost, pristupačnost i jednostavnu instalaciju. Svakako bih izdvojila LVT (Luxury Vinyl Tile) jer su najkvalitetnija vrsta vinil podova i oponašaju izgled podnih obloga višeg cjenovnog ranga, po vrlo pristupačnim cijenama te su odlične za popularno i rašireno podno grijanje, savjetuje Martina.
Zavirite u galeriju na početku teksta i inspirirajte se drvenim podovima kakve biste mogli ukomponirati i u svoju kuhinju.
Parketi u kuhinji (Foto: Living4media)
25 ideja za uređenje kuhinje s materijalom koji uvijek daje posebnu toplinu +21