Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Nema veze s krumpirom: Zašto ne možemo prestati jesti čips?

17-10-2017 Piše Zadovoljna
komentari

Nerijetko se događa da otvorite vrećicu čipsa i on samo odjedanput "magično" nestane. Znanstvenici su napokon objasnili zašto je ova grickalica tako neodoljiva

Razlog zbog kojeg stalno vraćate ruku u vrećicu s čipsom nema prevelike veze s krumpirom, bez obzira na to koliko su neki strastveni prema njegovu hrskavom i tankom obliku.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Jedanput kada mozak okusi čips, jednostavno želi još Dvije glavne karakteristike čipsa jesu da je slan i mastan, a prema brojnim znanstvenim studijama koje su provedene, jedenje slane hrane potiče otpuštanje dopamina, neurotransmitera odgovornog za središte limbičkog sustava koji regulira funkcije povezane sa zadovoljstvom.

Stoga, jedanput kada ga mozak okusi, jednostavno ga želi još.

Jedno australsko istraživanje potvrdilo je ove rezultate. Ispitanicima je rečeno da od četiri ponuđena jela za ručak, mogu jesti što god odaberu i u količinama kojima žele.

Svaki tjedan ponuđena im je i jedna vrsta tjestenine kojoj je samo mijenjan omjer soli i masti, npr. prvi je tjedan bila manje masna i s malo soli, a zadnji jako masna i dobro posoljena.

Bez obzira na masnoću, ispitanici su jeli 11 posto više hrane koja je bila slanija.
Ako je hrana manje slana, lakše je kontrolirati se i biti discipliniran, objasnio je autor studije Russel Keast.

Međutim, kada joj dodamo sol, sve pada u vodu – mozak želi koliko god može dobiti soli i dopamina.

Pročitaj još
Pročitaj još