Jelena Zera (38) poduzetnica je, turistički vodič, a nije joj strano ni pisanje, pa će uskoro biti objavljen njezin prvi roman, fiktivna priča o braniteljici Mariji.

Darija Matković Živković (47) već 20 godina vodi frizerski salon, a opušta se uz slikanje koje je u njezinu životu zapravo puno više od tek običnog hobija.

Jelena i Darija su Vukovarke, prijateljice koje su na svojoj koži osjetile ratna stradanja, ali i koje 28 godina kasnije imaju želju da svoj grad prezentiraju u novom ruhu. Kroz smijeh kažu da to novo ruho nije carevo, nego jedno pozitivno i uspješno ruho.

Zapravo, svoju želju nisu ostavile samo željom, nego poduzimaju sve što mogu da ona bude što stvarnija.

Između ostalog, njih dvije su prije godinu dana pokrenule kolekciju La Donna. Sve je počelo s majicama na kojima je glavni simbol vukovarska žena, a danas u ponudi imaju kišobrane, magnete, zidne satove… Svi oni uskoro će se naći i na njihovoj web stranici vunikat.com.

Djeca su naše najveće blago "Priča za roditelje" Siniše Glavaševića: "Djeca su jedino dobro koje je čovječanstvu ostalo"

Slika nije dostupna Vesna Bosanac: Priča žene koja je u najtežim trenucima stala na čelo vukovarske bolnice

KAKO JE SVE POČELO?

Uloge su na samom početku podijelile vrlo lako - Darija je preuzela umjetnički, a Jelena menadžerski dio.

Kada smo ih pitali kako je počela njihova zajednička poslovna priča prisjetile su se ugodnog razgovora na terasi jednog hotela gdje su se kao teme nametnule Darijino višegodišnje bavljenje slikarstvom i Jeleninom rad u menadžmentu.

Ni u Vukovaru ni u bilo kojem dijelu Lijepe naše nije teško započeti jednu novu, kvalitetnu priču u koju vjeruje osoba koja ju pokreće i koja iza sebe ima podršku prijatelja i obitelji.

Odlučile su spojiti svoja znanja i vještine i u Vukovaru pokrenuti priču u kojoj će pozitivne, šarene i prekrasne žene slati jednu novu poruku iz Vukovara.

Kako je objasnila Jelena, s obzirom da potječe iz umjetničke obitelji, cijeli je život okružena kreativnošću i umjetnošću. Osim toga, tijekom 20 godina rada u frizerskom salonu susrela je razne žene koje su nepresušna inspiracija jer je svaka različita i posebna na svoj način.

Ne čudi zato da su joj i motivi na slikama najčešće žene koje su ona i Jelena zajedničkim snagama preselile s platna na majice.

Najveća mi je inspiracija moja majka koja je odgojila četvero djece i nikada joj nije bilo teško boriti se sa svime što ju je pratilo, koliko god dobro ili loše bilo. I ona predivno slika, ali radi velike obitelji i obveza nikada nije uspjela svoju kreativnost izbaciti. Ja bez slikanja ne mogu živjeti, kreativnost koju izražavam kroz slikanje je dio svakodnevnog opuštanja, objašnjava Darija.

Jelena kaže kako slike na njihovim majicama simboliziraju žene koje su supruge, majke, ratnice koje su u Domovinskom ratu pretrpjele mnoge žrtve, ali su unatoč svemu ostale pozitivne i usmjerene na svoju obitelj.

Svakodnevno upoznajemo iznimno hrabre žene koje se uspješno bore s raznim nedaćama, međutim i ja poput Darije veliki značaj pridajem svojoj majci koja je s 30 godina ostala sama u ratnom Vukovaru, završila u progonstvu s dvoje djece i uspješno se izborila sa svim problemima koje joj je život priredio. Sve te žene odašilju snagu koju jednostavno ne možemo i ne smijemo zanemariti, nego veličati i duboko poštivati, zaključuje Jelena.

