Djetetovo zdravlje vrlo je bitno i ono treba biti prioritet svim roditeljima. Na sreću, dovoljno je promijeniti neke navike kako bi djeca bila vrlo zdrava. Normalno je da se i najzdravija djeca razbole, ali usvajanjem ovih osam jednostavnih i zdravih navika to će se puno rjeđe događati.

1. Znaju da je dobar san važan

San je potreban za zdrav rast, za fizičko i psihičko zdravlje djeteta te za sprječavanje određenih zdravstvenih rizika. Maloj djeci potrebno je od 11 do 14 sati sna svake noći, a tinejdžerima od 8 do 10 sati.

2. Peru ruke prije jela

Ovo je navika koju roditelji svakako trebaju prenijeti na svoju djecu. Vrlo je jednostavna, ali je od velike važnosti jer djeca koja redovito peru ruke imaju puno manje šanse za razvijanje dišnih i gastrointestinalnih bolesti.

3. Jedu zdravu, ali i nezdravu hranu

Naravno da zdrava i uravnotežena prehrana treba biti na prvom mjestu. No, sasvim je u redu s vremena na vrijeme dati djetetu da se zasladi desertom ili grickalicama koji ne spadaju baš u kategoriju zdrave hrane.

4. Igraju se vani

Aktivna djeca su zdrava djeca. Takva dječja igra sa sobom donosi fizičke prednosti kao što su smanjeni rizik od pretilosti i od bolesti koje su povezane s tjelesnom težinom. Također, redovita aktivnost pomaže pri smanjivanju razine stresa te pri podizanju raspoloženja.

5. Imaju roditelje kojima je vlastito zdravlje prioritet

Kada su roditelji jako zaposleni onda prestanu misliti na vlastito zdravlje te im prioritet postane samo djetetovo zdravlje. To nije dobro jer se tada oni sami mogu razboljeti i to prenijeti na dijete. Roditeljima vlastito zdravlje treba biti prioritet kako bi postavili dobar primjer svojoj djeci te kako ne bi oni bili ti koji su ugrozili zdravlje svog djeteta.

6. Ne provode puno vremena ispred ekrana

Roditelji ne bi smjeli provoditi puno vremena ispred ekrana, a kamoli djeca. Računala, tableti, videoigre i mobiteli trebaju se koristiti što manje jer djeca koja na takav način provode puno vremena sklonija su razvijanju pretilosti, depresije, problema sa spavanjem te zanemarivanju ostalih obaveza.

7. Redovito obavljaju liječničke preglede

Redoviti posjeti doktoru mogu biti od velike pomoći jer tada se roditelji mogu uvjeriti da im je zdravstveno stanje djeteta odlično ili pak doktor tada puno ranije može otkriti problem kojeg roditelji ne bi ni bili svjesni.

Tinejdžerka Kako odgojiti dijete koje će voljeti svoje tijelo? Igra plastelinom Igra plastelinom: Tehnika koja će pomoći vašem djetetu da se otvori o svojim osjećajima

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju