Za goste na svadbama pravila odijevanja ovise o mnogo faktora. Različite kulture imaju različita pravila. Tako su, na primjer, svi koji su imali priliku vidjeti barem jednu fotografiju tradicionalnog indijskog vjenčanja sigurno primijetili da na njihovim slavljima sve pršti od boja i blještavila nakita.

Galerija Glumica Amisha Patel na vjenčanju Priyanke Chopre i Nicka Jonasa Bijela haljina Crna haljina u street style izdanju +3 Crna haljina u street style izdanju

Ne samo to, na njihovim višednevnim svadbama nose se svečane odjevne kombinacije sastavljene od tradicionalnih komada, a među njima su i ženski topovi koji u potpunosti otkrivaju trbuh.

Glumica Amisha Patel na vjenčanju Priyanke Chopre i Nicka Jonasa Glumica Amisha Patel na vjenčanju Priyanke Chopre i Nicka Jonasa (Foto: Profimedia)

Kada bi se neka gošća pojavila na našem hrvatskom vjenčanju u npr. raskošnoj zlatnoj haljini ili kratkom topiću, njezina kombinacija bila bi proglašena neprimjerenom jer bi se smatralo da je zasjenila mladenku.

Svako podneblje donosi poseban svadbeni dress code, a jedno pravilo zapisano u kamen na našem podneblju jest da se gosti ne smiju pojaviti na vjenčanju u bijeloj boji. Većina mladenki kod nas nosi bijele vjenčanice ili modele u nijansama najbližim bijeloj boji pa bi gošća u bijeloj haljini maknula mladenku iz centra pažnje.

Bijela haljina U našem podneblju, bijela boja uglavnom je strogo zabranjena za goste na vjenčanjima (Foto: Profimedia)

Ovisno o željama mladenaca, bijela boja može biti dio propisanog kodeksa odijevanja, ali ako mladenci nisu izričito tražili da gosti nose tu boju, bolje je zaboraviti na nju.

Međutim, postoji još jedna boja koja je, potpuno neopravdano, u našem podneblju dobila status nepoželjne svadbene boje.

To je - crna. S jedne strane, percipira se kao boja povezana sa žalovanjem i zato je došla na loš glas. S druge strane, crna u svijetu mode slovi kao najelegantnija i najsofisticiranija boja.

Crna haljina u street style izdanju Crna haljina u street style izdanju (Foto: Profimedia)

Crna haljina također je pojam apsolutne elegancije i modni znalci redovito ponavljaju da je to odjevni komad koji se može nositi u baš svim prigodama. Crne hlače i crna suknja isto pripadaju skupini vječnih odjevnih komada primjerenih u svim situacijama. Svim, ali ne i vjenčanjima?

Ako smo upravo crne odjevne komade proglasili svevremenskima, dali im status ultimativnih sofisticiranih modnih aduta, zašto te iste komade smatramo nepoželjnima na svadbama koje su pak prigoda na kojoj od gostiju očekujemo eleganciju?

Crna haljina u street style izdanju Crna haljina u street style izdanju (Foto: Profimedia)

Ne samo da je elegantna, crna je ozbiljna i profesionalna boja. U njoj nikoga nećete baciti u drugi plan ili zasjeniti, a upravo je to ono čemu gosti na svadbi teže kada je u pitanju odjeća.

Zapravo, gledano iz modnog kuta, crna je jedina 100 posto sigurna boja s kojom se nikome na svadbi nećete zamjeriti, a ujedno ćete u njoj izgledati primjereno i elegantno.

Crna haljina u street style izdanju Crna haljina u street style izdanju (Foto: Profimedia)

Svoje mišljenje o ovom pitanju s nama je podijelila i naša kolegica Ana S. koja smatra kako crna boja itekako može biti dio svadbenih kombinacija.

Ja na svadbama već godinama nosim isključivo crne haljine. Meni osobno nema smisla trošiti novac na neku haljinu koju ćeš nositi samo jednom. Kad već kupujem nešto svečano, onda želim da to bude komad koji kasnije mogu opet nositi. Ako kupim neku specifičnu ljubičastu večernju toaletu, nema šanse da je ikad više odjenem. Zaboravit ću je u ormaru. Ali zato sam svaku crnu haljinu kupljenu za nečiju svadbu pošteno iznosila i nakon nje. Puno je više prigoda u kojima ih mogu nositi.

Nosite li crnu boju na svadbe?

glasova:

Ako imam neku blesavu fazu u kojoj se osjećam debelo, jedina stvar koja mi pada na pamet je crna haljina. U njoj se uvijek osjećam super. Samo je izvučem iz ormara, nađem neke štikle i torbicu i to je to. Nema ništa elegantnije od crne haljine i zato mi je nezamislivo da mi netko kaže kako se u njoj ne mogu pojaviti na nečijoj svadbi.

Crna haljina u street style izdanju Crna haljina u street style izdanju (Foto: Profimedia)

Dosad nisam imala nikakvih primjedbi od prijateljica na čije sam ih vjenčanje nosila, neke od njih su i na moje vjenčanje došle u crnom, ali recimo moji starci su me znali kritizirati i komentirati da izgledam kao da idem na sprovod. Uopće se ne zamaram s tim, oni su neka druga stara škola.

Što se mene tiče, važno je samo da si primjeren u smislu da baš ne dođeš polugol na vjenčanje, zaključila je Ana.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju