Da biste jeli zdravo i uravnoteženo, ne morate potrošiti velike novce. Nutricionisti preporučuju u prehrani ovih pet namirnica koje su bogate hranjivim tvarima, a koje pomažu u postizanju idealne figure, ili njenom održavanju


1. Pileći zabatak bez kože

Ovaj je komad mesa dobar izvor nemasnih proteina i namirnica koja se može pripremiti na razne načine.
Ne samo da je zabatak jeftiniji od pilećih prsa, nego ima i više okusa, jednostavnije se priprema, odnosno ne presušuje se lako, tvrdi nutricionistica Monica Reinagel i autorica knjige "Nutrition Diva's Secrets for a Healthy Diet“.

U zimskim mjesecima prehrana nam može oskudijevati vitaminima i mineralima zbog manjka raznovrsnih namirnica iz prirode. Upravo zato, nutricionisti savjetuju kupovinu zaleđenog povrća i voća.

2. Srdela
Riba ima mnogo pozitivnih djelovanja na zdravlje pojedinca, no kupovanje tune ili lososa moglo bi vam vrlo brzo isprazniti novčanik. Upravo zato srdele se nameću kao izvrsna alternativa. Pristupačne su, a obiluju vrijednim nutrijentima za ljudsko zdravlje. Posebno su bogate omega 3 masnim kiselinama koje reguliraju zdravlje srca i krvožilnog sustava.

3. Smrznuto voće i povrće
U zimskim mjesecima prehrana nam može oskudijevati vitaminima i mineralima zbog manjka raznovrsnih namirnica iz prirode. Upravo zato, nutricionisti savjetuju kupovinu zaleđenog povrća i voća.
Imaju istu količinu nutrijenata kao i svježe namirnice jer su pakirane kada su postigle maksimalnu zrelost, priznaje nutricionistica Monica Reinagel. Ipak, imajte na umu da se neke namirnice ne smiju stavljati u ledenicu.

4. Grah
Grah je jeftin izvor nemasnih proteina, a može se pripremiti u juhama, varivima i salatama, ističe nutricionistica Joy Bauer, autorica knjige "From Junk Food to Joy Food". Zbog visokog postotka prehrambenih vlakana grah je saveznik za poboljšanje probave, snižavanje lošeg kolesterola, a neke nove studije pokazuju i da može pomoći u procesu mršavljenja.

5. Jaja
Kakva su vam jaja najdraža – kuhana, na kajganu ili možda poširana? Ova fleksibilna namirnica je jeftin izvor bjelančevina, a može se pripremiti na brojne načine za doručak, ručak ili večeru.
Jaja su kvalitetan izvor bjelančevina, a ako želite uštedjeti na kalorijama, jedno cijelo jaje pomiješajte s nekoliko bjelanjaka i riješit ćete taj problem, upozorava nutricionistica Joy Bauer. Provjerite među ovim zankovima jedete li dovoljne količine bjelančevina.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju