S krajem sezone ljetnog cvijeća, stiže vrijeme za jesenske trajnice. Idućih pet vrsta biljaka obilno cvatu i tijekom jeseni, a neke od njih vrlo su lake za održavanje pa će njihov uzgoj uspjeti i početnicima.

Galerija

Zvjezdan (aster)
Ime ovog cvijeta potječe od grčke riječi koja znači zvijezda, a dobio ga je zbog izgleda svojih cvjetova. Postoji jako puno vrsta jesenskih zvjezdana s kojima možete napraviti razne cvjetne kombinacije, od puzajućih preko grmolikih pa sve do visokih vrsta koje narastu preko 1,5 metara. Cvjetovi zvjezdana dolaze najčešće u različitim nijansama ružičaste, crvenkaste, ljubičaste i plave boje.

Zvjezdan
Zvjezdan (Foto: Living4media)

Sunčana 
Cvijet intenzivnih žutih cvjetova preživljava i najoštrije zime, podnosi i jak vjetar i nevrijeme. Vrlo skromna i otporna sunčana uspijeva na gotovo svakom vrtnom tlu, no želimo li da bujno raste i obilno cvate, ipak bi joj trebalo osigurati povoljnije, umjereno plodno propusno tlo. Može narasti preko jednog metra ako je zasadite u grmu.

Sunčana
Vrlo skromna i otporna sunčana uspijeva na gotovo svakom vrtnom tlu Foto: Living4media

Žednjak 
Dolaze kao srednje visoke trajnice ili izrazito niske koje gusto pokrivaju tlo te se iznad njega izdižu svega nekoliko centimetara. Vole sunčano, dobro drenirano, sušno tlo. Kod vrste S. acre treba biti oprezan jer je vrlo agresivna, pa je potrebno kontrolirati njezin rast kako se ne bi previše raširila. Ovisno o vrsti i sorti, mogu narasti od pet do 60 centimetara u visinu, a cvjetovi su najčešće žute, bijele, zelenkasto bijele, ružičaste i crvene boje. Žednjak je odličan za početnike jer ga je vrlo lako održavati.

Žednjak
Žednjak (Foto: Living4media)

Pet favorita: Cvijeće uz koje će balkon i tijekom jeseni izgledati čarobno

Fuksija
Poznata po svojim prekrasnim ružičasto-ljubičastim cvjetovima zvonolikog oblika, fuksija je uz pelargoniju i petuniju, najčešća biljka na balkonima. Može se uzgajati u vrtu i na balkonu, u žardinjerama ili visećim loncima. Cvjetići fuksije su vrlo nježni i osjetljivi pa zato biljku u cvatu nije dobro okretati i pomicati. Za dobar rast i cvatnju traži dosta vode i redovito prihranjivanje.

Fuksija
Fuksija (Foto: Living4media)

Ukrasne trave
Ukrasne trave koje svoju maksimalnu ljepotu postižu u jesen su kovilje, perasta oštra trava, modra beskoljenka, kineski šaš, prugasta japanska trava te pampas trava. Trave je najbolje orezivati u proljeće tako da se škarama uklone uveli dijelove, a zimzelene samo pograbljaju i ostave do proljeća.

Perasta oštra trava
Perasta oštra trava (Foto: Living4media)