USPJEŠAN POČETAK

Njihova ideja nastala je u gradu na Dunavu, ali u godinu dana njihovi proizvodi, koji nose oznaku "Made in Vukovar", pronašli su put do drugih hrvatskih gradova, prešli granice, otišli na druge kontinente i stigli do New Yorka, Dubaija, Londona...

Namjera je prvenstveno bila ta da se smanji utjecaj politike i poveća utjecaj gospodarstva. Htjele smo povezati različite gospodarstvenike, na dobrobit svih, izgraditi novi proizvod i prezentirati Grad u novom ruhu… I vjerujemo da smo uspjele, krenule smo s dva poslovna partnera, danas smo ih prešli preko deset u samom Gradu, na nivou države imamo više od dvadeset suradnika, pričaju o razvoju svoje danas uspješne ideje.

BEZ STRAHA

Uspjeh ih vjerojatno prati i jer se u niti jednom trenutku nisu bojale započeti nešto ovakvo u Vukovaru.

Ni u Vukovaru ni u bilo kojem dijelu Lijepe naše nije teško započeti jednu novu, kvalitetnu priču u koju vjeruje osoba koja ju pokreće i koja iza sebe ima podršku prijatelja i obitelji. Na strah se nismo obazirale u niti jednom trenutku. Išle smo za intuicijom i željom za stvaranjem, za postizanjem nečega što u konačnici spaja, a ne razdvaja, pričaju.

Priznaju, strah je nešto što se pojavi kasnije, u trenucima kada prodaja možda ne ide onako kako si zamislio, ali tada se smire i pokušaju iznjedriti nešto novo kako nikad ne bi bile dosadne svojim kupcima.

Ni u Vukovaru ni u bilo kojem dijelu Lijepe naše nije teško započeti jednu novu, kvalitetnu priču u koju vjeruje osoba koja ju pokreće i koja iza sebe ima podršku prijatelja i obitelji.

Ideja im, srećom, ne nedostaje.

Neku priču započnemo između nas dvije, a zatim ju razrađujemo. I ne, ne zaživi svaka ideja, upravo zato puno razgovaramo, planiramo i gledamo sve slabosti i prednosti ideje. Tada odlučujemo koju ideju ćemo prezentirati, objašnjavaju.

Povezale su se i s drugim poduzetnicima, a konačni cilj je bolji Vukovar, onaj u kojem su i Darija i Jelena osjetile što je život, kako krenuti dalje, u čemu pronaći snagu.

ŽIVOTNE LEKCIJE

Jelena je u ratu ostala bez oca koji je ubijen na Ovčari. Kaže da će rane zauvijek biti dio nje, ali i da si je od svoje desete godine, kada je izašla iz razrušenog Vukovara, ponavljala da se sve u životu događa s razlogom što ju je držalo pozitivnom.

Vođena riječima Siniše Glavaševića, izgradila sam sebe, a sada sa svim Vukovarcima želim izgraditi novu budućnost. U Vukovaru je život težak, kao i u svakom drugom dijelu Hrvatske, ali ako odustanemo prvenstveno sami sebi ne činimo dobro, a onda ni našoj okolini, priča Jelena kojoj veliku podršku pruža obitelj zbog koje želi još više napredovati.

Darijin otac bio je zapovjednik civila u Bogdanovcima i upravo radi njega i svih branitelja one su, kaže, počele priču o podizanju Vukovara. Veliku podršku pružaju joj suprug i sin, a ona na život u Vukovaru gleda kroz svoje ružičaste naočale.

I vidim ga kao savršeni grad spreman za boljitak, spreman za pozitivu i budućnost svih ljudi u njemu, zaključuje.

Na kraju i ona i Jelena poručuju da je za uspjeh najvažnija vjera u sebe.

I ne ide uvijek sve lako, ali kad imaš vjere jednostavno se sve složi, zaključile su i svojim Vukovarcima poručile da i oni vjeruju, budu pozitivni i radišni.

Uz vjeru, uz rad i pozitivan način razmišljanja, nama se od starta dogodilo čudo. Vjerujemo da se to može dogoditi svakome, čarobno je vjerovati, samo nađite snage u sebi, kažu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju